SOKAKTA İLK ADIMLAR ORDU'DA 9 BİN 203 ÇOCUĞA ULAŞTI
SOKAKTA İLK ADIMLAR ORDU'DA 9 BİN 203 ÇOCUĞA ULAŞTI
Türkiyenin en uzun soluklu yol güvenliği eğitim projesi Sokakta İlk Adımlar, 14 yılda 41 ilde 1 milyon 789 bin çocuğa ulaştı. Proje kapsamında Orduda bugüne kadar toplam 9 bin 203 ilkokul öğrencisi trafikte yol güvenliği eğitimi aldı.
Türkiyenin en uzun soluklu yol güvenliği eğitim projesi Sokakta İlk Adımlar, 14 yılda 41 ilde 1 milyon 789 bin çocuğa ulaştı. Proje kapsamında Orduda bugüne kadar toplam 9 bin 203 ilkokul öğrencisi trafikte yol güvenliği eğitimi aldı.
Renault'nun, Milli Eğitim Bakanlığı izin ve işbirliği, Total Oil Türkiye ile Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ortaklığıyla sürdürdüğü projede hedef; 5 milyon öğrenciye yollarda daha güvenli davranış alışkanlıkları kazandırmak.
ÇOCUKLARIN trafikteki tehditler ile risklerin farkına varmasını sağlayıp, onlara güvenli davranış alışkanlıkları kazandırmayı amaçlayan Sokakta İlk Adımlar yol güvenliği eğitim projesi 14 yaşında... Milli Eğitim Bakanlığı, Total Oil Türkiye ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ortaklığıyla sürdürülen proje kapsamında 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı sonunda 1 milyon 789 bin öğrenciye ulaşılmış olacak. Yol güvenliği bağlamında en riskli 41 ilde sürdürülen projenin yeni dönem eğitim setleri 41 ildeki bütün proje uygulama okullarına dağıtıldı ve eğitimlere başlandı. Bu yıl Ordu’da 2 bin 430 öğrenci projeden yararlanacak.
Hedefimiz 5 milyon öğrenciye ulaşmak
Projenin 14’üncü yılına ve hedeflerine ilişkin bir açıklama yapan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar şunları dile getirdi:
“TÜİK’in 2014 verilerine göre Türkiye’de 1 milyon 199 bin 10 kaza meydana geldi. Ölümlü yaralanmalı kazaların yüzde 75,1’i yerleşim yeri içinde gerçekleşti. Bu kazalarda 3 bin 524 kişi hayatını kaybederken, 285 bin 59 kişi de yaralandı. Yapılan bilimsel araştırmalar, yayalar içinde ilköğretim çağındaki çocukların ciddi bir risk grubu oluşturduğunu gösteriyor. İşte Sokakta İlk Adımlar bu riski azaltmayı ve çocuklarımıza yollarda daha güvenli davranış alışkanlıkları kazandırmayı amaçlıyor. Hedefimiz projemizin ikinci 10 yılının sonunda, 5 milyon öğrenciye ulaşmak ve onların bu yaşamsal soruna ilişkin farkındalık kazanmalarını sağlamak. Bu hedefi de, birlikte yürüdüğümüz güçlü proje ortaklarımız ve okul yöneticileri ile öğretmenlerimizin güçlü desteğiyle gerçekleştireceğiz.”
En riskli 41 ilde devrede
Türkiye’nin 41 ilindeki 1565 okula ve 7 bin 99 sınıfa ücretsiz olarak gönderilerek, uygulanmaya başlayan eğitim setleri, öğrencileri trafik güvenliğinin yanı sıra ulaşıma bağlı çevre sorunları konusunda da bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile Renault arasında imzalanan işbirliği anlaşmasıyla gerçekleşen projeden ilkokul dördüncü sınıf öğrencileri, trafik ve yol güvenliği derslerinde yararlanıyor.
Projenin eğitim materyalleri arasında öğretmen kartları, öğrenci kitapçığı, öğrenci için test ve sınıf için uyarıcı, bilgilendirici bir afiş yer alıyor. Okul programlarına göre tasarlanan öğretmen kartları, öğretmeni konuların uygulanmasına yönlendiriyor ve işlenen farklı temalara ilişkin temel kavramları veriyor. Sınıftaki çalışmayı derinleştirmek ve öğrencileri somut eylemlerle teşvik etmek için aynı zamanda faaliyet uzantıları da öneriliyor.
Öğrenci kitapçığında yer alan eğitici faaliyetler ise birbirinden bağımsız. Bunlar öğrencinin fikir yürütmesini, belli mesajları öğrenmesini, öğrenilen kavramları uygulayarak, bunları kendi kelimeleriyle yazarak pekiştirmesini sağlıyor.
Eğitim alanların yüzde 98’i trafik ışıklarına uyuyor
2010 yılında İpsos araştırma şirketinin yaptığı ankete göre: Öğretmenlerin yüzde 88’i eğitim setini kullanıyor. Öğrencilerin yüzde 61’i evde ebeveynlerine bu projeden bahsediyor. Öğrencilerdeki olası davranış değişiklikleri velilere tek tek sorulduğunda, belirli davranışlar özelinde olumlu değişiklik olduğu belirtiliyor. Örneğin; seti kullanan öğrencilerin yüzde 98’i yürürken trafik ışıklarına uyuyor, yüzde 87’si trafik işaretlerinin anlamlarını biliyor ya da velilerine soruyor, yüzde 84’ü ebeveyni araç kullanırken trafik kurallarından söz ediyor. Yine aynı ankete göre uygulamaya katılan öğrencilerin trafikteki doğru davranışlar konusundaki sorulara ortalama yüzde 85 oranında doğru cevap verdiği belirlendi.
Sokakta İlk Adımlar projesinin etkinliğinin ölçümlenmesi ve geri bildirimlerin elde edilmesi çalışmaları her yıl devam ediyor. Bu araştırma geliştirme çalışması; 2013-2014 Eğitim Öğretim Dönemi’nde öğretmenlere yönelik çevrimiçi olarak yapıldı. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 93’ünün “Sokakta İlk Adımlar Eğitim Seti’ni sınıflarda kullandığı ve kullananların yüzde 98’inin setten memnun olduğu tespit edildi.
Aynı içerikte anket 2014-2015 Eğitim Öğretim Dönemi’nde de uygulandı ve öğretmenlerin yüzde 85’i Sokakta İlk Adımlar Eğitim Setini sınıflarda kullandığını belirtirken, kullananların yüzde 94’ü setten memnun olduğunu, yüzde 98’i ise projenin yol güvenliği ve çevre konularıyla ilgili sınıf çalışmalarında çok yarar sağladığını belirtti.
Sokakta İlk Adımlar şu illerde uygulanıyor:
Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Tekirdağ, Trabzon, Urfa, Uşak, Van, Yalova, Zonguldak.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.