KOVAN BAŞINA DESTEK EN AZ 100 TL OLMALI

Gündem 17.10.2023 - 11:19, Güncelleme: 17.10.2023 - 11:19 3923+ kez okundu.
 

KOVAN BAŞINA DESTEK EN AZ 100 TL OLMALI

Ordu’nun en önemli gelir kaynaklarından arıcılığa yönelik açıklanan tarımsal desteklerin yetersizliğini eleştiren CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun önergesinde şunları kaydetti:

Seyit Torun’dan Arıcılar için Soru Önergesi Ordu’nun en önemli gelir kaynaklarından arıcılığa yönelik açıklanan tarımsal desteklerin yetersizliğini eleştiren CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun önergesinde şunları kaydetti: 15 Eylül 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2023 yılında yapılacak tarımsal desteklemeler açıklanmıştır. Bakanlık arıcılık kayıt sistemine kayıtlı, üretici/yetiştirici örgütlerine üye üreticilere arılı kovan başına 60 TL, üye olmayanlara 40 TL, bakanlıktan üretim izni almış damızlık ana arı üreticilerinden satın alıp kullandıkları damızlık ana arı başına 200 TL destek ödeneceği öğrenilmiştir. Destekleme miktarlarına tepki gösteren arıcılık sektörü temsilcileri desteklerin ekonomik gerçekliklere uygun düzeye çekilmemesi halinde arıcılığın bitme noktasına geleceğini ifade etmektedirler diyen Torun sözlerine şöyle devam etti. Gezginci Arıcılara Akaryakıt Desteği Verilmeli Besleme Şekerde İndirim Şart Ülkemizde arıcılık faaliyetlerinin yüzde 80’inin gezgincilik yöntemiyle gerçekleştirildiğine dikkat çeken üreticilerimiz, her gezginci arıcının yılda 5-6 konaklama bölgesi değiştirerek, ortalama 20 bin kilometre yol yaptığının altını çizmektedirler. Arıcılığın girdi maliyetlerindeki en büyük pay akaryakıt giderlerine ait olmakla birlikte besleme, sarf malzeme, ekipman/makine ve işçilik giderlerindeki dev artışlara uygun oranlarda destekleme verilmesi beklenmektedir. 1 kilo bal üretmenin maliyetinin 128 TL’ye yükseldiği bir zamanda kovan başına verilen 50-60 TL düzeyindeki desteklemelerin en az 100 TL’ye çıkartılması gerekmektedir. Arıcılık sektörünün en önemli girdilerinden biri olan besleme şekerine yönelik hiç destek alamayan üreticilerimiz bu girdi kaleminde indirime gidilmesini talep etmektedir. Yeterli beslemenin yapılmadığı yıllarda kış aylarında yüzbinlerce arı telef olmakta, arıcılarımız çaresiz kalmaktadır. Ordu Bal Üretiminde Türkiye 1.si Türkiye’deki ilk ve tek Arıcılık Araştırma Enstitüsü Ordu’da Ordumuza katma değer kazandıran gezginci arıcılarımız İlimizi Türkiye’nin bal üretiminde 1. sıraya taşımışlardır. Yalnızca ekonomik getiri alanında değil aynı zamanda arıcılığın geliştirilmesinde lider konumda bulunan Ordu, Türkiye’deki ilk ve tek Arıcılık Araştırma Enstitüsüne ev sahipliği yapmaktadır. 2022 yılında bal ihracatından ülkemizin elde ettiği gelir 45 milyon doların üzerinde gerçekleşmiş, bal ihracatı ülkemizin en önemli döviz kaynaklarından birisi olarak öne çıkmıştır. Ordumuz ve ülkemiz için gezginci arıcılarımız için akaryakıt desteklerinin artırılması ve kovan başına verilen desteklerin en az 100 TL olarak güncellenmediği durumda ülkemizin ihracat gelirlerinin yanı sıra ekolojimizin de büyük tahribata uğrayacağı açıktır.
Ordu’nun en önemli gelir kaynaklarından arıcılığa yönelik açıklanan tarımsal desteklerin yetersizliğini eleştiren CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun önergesinde şunları kaydetti:

Seyit Torun’dan Arıcılar için Soru Önergesi

Ordu’nun en önemli gelir kaynaklarından arıcılığa yönelik açıklanan tarımsal desteklerin yetersizliğini eleştiren CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun önergesinde şunları kaydetti:

15 Eylül 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2023 yılında yapılacak tarımsal desteklemeler açıklanmıştır. Bakanlık arıcılık kayıt sistemine kayıtlı, üretici/yetiştirici örgütlerine üye üreticilere arılı kovan başına 60 TL, üye olmayanlara 40 TL, bakanlıktan üretim izni almış damızlık ana arı üreticilerinden satın alıp kullandıkları damızlık ana arı başına 200 TL destek ödeneceği öğrenilmiştir. Destekleme miktarlarına tepki gösteren arıcılık sektörü temsilcileri desteklerin ekonomik gerçekliklere uygun düzeye çekilmemesi halinde arıcılığın bitme noktasına geleceğini ifade etmektedirler diyen Torun sözlerine şöyle devam etti.

Gezginci Arıcılara Akaryakıt Desteği Verilmeli

Besleme Şekerde İndirim Şart

Ülkemizde arıcılık faaliyetlerinin yüzde 80’inin gezgincilik yöntemiyle gerçekleştirildiğine dikkat çeken üreticilerimiz, her gezginci arıcının yılda 5-6 konaklama bölgesi değiştirerek, ortalama 20 bin kilometre yol yaptığının altını çizmektedirler. Arıcılığın girdi maliyetlerindeki en büyük pay akaryakıt giderlerine ait olmakla birlikte besleme, sarf malzeme, ekipman/makine ve işçilik giderlerindeki dev artışlara uygun oranlarda destekleme verilmesi beklenmektedir. 1 kilo bal üretmenin maliyetinin 128 TL’ye yükseldiği bir zamanda kovan başına verilen 50-60 TL düzeyindeki desteklemelerin en az 100 TL’ye çıkartılması gerekmektedir. Arıcılık sektörünün en önemli girdilerinden biri olan besleme şekerine yönelik hiç destek alamayan üreticilerimiz bu girdi kaleminde indirime gidilmesini talep etmektedir. Yeterli beslemenin yapılmadığı yıllarda kış aylarında yüzbinlerce arı telef olmakta, arıcılarımız çaresiz kalmaktadır.

Ordu Bal Üretiminde Türkiye 1.si

Türkiye’deki ilk ve tek Arıcılık Araştırma Enstitüsü Ordu’da

Ordumuza katma değer kazandıran gezginci arıcılarımız İlimizi Türkiye’nin bal üretiminde 1. sıraya taşımışlardır. Yalnızca ekonomik getiri alanında değil aynı zamanda arıcılığın geliştirilmesinde lider konumda bulunan Ordu, Türkiye’deki ilk ve tek Arıcılık Araştırma Enstitüsüne ev sahipliği yapmaktadır. 2022 yılında bal ihracatından ülkemizin elde ettiği gelir 45 milyon doların üzerinde gerçekleşmiş, bal ihracatı ülkemizin en önemli döviz kaynaklarından birisi olarak öne çıkmıştır. Ordumuz ve ülkemiz için gezginci arıcılarımız için akaryakıt desteklerinin artırılması ve kovan başına verilen desteklerin en az 100 TL olarak güncellenmediği durumda ülkemizin ihracat gelirlerinin yanı sıra ekolojimizin de büyük tahribata uğrayacağı açıktır.

Ordu HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.