KÜLLEME HASTALIĞINDA KİMYASAL MÜCADELE BAŞLIYOR

Gündem 27.04.2021 - 17:42, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3800+ kez okundu.
 

KÜLLEME HASTALIĞINDA KİMYASAL MÜCADELE BAŞLIYOR

Fındık bitkisinin önemli hastalıklarından biri Külleme hastalığıdır.

Fındık bitkisinin önemli hastalıklarından biri Külleme hastalığıdır. Hastalık ilkbaharda gelişmekte olan yaprak ve sürgünler üzerinde belirtilerini gösterir. Hastalık rüzgarla taşınarak bitkiden bitkiye yayılır. Külleme hastalığında, yapraklardaki belirtiler yaprağın her iki yüzeyinde de oluşabilir. Hastalık etmeninin, yaprakların alt kısımlarında gelişmesi ile ilk başlarda üst kısımlarda renk açılımları, sarımsı beneklenme şeklinde lekeler oluşur. Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar ve vaktinden önce dökülürler. Genç sürgünlerde ve yapraklarda yüzeyde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü oluşmakta; ilerleyen dönemlerde renkte matlaşma ve kahverengileşme meydana gelmektedir. Özellikle erken dönemde hastalığa yakalanan çotanaklarda kurumalar gözlenmektedir. İlimizde hava sıcaklıklarının artmasına bağlı olarak, hastalık Nisan ayı ortalarından itibaren görülmeye başlar. Hastalık bahçede ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise belirtiler görülmeden önce, çotanak bağlama döneminde ilaçlamaya başlanır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ve diğer ilaçlamalara hasada kadar devam edilir. İlaçlamalarda Bakanlığımızca ruhsatlı Bitki Koruma Ürünlerinden herhangi biri kullanılmalıdır. Kullanılacak BKÜ tercihinde bahçenizde Fındık Kozalak Akarı görülmüşse her ikisine de etkili olan ürünlerin tercih edilmesi zararlı ve hastalıklarla mücadele açısından önemlidir. Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünleri, tavsiyesine uygun olarak kullanılmalıdır. İlaçlamada sırt pülverizatörü mekanik, motorlu veya hidrolik bahçe pülverizatörü kullanılmalıdır. İlaçlama tüm bitki yüzeyini kaplayacak şekilde yapılmalıdır. İlaç etiketi mutlaka okunmalı, tavsiyeli ürüne, kullanma zamanına ve dozuna mutlaka uymalıyız. Çisentili ve mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalı, hiçbir şey yenilip içilmemeli, koruyucu maske gözlük ve eldiven mutlaka bulundurulmalıdır. İlaçlama bittikten sonra bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır.              İlimizin fındıktan sonra diğer önemli bir geçim kaynağı da arıcılıktır. Arıların zarar görmemesi için su içtiği kaynaklara Bitki Koruma Ürünleri bulaştırılmaması, ilaçlamaların akşam üzeri veya sabahın erken saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılması ayrıca zirai mücadele zamanı gelmeden bir hafta önceden arıcılarımızın uyarılarak arılarını mümkün mertebe 6 km. uzağa yerleştirmeleri gerekmektedir.  
Fındık bitkisinin önemli hastalıklarından biri Külleme hastalığıdır.

Fındık bitkisinin önemli hastalıklarından biri Külleme hastalığıdır. Hastalık ilkbaharda gelişmekte olan yaprak ve sürgünler üzerinde belirtilerini gösterir. Hastalık rüzgarla taşınarak bitkiden bitkiye yayılır. Külleme hastalığında, yapraklardaki belirtiler yaprağın her iki yüzeyinde de oluşabilir. Hastalık etmeninin, yaprakların alt kısımlarında gelişmesi ile ilk başlarda üst kısımlarda renk açılımları, sarımsı beneklenme şeklinde lekeler oluşur. Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar ve vaktinden önce dökülürler. Genç sürgünlerde ve yapraklarda yüzeyde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü oluşmakta; ilerleyen dönemlerde renkte matlaşma ve kahverengileşme meydana gelmektedir. Özellikle erken dönemde hastalığa yakalanan çotanaklarda kurumalar gözlenmektedir.
İlimizde hava sıcaklıklarının artmasına bağlı olarak, hastalık Nisan ayı ortalarından itibaren görülmeye başlar. Hastalık bahçede ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise belirtiler görülmeden önce, çotanak bağlama döneminde ilaçlamaya başlanır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ve diğer ilaçlamalara hasada kadar devam edilir. İlaçlamalarda Bakanlığımızca ruhsatlı Bitki Koruma Ürünlerinden herhangi biri kullanılmalıdır. Kullanılacak BKÜ tercihinde bahçenizde Fındık Kozalak Akarı görülmüşse her ikisine de etkili olan ürünlerin tercih edilmesi zararlı ve hastalıklarla mücadele açısından önemlidir.
Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünleri, tavsiyesine uygun olarak kullanılmalıdır. İlaçlamada sırt pülverizatörü mekanik, motorlu veya hidrolik bahçe pülverizatörü kullanılmalıdır. İlaçlama tüm bitki yüzeyini kaplayacak şekilde yapılmalıdır. İlaç etiketi mutlaka okunmalı, tavsiyeli ürüne, kullanma zamanına ve dozuna mutlaka uymalıyız. Çisentili ve mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalı, hiçbir şey yenilip içilmemeli, koruyucu maske gözlük ve eldiven mutlaka bulundurulmalıdır. İlaçlama bittikten sonra bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır.             
İlimizin fındıktan sonra diğer önemli bir geçim kaynağı da arıcılıktır. Arıların zarar görmemesi için su içtiği kaynaklara Bitki Koruma Ürünleri bulaştırılmaması, ilaçlamaların akşam üzeri veya sabahın erken saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılması ayrıca zirai mücadele zamanı gelmeden bir hafta önceden arıcılarımızın uyarılarak arılarını mümkün mertebe 6 km. uzağa yerleştirmeleri gerekmektedir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.