AÇIKLAMA
Prostat büyümesi nerdeyse tüm erkeklerin yaşı ilerledikçe ortaya çıkan sağlık sorunudur. 50 yaşını bulanların yarısında ve 80 yaşına gelenlerin %90nında bu durum ortaya çıkar. Vaziyet prostat denen salgı bezinde hücre büyümesi sonucu idrar geçişini zorlaştıracak bir daralmanın ortaya çıkması olarak açıklanır.
SEBEP
Yaşla birlikte meydana gelen hormon dengesizliği (testesteron hormonunun azalması ve östrojen hormonunun hakimiyet kazanması) sonucu hücre çoğalmasının teşvik edilmesi.
BELİRTİLER
İdrara çıkma isteği olduğunda idrarın çıkmasında gecikme meydana gelmesi genelde ilk belirtidir. İdrarı yapma süresi uzar, damlama şeklinde ve sık sık idrara çıkma isteği özelliklede gece idrara sık çıkma. Henüz bu dönemde mesane tam boşalabilir. İlerleyen dönemde şikayetler özellikle idrar yaparken ağırlık kazanır. Artık mesaneyi boşaltmak zorlaşır. İdrar sonrası mesanede atık idrar kalır. Mesane duvarı kalınlaşır. İdrar yolu iltihapları sıklaşır. Zaman zaman idrarda kan görülebilir.
Bu dönemden sonra artık mesane devleşebilir ve idrarı boşaltmak çok zor, imkansız gibidir. Mesaneden dışarı idrar artık taşar ve idrarı tutmak özellikle geceleri çok zordur. Mesanede idrar boşalamayınca geri taşma böbrek yataklarına varır ve burada böbrek çalışmasını olumsuz etkileyecek düzeye gelebilir.
TANI
Muayene yöntemleri arasında en basit olan elle muayenedir ve tanıyı hızlandırır. Rahat ve kesin tanı sağlayan güncel yöntem ultrasound yöntemi ile görüntü elde etmektir. Bu yolla komşu organlar ve uzak organların da hastalıktan etkilenme durumu ortaya konar. Hızlı kolay acı vermeden %99 kesin sonuç veren bir tanı yöntemidir. Diğer bir yöntem idrar akım hızının ölçümüdür bu da kolay ve acısız kalitesi yüksek tanı yoludur. Bu bezin kanser yönünden taranması ayrı bir konudur ve burada bahsi geçmeyecektir.
HASTALIĞIN ETKİLERİ
Tedavisiz kalan hastalık tüm idrar oluşum ve boşaltım sisteminin çalışmasını bozacak ve tedavisi mümkün olmayan bozukluklara yol açacak. İdrar yolu iltihabından istemsiz idrar yapmaya kadar oluşan bozukluklar öncelikle hayat kalitesini bozacak.
Hastalığın tedavisi ayrı konudur. Bu şikayetler ve hastalık haline sahip olduğunu düşünüyorsanız en kısa zamanda Hekime başvurun.
Sağlık bazen elimizde olabiliyor, ona sahip çıkın.