‘‘DİJİTAL GELİŞMELERİN MUHASEBE MESLEĞİNE ETKİLERİ”
‘‘DİJİTAL GELİŞMELERİN MUHASEBE MESLEĞİNE ETKİLERİ”
Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nda ‘‘DİJİTAL GELİŞMELERİN MUHASEBE MESLEĞİNE ETKİLERİ” konulu panel düzenlendi.
Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nda ‘‘DİJİTAL GELİŞMELERİN MUHASEBE MESLEĞİNE ETKİLERİ” konulu panel düzenlendi.
Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nda ‘‘DİJİTAL GELİŞMELERİN MUHASEBE MESLEĞİNE ETKİLERİ” konulu panel düzenlendi.
Panelin oturum başkanlığını Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır BAŞ gerçekleştirdi. Panele konuşmacı olarak Ordu Mali Müşavirler Odası Onursal Oda Başkanı Ertuğrul YÜKSEL, Ordu Mali Müşavirler Odası Sekreteri M.Ender SÖNMEZ , Ordu Mali Müşavirler Odası TESMER Başkan Yardımcısı Tuğrul ODABAŞ ile Ordu Mali Müşavirler Odası Teknoloji ve E-Uygulamalar Komisyonu Başkanı Durmuş BAŞTUĞ katıldı.
Panelin açış konuşmasında oturum başkanı Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır BAŞ ; ‘‘Değerli hocalarımıza böyle bir ortamı bize sundukları için teşekkür ediyorum.
Bugün bu salonda bulunan bütün öğrenci arkadaşlarımızın tamamının Muhasebeci Mali Müşavir olması elbette mümkün değil. Ancak muhasebe mesleğinde nitelikli ara elemana çok fazla ihtiyaç var. Sizler gelecekte muhasebe bürolarında, şirketlerde, muhasebe servislerinde kaliteli nitelikli ara eleman olarak çok ciddi gelirler elde edebilirsiniz. Yapmanız gereken en önemli şey farkındalık yaratmak ve çok çalışmak. Amacınız ve önceliğiniz para kazanmak olmamalı. Siz zaten çalışmanızın sonunda, emeğinizin sonunda bir kazanç elde edeceksiniz. Kazanç bir sürecin sonucunda elde edilen birikimden başka bir şey değildir.
Canlıların ne en zekisi ne en cesurları ne en çalışkanları kendilerini bir sonraki nesille aktarabilmişlerdir. Canlıların değişime ayak uydurabilenleri bir sonraki nesle kendilerini aktarabilmişlerdir. Yani arkadaşlar güçlü olmak zeki olmak hiçbir şeyi değiştirmiyor şu an bir değişimi yaşıyoruz dünya bu değişimi yaşıyor işte burada ona adapte olmak onu algılamak ve onun içinde kaybolmamak gerekiyor.
Panelin devamında Ordu Mali Müşavirler Odası Onursal Oda Başkanı Ertuğrul YÜKSEL ‘‘Ölçü ve denge mesleğinin adı muhasebedir. Herkesin bir muhasebesi vardır. Muhasebenin çok özellikli yapısı var. İlhanlılar ile başlamış, Anadolu Selçuklu Devleti’nde ve Osmanlı’da merdiven sistemi ile muhasebe büyük bir gelişim sağlamıştır. Osmanlıda modern anlamda sizlerin okulda gördüğü, bizim hayatımızda para kazandığımız modern muhasebeyi Osmanlı uygulamamış çünkü Osmanlının sanayi kesimi yok, ticari burjuvası yok, bir üretimi fabrikası yok hep devlet organize etmiş. Devlet organize ettiği içinde ihtiyaç duyulmamış. İhtiyaç duyulmadığı şey maalesef gelişmiyor. Dünyada muhasebe mesleğinin babası atası Luca Pacioli’dir. Ülkemizde muhasebe mesleği dört önemli gelişme yaşaamıştır. 1985 yılında KDV Kanunun çıkması, 1994 yılında tek düzen hesap planın uygulanmaya başlanması, 2044 e-beyanname sistemine geçilmesi ve 2014 yılında e-defter/ e-fatura uygulamasına geçilmesi mesleğimiz açısından önemli gelişmelerdir.” dedi.
Panelin devamında Tesmer Başkan Yardımcısı Tuğrul Odabaş mali müşavir olmak için hangi aşamalardan geçmek gerektiği, Oda Sekreteri M.Ender Sönmez, stajda başarılı olanların mesleğe giriş işlemleri nasıl, yeni büro açan mali müşavirleri neler bekliyor, mali müşavirlerin sorunları ile idare ve müşteriler ile ilişkilerine, Oda Teknoloji ve E-uygulamalar Komisyonu Başkanı Durmuş Baştuğ teknolojik gelişmelerin mali müşavirlik mesleğine etkileri (teknoloji 1.0- 2.0- 3.0- 4.0) ile tek düzen hesap planına uymama cezası ve örnekleri” konusunda öğrencilere bilgiler sundular.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.