“ÜRÜNÜMÜZ EMEĞİMİZ İÇİN SESİMİZİ YÜKSELTELİM”

Gündem 01.08.2023 - 09:08, Güncelleme: 01.08.2023 - 09:08 3532+ kez okundu.
 

“ÜRÜNÜMÜZ EMEĞİMİZ İÇİN SESİMİZİ YÜKSELTELİM”

Emek Partisi Ordu Perşembe İlçe örgütü AKP iktidarının fındık politikasının üretici köylüleri mağdur ettiğini belirterek çözüm önerilerini dile getirdikleri bildiri dağıtımı gerçekleştirdi.

Emek Partisi Ordu Perşembe İlçe örgütü AKP iktidarının fındık politikasının üretici köylüleri mağdur ettiğini belirterek çözüm önerilerini dile getirdikleri bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. Perşembe ilçesinde üretici köylülere partilerinin fındık konusundaki görüşlerini bildiriyle halka ulaştırdıklarını söyleyen Emek Partisi Perşembe İlçe Başkanı Erkut Yılmaz, “Her yıl fındık fiyatı üzerinden kısır tartışmalar yürütülüyor. Herkes kulağa hoş gelen fiyat söylüyor. Nedense ortak bir fiyat belirlenemiyor. Önemli olan fındık politikalarında halkçı bir yaklaşım olmasıdır. Ancak iktidar tarım ve gıda şirketleri lehine politikalar geliştirdiği için fındık üreticileri mağdur ediliyor.” dedi.  Üretici taraf olmalı “Parti olarak fındık politikalarında, fiyatın belirlenmesinde üretici köylü taraf olmalı ki sorun çözülsün” diyen Yılmaz, sözlerini sürdürerek, “Üreticiler hükümetin fiyat belirlemesini bekler hale getirildi. Oysa üretici kendi ürününü kaça satacağını belirlemelidir. Marketten aldığımız gıda ürününün fiyatında tüketici olarak söz sahibi değiliz ancak üreticinin ürününün fiyatının belirlenmesinde alıcı olan şirketler belirleyici oluyor. Bu bir çelişki değil mi? Bu nedenle parti olarak üretici köylülere bekleyen değil, ürünü ve emeğinin hakkını almak için mücadele eden olmak zorundayız, diyoruz. Sesimizi yükseltmezsek, örgütlenip haklarımıza sahip çıkmazsak yine mağdur olunacak.” dedi. Fındık politikası  halkçı olmalı Yılmaz fındık politikasında öncelik üreticinin ürününün hakkının belirlenmesidir. Üretici ürüne yaptığı harcamayı alamıyor, diyerek dağıttıkları bildiride yer alan çözüm önerileri hakkında da bilgi verdi. “Fındıkta tartışılacak konu yalnızca fiyat değil. Fındık fiyatının belirlenmesinde fındık üreticileri söz hakkına sahip olmadığı sürece geçmiş yıllarda olduğu gibi yine emeğimizin, ürünümüzün karşılığını alamayacağız. Fiyatı belirlenmesinde ihracatçılar ve iktidar belirleyici olmaya devam ettikçe yine mağdur edileceğiz. Bu nedenle sesimizi yükseltmek zorundayız. Fındıkta üretici olarak mağdur olmamamız için mücadele edeceğimiz taleplerimiz:  1-Üretici köylüler kendi çıkarları için sendikalarında bir araya gelerek bağımsız örgütlenmelerini sağlamalı. 2-4572 sayılı birlikler yasası üreticiler lehine değiştirilmeli. 3-Fındık fiyatı, üreticilerin içinde ve belirleyici olduğu komisyon tarafından maliyet, kar ve refah payı gözetilerek hesaplanmalı. 4-TMO fındık alıyormuş gibi yapmamalı, randevu vb ürün vermeyi güçleştiren uygulamalar kaldırılmalı. 5-Devlet, fındık alımı için kooperatiflere maddi destek sağlamalı 6-Kooperatiflerin yurtdışı satışında kolaylık sağlanmalı. 7-Üreticilerin köy kooperatiflerinin kurulması için teşvik edilmeli. 8-Tarıma destek artırılmalı ve öncelik küçük üreticilere olmalı. 9-Gübre, ilaç, mazot destekleri üreticilerin gereksinimi kadar olmalı. 10-Dönüm parası olarak bilinen Alan Bazlı Destek, ürüne destek biçiminde olmalı.” n BÜLTEN  
Emek Partisi Ordu Perşembe İlçe örgütü AKP iktidarının fındık politikasının üretici köylüleri mağdur ettiğini belirterek çözüm önerilerini dile getirdikleri bildiri dağıtımı gerçekleştirdi.

