Çocuk İşçiliği Önlenecek
Çocuk İşçiliği Önlenecek
Çocuk İşçiliği Önlenecek
Çocuk İşçiliği Önlenecek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan "Çocuk İşçiliğinin Önlenmesinde Yerel Kaynakların Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında, Ordu’da Proje Koordinasyon Toplantısı yapıldı.
Sinema Otel’de gerçekleştirilen Proje Koordinasyon Toplantısına, Vali Yardımcısı Halil KARBUZ, Fatsa Kaymakamı Mehmet YAPICI, Perşembe Kaymakamı Ahmet ARIK, Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa ÇÖPOĞLU, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Şeref KAZANCI, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstihdam Politikaları Daire Başkanı Cüneyt ÖZEN, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa KAYMAK, ILO Program Yöneticisi Nejat KOCABAY, ILO Türkiye Ofisi çalışanları, kamu ve özel sektör kurumlarının yöneticileri ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
“Çocuk İşçiliğinin Önlenmesinde Yerel Kaynakların Etkinleştirilmesi Projesi”nin Koordinasyon Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa KAYMAK, “Ordu’da proje kapsamında Çocuk İşçiliği İzleme Büromuzu oluşturduk ve bu konuda önemli mesafeler aldık. Yasa gereği, 16 yaş altı çocukların çalıştırılması mümkün değil” dedi.
Çocuk işçiliği deyince ücret mukabilinde çocukların çalıştırılmasının akla gelmesi gerektiğini belirten KAYMAK, ”Bu projedeki temel hedef, eğitim yoluyla çocukların çalışma ortamından uzak tutulmasıdır. Mevsimlik işçiler için Altınordu, Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerimizde barınma merkezleri kuruldu. Her türlü alt yapı hizmetleri burada karşılanıyor. Çocukların eğitim yoluyla bu merkezlerde tutulması anlamında Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün çok ciddi katkıları oldu. Gayretli çalışmalar yapıldı. Mevsimlik işçilerin buradaki sorunlarının giderilmesi bakımından Valiliğimiz organizasyonunda çeşitli kurumlara, çeşitli görevler verildi ve Ordu’da başarı elde edildi” şeklinde konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstihdam Politikaları Daire Başkanı Cüneyt ÖZEN de yaptığı konuşmada, “Mevsimlik tarımda çalışan, yani ücret mukabilinde çalışan çocuklar hepimizin çocukları” diyerek, proje kapsamında pek çok kuruma sorumluluk ve eylem yüklendiğini belirtti ve ”Bu işi yerelde çözme, koordinasyon sağlama noktasında hep birlikte çocuk işçiliğinin önlenmesi konusuna çözüm bulmamız gerekiyor” diye konuştu.
Projenin uygulandığı aralarında Ordu’nun da bulunduğu Şanlıurfa, Gaziantep, Adana ve Kocaeli illeri arasında en başarılı ilin ve farkındalığın çok yüksek olduğu ilin Ordu olduğunu söyleyen ÖZEN, ”Amacımız, düzenlenen bu toplantıda, çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda yapılması gereken çalışmalarla ilgili siz değerli katılımcıların öneri ve görüşlerini almak, sizleri dinlemek” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uzmanı Lütfiye KARADUMAN ise, "Çocuk İşçiliğinin Önlenmesinde Yerel Kaynakların Etkinleştirilmesi Projesi" ile ilgili bir sunum yaptı.
Projenin 2012 yılından bu yana aktif olarak uygulandığını söyleyen KARADUMAN, projeye neden ihtiyaç duyulduğu, projenin temel faaliyetleri, farkındalık araştırma çalışmaları konusunda bilgi vererek, proje kapsamında Temmuz 2013-Eylül 2014 arasında 2186 çocuğa ulaşıldığını, 787 aile ile görüşüldüğünü, 785 çocuk ve aileye de rehberlik hizmeti sunulduğunu, çocuk işçiliği ile mücadelenin artarak, yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.
ILO Program Yöneticisi Nejat KOCABAY ise Ordu İli Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Projesi ile ilgili yapılan çalışmaları anlattı.
Program, cinsiyet eşitliği konusu, soru-cevap-tartışma bölümü ve “Pikola II, Bir Yaş Daha Büyümek” adlı belgesel gösteriminin ardından sona erdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.