Kahverengi Kokarca Kışlaklara Çekiliyor
Kahverengi Kokarca Kışlaklara Çekiliyor
Havaların serinlemeye başlamasıyla birlikte kahverengi kokarca zararlısı, kışlak olarak bilinen kapalı mekanlara yönelmeye başladı.
Havaların serinlemeye başlamasıyla birlikte kahverengi kokarca zararlısı, kışlak olarak bilinen kapalı mekanlara yönelmeye başladı.
Bu mekanlar arasında evler, ahırlar ve depolar gibi korunaklı alanlar yer alıyor. Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kokarcanın bu alanlara yerleşmeden önce gerekli önlemlerin alınmasını öneriyor.
Kontrol ve İmha Önerileri
Kahverengi kokarcaların, çatı araları, çatı saçak altları, baca içleri, boş ve kullanılmayan alanlar ile kömürlüklerde kontrol edilmesi gerektiği belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan biyosidal ürünlerin kullanılması öneriliyor. Bu ürünler arasında Killmethrin 2,5 WP/18 (Deltamethrin), Excyper 16/2/18 (Cypermethrin, Tetramethrin, Piperonyl Butoxide), Deepest 18 (Alphacypermethrin, Tetramethrin), Deepest Maxi/18 (Cypermethrin, Tetramethrin), K-Othrine (Deltamethrin 50 g/l) ve Kudos Ultra (Cypermethrin, Prallethrin, Piperonyl Butoxide) yer alıyor. Bu biyosidal ürünlerin, kokarcaların kışlaklarda olduğu dönemde kullanılmasıyla popülasyon yoğunluğunun önemli ölçüde azaltılacağı ifade ediliyor.
Giriş Yollarının Kapatılması
Kokarcaların sığınabileceği alanların, duvarlardaki çatlaklar ve sıva ile kapatılması gerektiği vurgulanıyor. Pencere ve kapıların tel örgülerle kapatılması, zararlının yaşam alanlarına girmesini engellemek için etkili bir yöntem olarak öneriliyor.
Feromon Kontrolü
Kahverengi kokarcaya karşı “Cezbet – Yok Et” yöntemiyle kullanılan feromonların kontrol edilmesi gerektiği belirtiliyor. Mevsim itibariyle kışlaklara geçmeye başlayan kokarcalara yeni feromon asılmaması gerektiği, mevcut feromonların soğuk yerlerde saklanarak gelecek sene kullanılabileceği de ifade ediliyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.