Emek Partisi Ordu Perşembe İlçe örgütü AKP iktidarının fındık politikasının üretici köylüleri mağdur ettiğini belirterek çözüm önerilerini dile getirdikleri bildiri dağıtımı gerçekleştirdi.
Perşembe ilçesinde üretici köylülere partilerinin fındık konusundaki görüşlerini bildiriyle halka ulaştırdıklarını söyleyen Emek Partisi Perşembe İlçe Başkanı Erkut Yılmaz, “Her yıl fındık fiyatı üzerinden kısır tartışmalar yürütülüyor. Herkes kulağa hoş gelen fiyat söylüyor. Nedense ortak bir fiyat belirlenemiyor. Önemli olan fındık politikalarında halkçı bir yaklaşım olmasıdır. Ancak iktidar tarım ve gıda şirketleri lehine politikalar geliştirdiği için fındık üreticileri mağdur ediliyor.” dedi. 
Üretici taraf olmalı
“Parti olarak fındık politikalarında, fiyatın belirlenmesinde üretici köylü taraf olmalı ki sorun çözülsün” diyen Yılmaz, sözlerini sürdürerek, “Üreticiler hükümetin fiyat belirlemesini bekler hale getirildi. Oysa üretici kendi ürününü kaça satacağını belirlemelidir. Marketten aldığımız gıda ürününün fiyatında tüketici olarak söz sahibi değiliz ancak üreticinin ürününün fiyatının belirlenmesinde alıcı olan şirketler belirleyici oluyor. Bu bir çelişki değil mi? Bu nedenle parti olarak üretici köylülere bekleyen değil, ürünü ve emeğinin hakkını almak için mücadele eden olmak zorundayız, diyoruz. Sesimizi yükseltmezsek, örgütlenip haklarımıza sahip çıkmazsak yine mağdur olunacak.” dedi.
Fındık politikası
 halkçı olmalı
Yılmaz fındık politikasında öncelik üreticinin ürününün hakkının belirlenmesidir. Üretici ürüne yaptığı harcamayı alamıyor, diyerek dağıttıkları bildiride yer alan çözüm önerileri hakkında da bilgi verdi.
“Fındıkta tartışılacak konu yalnızca fiyat değil. Fındık fiyatının belirlenmesinde fındık üreticileri söz hakkına sahip olmadığı sürece geçmiş yıllarda olduğu gibi yine emeğimizin, ürünümüzün karşılığını alamayacağız. Fiyatı belirlenmesinde ihracatçılar ve iktidar belirleyici olmaya devam ettikçe yine mağdur edileceğiz. Bu nedenle sesimizi yükseltmek zorundayız. Fındıkta üretici olarak mağdur olmamamız için mücadele edeceğimiz taleplerimiz: 
1-Üretici köylüler kendi çıkarları için sendikalarında bir araya gelerek bağımsız örgütlenmelerini sağlamalı.
2-4572 sayılı birlikler yasası üreticiler lehine değiştirilmeli.
3-Fındık fiyatı, üreticilerin içinde ve belirleyici olduğu komisyon tarafından maliyet, kar ve refah payı gözetilerek hesaplanmalı.
4-TMO fındık alıyormuş gibi yapmamalı, randevu vb ürün vermeyi güçleştiren uygulamalar kaldırılmalı.
5-Devlet, fındık alımı için kooperatiflere maddi destek sağlamalı
6-Kooperatiflerin yurtdışı satışında kolaylık sağlanmalı.
7-Üreticilerin köy kooperatiflerinin kurulması için teşvik edilmeli.
8-Tarıma destek artırılmalı ve öncelik küçük üreticilere olmalı.
9-Gübre, ilaç, mazot destekleri üreticilerin gereksinimi kadar olmalı.
10-Dönüm parası olarak bilinen Alan Bazlı Destek, ürüne destek biçiminde olmalı.”
n BÜLTEN

 

Ordu HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.