Karadeniz Ölüyor

Yaşam 09.09.2013 - 10:02, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3622+ kez okundu.
 

Karadeniz Ölüyor

Av sezonu sorunlu başladı. İlk gün fırtınanın vurduğu balıkçılar; sezondan çok da umutlu değiller.

Av sezonu sorunlu başladı. İlk gün fırtınanın vurduğu balıkçılar; sezondan çok da umutlu değiller. İlk avdan tezgahlara bir şey yansımadı. Tek görülen fark; istavritin çoğalmasıydı. Onların da boyları küçüktü. İstavritin yanında az sayıdabarbun ve palamut çıktı. Balığın az çıkması ve hava muhalefeti nedeniyle fiyatlarda bir düşüş yaşanmadı. Geçmişte 33 çeşit balığın çıktığı Karadeniz’den bugün 5-6 çeşit çeşit balık çıkıp, tezgahlara geliyor. Deniz kirlendikçe; canlı türleri azalıyor. Atıkların denize dökülmesi en temel kirlenme nedeni. Durum böyle devam ederse, Karadeniz’de balıkçılık tarihe karışacak. Ancak çiftliklerde yetiştirilen balıkları yiyebileceğiz. Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Mustafa Memiş; çarpıcı açıklamalar yaptı. 20 yıl balıkçılık yaptığını, devamında 16 yıldır aynı yerde balık sattığını söyleyen Memiş; her sene çıkan balık miktarının azaldığını, buna bağlı olarak fiyatların arttığını anlattı. Kefal, karagöz, kötek, kalkan, izmarit gibi türlerin tezgahlardan kalktığını belirtti. Gerçekten de Ordu’da kalkan balığının tadını unutan veya hiç bilmeyen; binlerce vatandaş vardır. Bilinçsiz gübre kullanımı, kimyasal atıklar; önce derelerde balık türlerinin kaybolmasına neden oldu. Sonrasında kentlerin atıklarının denizlere dökülmesi; Karadeniz’i bitirdi. Elbette bu sorun sadece Ordu’ya ait değil. Ama çözüm üretilemezse, gelecekte hamsi bile yiyemeyeceğiz.
Av sezonu sorunlu başladı. İlk gün fırtınanın vurduğu balıkçılar; sezondan çok da umutlu değiller.

Av sezonu sorunlu başladı. İlk gün fırtınanın vurduğu balıkçılar; sezondan çok da umutlu değiller.

İlk avdan tezgahlara bir şey yansımadı. Tek görülen fark; istavritin çoğalmasıydı. Onların da boyları küçüktü. İstavritin yanında az sayıdabarbun ve palamut çıktı. Balığın az çıkması ve hava muhalefeti nedeniyle fiyatlarda bir düşüş yaşanmadı.

Geçmişte 33 çeşit balığın çıktığı Karadeniz’den bugün 5-6 çeşit çeşit balık çıkıp, tezgahlara geliyor.

Deniz kirlendikçe; canlı türleri azalıyor. Atıkların denize dökülmesi en temel kirlenme nedeni. Durum böyle devam ederse, Karadeniz’de balıkçılık tarihe karışacak. Ancak çiftliklerde yetiştirilen balıkları yiyebileceğiz.

Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Mustafa Memiş; çarpıcı açıklamalar yaptı. 20 yıl balıkçılık yaptığını, devamında 16 yıldır aynı yerde balık sattığını söyleyen Memiş; her sene çıkan balık miktarının azaldığını, buna bağlı olarak fiyatların arttığını anlattı.

Kefal, karagöz, kötek, kalkan, izmarit gibi türlerin tezgahlardan kalktığını belirtti.

Gerçekten de Ordu’da kalkan balığının tadını unutan veya hiç bilmeyen; binlerce vatandaş vardır.

Bilinçsiz gübre kullanımı, kimyasal atıklar; önce derelerde balık türlerinin kaybolmasına neden oldu. Sonrasında kentlerin atıklarının denizlere dökülmesi; Karadeniz’i bitirdi.

Elbette bu sorun sadece Ordu’ya ait değil. Ama çözüm üretilemezse, gelecekte hamsi bile yiyemeyeceğiz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.