KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE

Gündem 31.01.2019 - 11:32, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3202+ kez okundu.
 

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE

Ülkemizde kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, kadının insan haklarının korunması ve güçlendirilmesi ile kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda önemli yasal düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.

Ülkemizde kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, kadının insan haklarının korunması ve güçlendirilmesi ile kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda önemli yasal düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Ancak, kadına yönelik şiddetle mücadelede yasal düzenlemeler kadar bu düzenlemelerin etkin şekilde uygulanması, şiddet mağdurunun yanı sıra şiddet uygulayana yönelik koruma, tedavi, rehabilitasyon hizmetlerinin sunulması ile konu hakkında toplumsal farkındalığın ve duyarlılığın artırılması da büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kadına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğu inancıyla yürütülen çalışmalar geniş bir yelpazede, kararlılıkla ve kapsamlı işbirliğiyle sürdürülmektedir. Bu kararlılığın ve işbirliğinin somut örneklerinden birisi olan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı (2012-2015)”nın uygulama süresinin 2015 yılı sonunda dolması nedeniyle, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ile üniversitelerin kadın araştırmaları merkezlerinin katkı ve katılımlarıyla, İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere taraf olunan ilgili uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat hükümleri, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı (2012-2015)” izleme ve değerlendirme toplantı raporları, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen konuya ilişkin araştırmaların sonuçları, Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Raporu çıktıları ve son dönemde ortaya çıkan toplumsal ihtiyaç ve gelişmeler göz önünde bulundurularak “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı (2016-2020)” hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Ulusal Eylem Planı kapsamında her il kendi eylem planını oluşturmuş ve Ordu ili paydaş kurum,  kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile birlikte Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Yerel Eylem Planları(2018-2021) hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Yerel Eylem Planı kapsamında 2018 yılı faaliyet raporu hazırlanmış olup, 2019 yılında yapılacak faaliyetlerin planlaması tamamlanmıştır. Bu kapsamda, bir genelge yayımlanarak ilgili kurum ve kuruluşların sorumlulukları belirlenmiştir. Şiddetle mücadele kapsamında sunulan hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülmesiyle, uygulamadaki sorunların giderilmesini sağlamak üzere görevlendirilen Vali Yardımcısının başkanlığında, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, ihtiyaç duyulduğunda sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin temsilcilerinin katılımıyla Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ordu İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonu ve teknik kurul üyeleri çalışmalarına devam etmektedir. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele kapsamında sorumlu tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız ile sivil toplum kuruluşları ve meslek temsilcilerinin bu çalışmalara büyük bir sorumluluk duygusu ile yaklaşacaklarına ve çalışmalara katılacaklarına yürekten inanmaktayız.  Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 
Ülkemizde kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, kadının insan haklarının korunması ve güçlendirilmesi ile kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda önemli yasal düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.

Ülkemizde kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, kadının insan haklarının korunması ve güçlendirilmesi ile kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda önemli yasal düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Ancak, kadına yönelik şiddetle mücadelede yasal düzenlemeler kadar bu düzenlemelerin etkin şekilde uygulanması, şiddet mağdurunun yanı sıra şiddet uygulayana yönelik koruma, tedavi, rehabilitasyon hizmetlerinin sunulması ile konu hakkında toplumsal farkındalığın ve duyarlılığın artırılması da büyük önem taşımaktadır.

Bu çerçevede, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kadına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğu inancıyla yürütülen çalışmalar geniş bir yelpazede, kararlılıkla ve kapsamlı işbirliğiyle sürdürülmektedir. Bu kararlılığın ve işbirliğinin somut örneklerinden birisi olan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı (2012-2015)”nın uygulama süresinin 2015 yılı sonunda dolması nedeniyle, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ile üniversitelerin kadın araştırmaları merkezlerinin katkı ve katılımlarıyla, İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere taraf olunan ilgili uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat hükümleri, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı (2012-2015)” izleme ve değerlendirme toplantı raporları, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen konuya ilişkin araştırmaların sonuçları, Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Raporu çıktıları ve son dönemde ortaya çıkan toplumsal ihtiyaç ve gelişmeler göz önünde bulundurularak “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı (2016-2020)” hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Ulusal Eylem Planı kapsamında her il kendi eylem planını oluşturmuş ve Ordu ili paydaş kurum,  kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile birlikte Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Yerel Eylem Planları(2018-2021) hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Yerel Eylem Planı kapsamında 2018 yılı faaliyet raporu hazırlanmış olup, 2019 yılında yapılacak faaliyetlerin planlaması tamamlanmıştır. Bu kapsamda, bir genelge yayımlanarak ilgili kurum ve kuruluşların sorumlulukları belirlenmiştir.

Şiddetle mücadele kapsamında sunulan hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülmesiyle, uygulamadaki sorunların giderilmesini sağlamak üzere görevlendirilen Vali Yardımcısının başkanlığında, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, ihtiyaç duyulduğunda sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin temsilcilerinin katılımıyla Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ordu İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonu ve teknik kurul üyeleri çalışmalarına devam etmektedir.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele kapsamında sorumlu tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız ile sivil toplum kuruluşları ve meslek temsilcilerinin bu çalışmalara büyük bir sorumluluk duygusu ile yaklaşacaklarına ve çalışmalara katılacaklarına yürekten inanmaktayız. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.