KÜLLEME HASTALIĞIYLA MÜCADELEYE DİKKAT…

Gündem 01.06.2022 - 06:46, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 4988+ kez okundu.
 

KÜLLEME HASTALIĞIYLA MÜCADELEYE DİKKAT…

Fındıkta baş gösteren verim kaybı ve üründe kalite düşüklüğüne yol açan külleme hastalığına karşı mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Fındıkta baş gösteren verim kaybı ve üründe kalite düşüklüğüne yol açan külleme hastalığına karşı mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Konuyla ilgili olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Fındık bitkisinin önemli hastalıklarından olan külleme hastalığı bir fungus olup, kışı yere dökülen yapraklarda hastalıklı bitki artıklarında geçirir. Hastalık belirtilerini ilkbaharda gelişmekte olan yaprak ve sürgünler üzerinde gösterir. Hastalık rüzgarla taşınarak bitkiden bitkiye yayılır. Bu hastalığa karşı etkili bir mücadele için çiftçilerin tavsiyelere uygun olarak hastalığın gelişim dönemlerine göre ilaçlama yapmaları, mücadeledeki başarıyı artıracaktır. Yapılan tespitlere göre; sahil, orta ve yüksek kesime göre mayıs ayı içinde 1. Uygulaması yapılan külleme hastalığı ile mücadele için 2. Uygulamanın mutlaka yapılması gerekmektedir. Fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcası mücadelesini kaçıran üreticilerimiz, külleme ile mücadele yaparken bitki koruma ürünlerinin karışabilirliğini teyit ettikten sonra karıştırarak tek uygulama ile mücadele yapabilirler. Kimyasal mücadele iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Çisentili ve mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalı, hiçbir şey yenilip içilmemeli, koruyucu maske gözlük, çizme ve eldiven mutlaka bulundurulmalıdır. İlaçlama bittikten sonra bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır.” denildi.  
Fındıkta baş gösteren verim kaybı ve üründe kalite düşüklüğüne yol açan külleme hastalığına karşı mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Fındıkta baş gösteren verim kaybı ve üründe kalite düşüklüğüne yol açan külleme hastalığına karşı mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Konuyla ilgili olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Fındık bitkisinin önemli hastalıklarından olan külleme hastalığı bir fungus olup, kışı yere dökülen yapraklarda hastalıklı bitki artıklarında geçirir. Hastalık belirtilerini ilkbaharda gelişmekte olan yaprak ve sürgünler üzerinde gösterir. Hastalık rüzgarla taşınarak bitkiden bitkiye yayılır. Bu hastalığa karşı etkili bir mücadele için çiftçilerin tavsiyelere uygun olarak hastalığın gelişim dönemlerine göre ilaçlama yapmaları, mücadeledeki başarıyı artıracaktır.
Yapılan tespitlere göre; sahil, orta ve yüksek kesime göre mayıs ayı içinde 1. Uygulaması yapılan külleme hastalığı ile mücadele için 2. Uygulamanın mutlaka yapılması gerekmektedir.
Fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcası mücadelesini kaçıran üreticilerimiz, külleme ile mücadele yaparken bitki koruma ürünlerinin karışabilirliğini teyit ettikten sonra karıştırarak tek uygulama ile mücadele yapabilirler.
Kimyasal mücadele iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Çisentili ve mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalı, hiçbir şey yenilip içilmemeli, koruyucu maske gözlük, çizme ve eldiven mutlaka bulundurulmalıdır. İlaçlama bittikten sonra bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır.” denildi.
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.