KEPÇE KULAK AMELiYATI
KEPÇE KULAK AMELiYATI
Özel Ordu Sevgi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yonca Çoluk kepçe kulak ameliyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Özel Ordu Sevgi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yonca Çoluk kepçe kulak ameliyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Özel Ordu Sevgi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yonca Çoluk kepçe kulak ameliyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
“Otoplasti, kulak kepçesi görünümünün düzeltilmesi için yapılan ameliyata verilen isimdir’’
Otoplasti ameliyatı ile halk arasında kepçe kulak olarak da adlandırılan, aşırı belirgin görünümlü kulak kepçesi düzeltilebileceği gibi, doğumsal veya travma benzeri sebepler yüzünden gelişmemiş veya görüntüsü bozuk olan kulak kepçesi ve kulak memesi yeniden şekillendirilebilir. Kepçe kulak özellikle çocukluk çağında sosyal ve ruhsal açıdan olumsuzluklara neden olur. Büyüdükçe kreş, yuva, okul gibi sosyal ortamlara giren çocuklar, kulaklarının görünümü nedeni ile acımasız tepki ve eleştirilere maruz kalabilirler. Arkadaş ortamlarında alay konusu olma, dışlanma, özgüvende ve kişilik gelişiminde sorunlara yol açabilir; iletişim bozukluklarına, okul başarısızlığına neden olabilir. Bu nedenle genel olarak otoplasti ameliyatları için en doğru zamanın okul öncesi olduğu kabul edilmektedir. Erişkinler de sosyal ortamlarda dezavantaj olarak algılanabilen bir görünümden kurtulmak, saçlarını kulaklarının üzerinde toplayabilmek ya da rahatça kısa kestirebilmek gibi gerekçelerle otoplasti ameliyatına ihtiyaç duyabilir.
Kulak kepçesi, ince bir yumuşak doku ve deri ile örtülmüş kıkırdaktan oluşur. Beş yaşında, kulak kepçesi gelişimini tamamlar. Ancak kıkırdak içeriği yıllar içerisinde değişmeye devam eder. Küçük çocuklarda daha yumuşak ve katlanabilir bir yapıya sahip olan kıkırdak, yaşlı insanlarda daha sert bir hal alır. Kulak kepçesinin benzersiz şekli, anne karnındaki gelişim sırasında oluşan birçok katlantının sonucudur. Bu katlantıların bazıları tam olarak gelişmezse kepçe kulak meydana gelir. Diğer tüm yüz yapılarında olduğu gibi, bir kulak diğerine tam olarak benzemez. Cerrahinin amacı kulakların daha az belirgin, görüntü olarak benzer ve daha doğal olmasını sağlamaktır. Kepçe kulak ameliyatları için en ideal yaş çocukların pansumanlara uyum gös terebilecekleri ve okula başlamadan önceki dönem olan 5-6 yaşlardır. Bu yaşlarda kulak kıkırdakları erişkin yaşlarla kıyaslandığında şekillendirilmek için çok daha yumuşaktır. Bu durum hem ameliyat süresini hem de yapılacak işlem miktarını azalmakta ve dolayısıyla işlem süresini hızlandırmaktadır. Erişkinler için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur, her yaşta ameliyat olabilirler.
İlk muayene sırasında kulakların yapısı incelenerek normalin dışındaki durumlar ve bunların nasıl ve ne kadar düzelebileceği konusunda hastalar aydınlatılmalıdır. Tek bir kulak bile kepçe olsa bazen en iyi simetrik sonuç için her iki kulağa da müdahale etmek gerekebilir. Kepçe kulak ameliyatının hasta için gerekli olduğuna karar verildikten sonra, tıbbi özgeçmiş değerlendirilerek hasta için uygun olan anestezi şekli ve cerrahi teknik belirlenir. Genellikle çocuk hastalar için genel anestezi, büyük çocuklar ve erişkinler için ise lokal anestezi uygulanabilir. Çocuklarda cerrahiye karar verilirken onların isteklerini dikkate almak gerekir. Eğer çocuklar kendileri istekli olursa operasyon sonrası pansumanlarda daha uyumlu olacaktır.
Ameliyat sonrasında kulağa uygulanan pansumanlar 1 veya 2 gün boyunca açılmaz. Tercihen 1 veya 2. gün bu pansumanlar açılır ve gerekli temizlik yapıldıktan sonra tekrar pansuman yapılır. Bazı hastalarda sızlama tarzında ağrı kesicilerle geçen ağrı olabilir.
Ancak ciddi bir problem yaratmaz. Ameliyattan sonra en az 6-8 hafta boyunca geceleri yatarken kulak bandı takılması gerekebilir. Çocuklar bir hafta sonra okula başlayacak duruma gelirken, erişkinler işlerine daha erken dönebilirler. Fiziksel aktivite 10-14 gün süreyle, temas sporları da en az iki ay süre ile kısıtlanır. Ameliyat sonrası ilk haftalarda daha sık planlanan takipler genellikle üçüncü ve 12. aylarda tekrarlanır. Bu zamana kadar kulak arkasındaki yara izi giderek azalır. Yapılan kesiler kulak arkasında kaldığı için de yara izi kamufle olur ve genellikle kozmetik sorunlara yol açmaz. “
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.