‘TÜRK MUTFAĞI HAFTASI’

Gündem 26.05.2022 - 02:00, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3225+ kez okundu.
 

‘TÜRK MUTFAĞI HAFTASI’

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 21-27 Mayıs tarihleri Valilikler ve Turizm İl Müdürlükleri tarafından yurt içinde ve yurt dışında elçilikler tarafından yapılacak etkinliklerde ‘Türk Mutfağı Haftası’ olarak kutlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 21-27 Mayıs tarihleri Valilikler ve Turizm İl Müdürlükleri tarafından yurt içinde ve yurt dışında elçilikler tarafından yapılacak etkinliklerde ‘Türk Mutfağı Haftası’ olarak kutlanıyor. Dünya ülkeleri; ‘Gastrodiplomasi’ adı verilen etkinlikler ile ülkemizde yıllardır kendi mutfaklarını tanıtıcı faaliyetlerde bulunmaktadırlar. 2022 yılında ilki yapılacak organizasyonla Türk mutfağı çeşitli etkinliklerle kutlanacaktır. ‘Türk Mutfağı Haftası’ Türk mutfağının dünyaya tanıtımı için önem arz etmektedir. Dünya’nın en lezzetli yemeklerine sahip ülkelerinin ilk beş ülke içerisinde ülkemiz yer almaktadır. Türk mutfağı Çin ve Fransa Mutfağı ile başa baş koşmaktadır. Türk mutfağı Anadolu’nun bereketli topraklarının ürün çeşitliliğinin en lezzetli örnekleri ile bereketlenmiştir. Bu bereketlilik çeşitliliği içerisinde Ordu İli’de kendine has lezzetleri ile literatürde kendine ait özel bir yere sahiptir. Geleneksel mutfağın bu zenginliği, il sınırları içerisinde farklı kültürlerin bulunmasına dayanmaktadır. Ordu İli zengin bitki örtüsü sebze ve meyvelerin olduğu kadar buradaki lezzetlerin de çeşitliliğini beraberinde getirmiş, bu da halk mutfağına yansımıştır. Pancar, mısır, balkabağı gibi ürünlerin hemen her türlü yemeği ( pancar çorbası, pancar sarması, mısır çorbası, mısır yağlaşı, mısır ekmeği, kabak muhallebisi vb. ) balığın, özellikle de hamsinin her türlüsü ( hamsi buğlama, hamsi köftesi, hamsi tavası, hamsili içli tava ) yapılır. Ayrıca değişik otlarla yapılan yemekler de Ordu mutfağının vazgeçilmezleridir. Melocan ( diken ucu ) kavurması, melocanlı yufka böreği, karalahana yemekleri, kaldirik kavurması, sakarca mıhlaması, ısırgan yağlaşı, tırmıt ( mantar ) kavurması, keşkek, her türlü meyve reçelleri, turşular, tatlılar, meşhur Bolaman pidesi, yayla kültürüne has yayla ekmeği ve tabi ne olursa olsun yanında demli bir çay… Son olarak Ordu denildiğinde akla gelen ilk lezzet; yani fındık… 21-27 Mayıs 2022 tarihleri arasında kutlanan ‘Türk Mutağı Etkinlikleri’ kapsamında; 27 Mayıs 2022 Cuma günü saat: 14:00’de Ordu Kültür Sanat Merkezinde yapılacak.  
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 21-27 Mayıs tarihleri Valilikler ve Turizm İl Müdürlükleri tarafından yurt içinde ve yurt dışında elçilikler tarafından yapılacak etkinliklerde ‘Türk Mutfağı Haftası’ olarak kutlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 21-27 Mayıs tarihleri Valilikler ve Turizm İl Müdürlükleri tarafından yurt içinde ve yurt dışında elçilikler tarafından yapılacak etkinliklerde ‘Türk Mutfağı Haftası’ olarak kutlanıyor.

Dünya ülkeleri; ‘Gastrodiplomasi’ adı verilen etkinlikler ile ülkemizde yıllardır kendi mutfaklarını tanıtıcı faaliyetlerde bulunmaktadırlar. 2022 yılında ilki yapılacak organizasyonla Türk mutfağı çeşitli etkinliklerle kutlanacaktır. ‘Türk Mutfağı Haftası’ Türk mutfağının dünyaya tanıtımı için önem arz etmektedir.

Dünya’nın en lezzetli yemeklerine sahip ülkelerinin ilk beş ülke içerisinde ülkemiz yer almaktadır. Türk mutfağı Çin ve Fransa Mutfağı ile başa baş koşmaktadır.

Türk mutfağı Anadolu’nun bereketli topraklarının ürün çeşitliliğinin en lezzetli örnekleri ile bereketlenmiştir. Bu bereketlilik çeşitliliği içerisinde Ordu İli’de kendine has lezzetleri ile literatürde kendine ait özel bir yere sahiptir. Geleneksel mutfağın bu zenginliği, il sınırları içerisinde farklı kültürlerin bulunmasına dayanmaktadır.

Ordu İli zengin bitki örtüsü sebze ve meyvelerin olduğu kadar buradaki lezzetlerin de çeşitliliğini beraberinde getirmiş, bu da halk mutfağına yansımıştır. Pancar, mısır, balkabağı gibi ürünlerin hemen her türlü yemeği ( pancar çorbası, pancar sarması, mısır çorbası, mısır yağlaşı, mısır ekmeği, kabak muhallebisi vb. ) balığın, özellikle de hamsinin her türlüsü ( hamsi buğlama, hamsi köftesi, hamsi tavası, hamsili içli tava ) yapılır. Ayrıca değişik otlarla yapılan yemekler de Ordu mutfağının vazgeçilmezleridir. Melocan ( diken ucu ) kavurması, melocanlı yufka böreği, karalahana yemekleri, kaldirik kavurması, sakarca mıhlaması, ısırgan yağlaşı, tırmıt ( mantar ) kavurması, keşkek, her türlü meyve reçelleri, turşular, tatlılar, meşhur Bolaman pidesi, yayla kültürüne has yayla ekmeği ve tabi ne olursa olsun yanında demli bir çay…

Son olarak Ordu denildiğinde akla gelen ilk lezzet; yani fındık…

21-27 Mayıs 2022 tarihleri arasında kutlanan ‘Türk Mutağı Etkinlikleri’ kapsamında; 27 Mayıs 2022 Cuma günü saat: 14:00’de Ordu Kültür Sanat Merkezinde yapılacak.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.