AV SEZON KAPANDI

Gündem 11.03.2021 - 16:31, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 4433+ kez okundu.
 

AV SEZON KAPANDI

Merkez Av Komisyonu Kararı uyarınca 2020-2021 Av Sezonu 07.03.2021 tarihi itibariyle ülke genelinde kapandı.

Merkez Av Komisyonu Kararı uyarınca 2020-2021 Av Sezonu 07.03.2021 tarihi itibariyle ülke genelinde kapandı. Tarım ve Orman Bakanlığı Bölge Müdürlüğü Ordu 11. Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada av sezonunun kapanması ile ilgili olarak şu bilgiler verildi,  2020-2021 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararı uyarınca av sezonu 07.03.2021 tarihi itibariyle ülke genelinde kapanmıştır. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu uyarınca av hayvanlarının eş tutma, üreme, yavru büyütme, erginleşme gibi yaşam evrelerini dikkate alan MAK avın kapanış tarihini belirlemiştir. MAK 2021 yılında Mayıs ayı içerisinde toplanarak 2021-2022 yıllarını kapsayacak kararını alacaktır. Bu kararda av döneminde uygulanacak avlanma usul ve esasları ile av hayvanı türlerine göre avın açılacağı tarihler yeniden belirlenecektir. 2021-2022 av sezonu Ağustos ayı içerisinde başlayacaktır. Her canlı üreme ve yaşama hakkına sahiptir. Avın kapanış tarihi itibariyle, av ve yaban hayvanlarının üreme dönemi başlamaktadır. Av ve yaban hayvanları eş tutma, üreme, yavru büyütme ve erginleştirme döneminde rahatsız edilmemeli, yavru ve yumurtaları toplanmamalıdır. Özellikle bölgemiz genelinde yaygın yaşam alanı bulunan karacaların yavruları bulunduğunda ellenmemeli, taşınmamalı ve ürkütülmemelidir. İnsan ile temas halinde toprak ile üzeri silinerek bulunduğu yere bırakılmalıdır. Başıboş bir yavru yaban hayvanı bu görüldüğünde ilk akla gelen onu yakalayıp koruma olabilir. Fakat bu işlem yavru yaban hayvanına faydadan çok zarar getirir. Çünkü yavrunun annesi büyük ihtimalle yakın bir yerlerde besleniyor veya avlanıyor olabilir. Bundan dolayı da sizi görür ve yavrusuna yaklaşmaktan korkar. Anne yaban hayvanı beslenirken sıklıkla yavru yuvada hareketsiz bir şekilde annesinin gelmesini bekler. Bu davranış onu yırtıcı ve dış ortamdan gelebilecek tehlikelerden korur. Yavrusu alınan yaban hayvanları o bölgeyi terk etmemekte, 3 gün içinde yavrularını bulurlar ise onları tekrar sahiplenmektedirler. Ancak yavru yaban hayvanının yaralı, terkedilmiş veya yırtıcı tehlikesi altında olduğundan kesin olarak eminseniz Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 81 ildeki İl Şube Müdürlüklerine haber vermeniz en doğru davranış olacaktır. Yaban hayvanlarının bulundurulmaları 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu hükümlerine ve Merkez Av Komisyonu (MAK) Kararlarına göre yasak olup aksine hareket edenler ağır para cezasıyla cezalandırılmaktadırlar. Unutulmamalıdır ki yaban hayatının korunması gelecek nesillere karşı bir görevimizdir.
Merkez Av Komisyonu Kararı uyarınca 2020-2021 Av Sezonu 07.03.2021 tarihi itibariyle ülke genelinde kapandı.

Merkez Av Komisyonu Kararı uyarınca 2020-2021 Av Sezonu 07.03.2021 tarihi itibariyle ülke genelinde kapandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bölge Müdürlüğü Ordu 11. Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada av sezonunun kapanması ile ilgili olarak şu bilgiler verildi, 
2020-2021 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararı uyarınca av sezonu 07.03.2021 tarihi itibariyle ülke genelinde kapanmıştır. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu uyarınca av hayvanlarının eş tutma, üreme, yavru büyütme, erginleşme gibi yaşam evrelerini dikkate alan MAK avın kapanış tarihini belirlemiştir. MAK 2021 yılında Mayıs ayı içerisinde toplanarak 2021-2022 yıllarını kapsayacak kararını alacaktır. Bu kararda av döneminde uygulanacak avlanma usul ve esasları ile av hayvanı türlerine göre avın açılacağı tarihler yeniden belirlenecektir.
2021-2022 av sezonu Ağustos ayı içerisinde başlayacaktır. Her canlı üreme ve yaşama hakkına sahiptir. Avın kapanış tarihi itibariyle, av ve yaban hayvanlarının üreme dönemi başlamaktadır. Av ve yaban hayvanları eş tutma, üreme, yavru büyütme ve erginleştirme döneminde rahatsız edilmemeli, yavru ve yumurtaları toplanmamalıdır. Özellikle bölgemiz genelinde yaygın yaşam alanı bulunan karacaların yavruları bulunduğunda ellenmemeli, taşınmamalı ve ürkütülmemelidir. İnsan ile temas halinde toprak ile üzeri silinerek bulunduğu yere bırakılmalıdır.
Başıboş bir yavru yaban hayvanı bu görüldüğünde ilk akla gelen onu yakalayıp koruma olabilir. Fakat bu işlem yavru yaban hayvanına faydadan çok zarar getirir. Çünkü yavrunun annesi büyük ihtimalle yakın bir yerlerde besleniyor veya avlanıyor olabilir. Bundan dolayı da sizi görür ve yavrusuna yaklaşmaktan korkar. Anne yaban hayvanı beslenirken sıklıkla yavru yuvada hareketsiz bir şekilde annesinin gelmesini bekler. Bu davranış onu yırtıcı ve dış ortamdan gelebilecek tehlikelerden korur. Yavrusu alınan yaban hayvanları o bölgeyi terk etmemekte, 3 gün içinde yavrularını bulurlar ise onları tekrar sahiplenmektedirler.
Ancak yavru yaban hayvanının yaralı, terkedilmiş veya yırtıcı tehlikesi altında olduğundan kesin olarak eminseniz Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 81 ildeki İl Şube Müdürlüklerine haber vermeniz en doğru davranış olacaktır.
Yaban hayvanlarının bulundurulmaları 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu hükümlerine ve Merkez Av Komisyonu (MAK) Kararlarına göre yasak olup aksine hareket edenler ağır para cezasıyla cezalandırılmaktadırlar.
Unutulmamalıdır ki yaban hayatının korunması gelecek nesillere karşı bir görevimizdir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.