“SÜRDÜRÜLEBİLİR FINDIK TARIMI” PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
“SÜRDÜRÜLEBİLİR FINDIK TARIMI” PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından “Sürdürülebilir Fındık Tarımı” paneli gerçekleştirildi.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından “Sürdürülebilir Fındık Tarımı” paneli gerçekleştirildi.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından “Sürdürülebilir Fındık Tarımı” paneli gerçekleştirildi.
Online olarak düzenlenen panele Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan, Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ile panelistler ve davetliler katıldı.
Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Tonkaz gerçekleştirdiği açılış konuşmasında “Ülkemizin en önemli ürünlerinden biri olan fındık, bölgemizin baş ürünü ilimizde de üretimde lider konumda olan bir tarım ürünüdür. Fakültemizde kurulduğundan bu yana fındık konusunda yapılan bilimsel çalışmalarla dünya literatürüne önemli katkılar sağlanmıştır. Günümüzde de fındıkta verim ve kaliteyi artırıcı çalışmalarımıza tüm paydaşlarımızla beraber devam etmekteyiz. Fakültemizde alanında uzman akademisyenlerimizin sunumlarının yer alacağı panelimizin başarılı geçmesini temenni ediyorum.” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “İlimiz önemli bir tarım kenti, fındık da çiftçilerimiz için önemli bir tarım ürünü. Son yıllarda Üniversitemizin, Tarım İl Müdürlüğümüzün ve Ziraat Odalarımızın birlikte yapmış olduğu birçok çalışma vardır. Üreticilerimizin fındık tarımında sürdürülebilirliğini sağlamak için bu tür panellerin yapılması, bilimsel yönden üreticilerimize yansıtılması önem arz etmektedir. Panelin ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “Ordu’nun tarım alanlarının yüzde 87’sinde fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu sektörde yer alan tüm paydaşlarımızın Üniversitemizin, tarım teşkilatlarının, ticaret odalarının, ziraat odalarının bu sektördeki herkesin önemli sorumluluklar üstlenmesi gerekmektedir. Bugüne kadar gerek Üniversitemiz ile gerekse Ziraat Odalarımızla birlikte önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Bundan sonraki süreçte de fındıkta verim ve kaliteyi artırmak adına ne gerekiyorsa hep beraber yapacağız. Bu panelin düzenlenmesine katkı veren başta Sayın Rektörümüz olmak üzere değerli akademisyenlerimize teşekkür ediyor, panelin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Rektör Prof. Dr. Ali Akdoğan, “Üniversiteler, toplumun aydınlanmasında, gelişmesinde ve ilerlemesinde lokomotif görevi üstlenen kurumlardır. Akademisyenler de gerçekleştirdikleri araştırma geliştirme faaliyetleri ile toplumu aydınlatan, topluma yol gösteren simalardır. Üniversitemiz Ziraat Fakültesi 20 profesörü, toplamda 60’a yakın öğretim elemanı ile en güçlü ve köklü fakültelerimizden birisidir. Burada toprağın özelliklerini bilen, fındık üzerine çalışan kıymetli arkadaşlarımız var. Dolayısıyla bu bilgi birikimi ve tecrübenin ilgili paydaşlarımızla iş birliği yapılarak paylaşıldığında önemli çalışmalar yapılacağına inanıyorum. Sahip olduğumuz bilgi birikimini topluma aktardığımızda toplumumuzun daha ileri gideceği kanaatindeyim. Bununla birlikte Üniversitemiz ile Giresun Üniversitesi arasında yapılacak ortak proje ile Yükseköğretim Kurulunun ihtisaslaşma üniversiteleri arasında yer almayı planlamaktayız. Ziraat Fakültemizdeki kıymetli akademisyenlerimizin her birinin kendi alanlarında, fındıkta kalite ve verimin artırılmasına yönelik gerçekleştirdikleri önemli bilimsel çalışmalar ve projelere her geçen dönem yenisini ekleyeceklerine inanıyorum. Bu konuda Ordu Üniversitesi olarak elimizden gelen her türlü desteği vereceğimizi belirtmek isterim. Bu düşüncelerle, bu panelin düzenlenmesinde emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, panelin ilimize bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmaları sonrası panelistler tarafından bahçe yenileme ve dikim sistemleri, gübreleme, sulama, yabancı ot yönetimi, zararlı yönetimi ve hastalık yönetimi konuları ele alındı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.