Savaş Çelebi
Köşe Yazarı
Savaş Çelebi
 

BİTEN FINDIK MI? ÜRETİCİ Mİ ?

  Yıllardır fındık üzerinde bir çok senaryonun yazılıp oynandığı, başarılı olunamadığı ama bu yıl ki, bu senaryonun oldukça can yakıcı olduğuna dikkat çeken gazeteci Savaş Çelebi, Avrupa’nın almak için muhtaç olduğu Türkiye’nin ise yılda 2.5 milyar dolar döviz girdisi olan ürün üzerinde son zamanlarda neler yapılmak istendiğinin açık ve alenen ortada olduğunu vurguladı. Çelebi ‘’ yazıktır günahtır, geçimini fındık ürününe bağlayan üreticiler perişan olmuş durumda , amele parasını bile çıkaramıyorlar ve bazı bölgelerin fındığı üreticinin elinde kalmış durumda. Buna sessiz kalan ve fındık politikasını yanlış yapan en başta sorumlu Devlet bu olaya sessiz. Politikanın acil değiştirilmesi ve konuya el atılması lazım, üretici asla ve asla bahçesini, arazisini satmaması elinde tutması lazım, ama Hükümet neden sessizler hadi bunlara bakalım isterseniz 1)Amaç Ünye, Fatsa, Korgan, Çatalpınar, Ulubey ilçelerini içine alan büyük bir alanın ‘’Maden Sahası ‘ olarak belirlenmesi mi ? 2)Maden sahalarına yer açmak ve çalışmalarını engellememek için Dünya gözdesi olan Fındığa bilinçli olarak yapılan laboratuvar ürünü kokarca böceği ile bitirmek mi ? 3)Bilinçli olarak Kokarca böceği ile mücadele etmemek ve yıllardır bu böceğin zararlarını anlatıp önlem almak yerine kulaklarını kapatmak bu oyunun bir parçası mı ? 4)Fındık ve sebze meyve yetiştiremeyecek üreticilerin bahçelerini sattırmaya mecbur tutularak kimsenin elinde arsa, arazi bıraktırmamak mı? 5) TMO ve Fiskobirliğin bilinçli olarak susması sessiz kalması, üreticiyi desteklememesi da bu oyunun bir parçası mı? 6) Dünya ile rekabet eden fındık ürününe Hükümetin layık gördüğü ve açıkladığı fiyatın , amele ve giderleri bile karşılamaması bu oyunun bir parçası mı? 7) Devletin her yıl üreticilere verdiği doğrudan desteğin artık verilmemesi sinyali bu oyunun parçası mı? 8) Gübrelere gelen afaki zamlarla üreticinin bahçelerine gübre atamayacak hale getirerek verimsizleştirmesi bu oyunun bir parçası mı? 9) Fiskobirlik ve TMO üzerinden üreticilere ölümü gösterip sıtmaya razı etmek bu oyunun bir parçası mı? Bu soruların cevaplarını siz değerli üreticiler ve okuyucularımızın taktirine bırakıyorum .
Ekleme Tarihi: 31 Ağustos 2024 - Cumartesi
Savaş Çelebi

BİTEN FINDIK MI? ÜRETİCİ Mİ ?

 
Yıllardır fındık üzerinde bir çok senaryonun yazılıp oynandığı, başarılı olunamadığı ama bu yıl ki, bu senaryonun oldukça can yakıcı olduğuna dikkat çeken gazeteci Savaş Çelebi, Avrupa’nın almak için muhtaç olduğu Türkiye’nin ise yılda 2.5 milyar dolar döviz girdisi olan ürün üzerinde son zamanlarda neler yapılmak istendiğinin açık ve alenen ortada olduğunu vurguladı. Çelebi ‘’ yazıktır günahtır, geçimini fındık ürününe bağlayan üreticiler perişan olmuş durumda , amele parasını bile çıkaramıyorlar ve bazı bölgelerin fındığı üreticinin elinde kalmış durumda. Buna sessiz kalan ve fındık politikasını yanlış yapan en başta sorumlu Devlet bu olaya sessiz. Politikanın acil değiştirilmesi ve konuya el atılması lazım, üretici asla ve asla bahçesini, arazisini satmaması elinde tutması lazım, ama Hükümet neden sessizler hadi bunlara bakalım isterseniz
1)Amaç Ünye, Fatsa, Korgan, Çatalpınar, Ulubey ilçelerini içine alan büyük bir alanın ‘’Maden Sahası ‘ olarak belirlenmesi mi ?
2)Maden sahalarına yer açmak ve çalışmalarını engellememek için Dünya gözdesi olan Fındığa bilinçli olarak yapılan laboratuvar ürünü kokarca böceği ile bitirmek mi ?
3)Bilinçli olarak Kokarca böceği ile mücadele etmemek ve yıllardır bu böceğin zararlarını anlatıp önlem almak yerine kulaklarını kapatmak bu oyunun bir parçası mı ?
4)Fındık ve sebze meyve yetiştiremeyecek üreticilerin bahçelerini sattırmaya mecbur tutularak kimsenin elinde arsa, arazi bıraktırmamak mı?
5) TMO ve Fiskobirliğin bilinçli olarak susması sessiz kalması, üreticiyi desteklememesi da bu oyunun bir parçası mı?
6) Dünya ile rekabet eden fındık ürününe Hükümetin layık gördüğü ve açıkladığı fiyatın , amele ve giderleri bile karşılamaması bu oyunun bir parçası mı?
7) Devletin her yıl üreticilere verdiği doğrudan desteğin artık verilmemesi sinyali bu oyunun parçası mı?
8) Gübrelere gelen afaki zamlarla üreticinin bahçelerine gübre atamayacak hale getirerek verimsizleştirmesi bu oyunun bir parçası mı?
9) Fiskobirlik ve TMO üzerinden üreticilere ölümü gösterip sıtmaya razı etmek bu oyunun bir parçası mı?
Bu soruların cevaplarını siz değerli üreticiler ve okuyucularımızın taktirine bırakıyorum .

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.