Ordu Üniversitesi’nin büyük ilgi gören “Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğu” projesi sınırlarını genişletiyor.

Gündem 04.03.2015 - 09:06, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3892+ kez okundu.
 

Ordu Üniversitesi’nin büyük ilgi gören “Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğu” projesi sınırlarını genişletiyor.

2014 yılında DOKAP ile imzalanan protokol kapsamında, Üniversitemizin Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ordu Ziraat Odaları ile ortaklaşa yürüttüğü “Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğu” projesinin 2015 yılında da yaygınlaştırılarak sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Yürürlüğe girdiği 14/02/2014 tarihinden bu yana büyük ilgi gören projeye ilişkin protokol, 23/02/2015 tarihinde Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç ve DOKAP Başkanı Ekrem Yüce tarafından yeniden imzalanarak Giresun ili de projeye dahil edildi. Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Durmuş tarafından hazırlanan projeye geçen bir yıl içinde 500’ü aşkın üretici başvuruda bulundu. Başvuru yoğunluğunun en büyük etkenleri arasında projenin mevcut tarım alanları üzerine (örneğin fındık bahçesi) kurulabilir olması ve bu alanda yapılan üretime herhangi bir olumsuzluk katmadan ek gelir imkânı oluşturması yer almaktadır. Halen Altınordu, Fatsa, Perşembe, Ünye, Gölköy, Akkuş ve Ulubey ilçelerinde başarılı bir şekilde uygulanan proje kapsamında, 60 üretici aktif olarak üretim yaparken 20 üreticinin de kümes kurulum işlemleri devam etmektedir. 1 Mart 2015 tarihi itibari ile yürürlüğe giren yeni protokol kapsamında; Üniversitemiz, DOKAP ve Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliği ile öncelikle projenin üreticilere tanıtımı yapılması planlanıyor. Tanıtım çalışmalarının ardından proje kapsamında üretim yapmak isteyen üreticilere; kümes yeri planlamasından tavuk beslenmesine, sağlıklı yumurta üretiminden uygun depolama şartlarına, biyogüvenlik ilkelerinden tavuk hastalıklarına kadar üreticinin ihtiyaç duyacağı tüm konularda teknik destek ve eğitimler Ordu Üniversitesi tarafından verilecek. Giresun ilinde Birlik ve Ziraat Odaları tarafından projenin organizasyonunun sağlanması, tanıtım ve eğitim faaliyetleri sonrası ilk etapta 25 üretici ile eş zamanlı olarak üretim faaliyetlerine başlanması planlanmaktadır. En az 1200 m2 yeşil alan bulunan arazi üzerinde 300 tavuk kapasiteli kümes yapımı ve yarka maliyetinin 20.000 TL civarında olduğu bu projenin; bölgemizin yaygın geçim kaynağı olan fındık üretimi yanında ek gelir imkânı doğurması ile köyden kente göçün azaltılması noktasında olumlu katkı sağlaması da beklenmektedir. Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından geliştirilen projenin Giresun İlinde de aynı başarıyı yakalayacağına dair inancının tam olduğunu ve akademisyenlerimizin bölge ihtiyaçlarını dikkate alan projeler geliştirmesinden son derece memnuniyet duyduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Yarılgaç; “Üniversite olarak öncelikli hedeflerimizden bir tanesi şehriyle bütünleşen üniversite vizyonunu hayata geçirmektir. Bu anlamda geçtiğimiz yıl üniversitemizin Ordu’da uygulamaya koyduğu Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğu Projesi, hem kentimizin ekonomik olarak kalkınmasına, hem de üniversitemiz ile halkımızın bütünleşmesine yönelik çalışmalara katkı sağlamıştır. Bu nokta da DOKAP, Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ziraat Odalarının da katkılarıyla başarıya ulaşan projenin, komşu ilimiz Giresun için de şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
2014 yılında DOKAP ile imzalanan protokol kapsamında, Üniversitemizin Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ordu Ziraat Odaları ile ortaklaşa yürüttüğü “Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğu” projesinin 2015 yılında da yaygınlaştırılarak sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Yürürlüğe girdiği 14/02/2014 tarihinden bu yana büyük ilgi gören projeye ilişkin protokol, 23/02/2015 tarihinde Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç ve DOKAP Başkanı Ekrem Yüce tarafından yeniden imzalanarak Giresun ili de projeye dahil edildi.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Durmuş tarafından hazırlanan projeye geçen bir yıl içinde 500’ü aşkın üretici başvuruda bulundu. Başvuru yoğunluğunun en büyük etkenleri arasında projenin mevcut tarım alanları üzerine (örneğin fındık bahçesi) kurulabilir olması ve bu alanda yapılan üretime herhangi bir olumsuzluk katmadan ek gelir imkânı oluşturması yer almaktadır. Halen Altınordu, Fatsa, Perşembe, Ünye, Gölköy, Akkuş ve Ulubey ilçelerinde başarılı bir şekilde uygulanan proje kapsamında, 60 üretici aktif olarak üretim yaparken 20 üreticinin de kümes kurulum işlemleri devam etmektedir.

1 Mart 2015 tarihi itibari ile yürürlüğe giren yeni protokol kapsamında; Üniversitemiz, DOKAP ve Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliği ile öncelikle projenin üreticilere tanıtımı yapılması planlanıyor. Tanıtım çalışmalarının ardından proje kapsamında üretim yapmak isteyen üreticilere; kümes yeri planlamasından tavuk beslenmesine, sağlıklı yumurta üretiminden uygun depolama şartlarına, biyogüvenlik ilkelerinden tavuk hastalıklarına kadar üreticinin ihtiyaç duyacağı tüm konularda teknik destek ve eğitimler Ordu Üniversitesi tarafından verilecek. Giresun ilinde Birlik ve Ziraat Odaları tarafından projenin organizasyonunun sağlanması, tanıtım ve eğitim faaliyetleri sonrası ilk etapta 25 üretici ile eş zamanlı olarak üretim faaliyetlerine başlanması planlanmaktadır.

En az 1200 m2 yeşil alan bulunan arazi üzerinde 300 tavuk kapasiteli kümes yapımı ve yarka maliyetinin 20.000 TL civarında olduğu bu projenin; bölgemizin yaygın geçim kaynağı olan fındık üretimi yanında ek gelir imkânı doğurması ile köyden kente göçün azaltılması noktasında olumlu katkı sağlaması da beklenmektedir.

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından geliştirilen projenin Giresun İlinde de aynı başarıyı yakalayacağına dair inancının tam olduğunu ve akademisyenlerimizin bölge ihtiyaçlarını dikkate alan projeler geliştirmesinden son derece memnuniyet duyduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Yarılgaç; “Üniversite olarak öncelikli hedeflerimizden bir tanesi şehriyle bütünleşen üniversite vizyonunu hayata geçirmektir. Bu anlamda geçtiğimiz yıl üniversitemizin Ordu’da uygulamaya koyduğu Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğu Projesi, hem kentimizin ekonomik olarak kalkınmasına, hem de üniversitemiz ile halkımızın bütünleşmesine yönelik çalışmalara katkı sağlamıştır. Bu nokta da DOKAP, Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ziraat Odalarının da katkılarıyla başarıya ulaşan projenin, komşu ilimiz Giresun için de şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.