OTİZM NASIL TESPİT EDİLİR?

Sağlık 02.04.2018 - 14:54, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 4073+ kez okundu.
 

OTİZM NASIL TESPİT EDİLİR?

Otizm spektrum bozukluğu belirtileri erken çocukluk döneminde ortaya çıkar diyen İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz otizm ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Otizm spektrum bozukluğu belirtileri erken çocukluk döneminde ortaya çıkar diyen İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz otizm ile ilgili açıklamalarda bulundu.    Ergün Yanmaz yaptığı açıklamada  “Otizm spektrum bozukluğu, belirtileri erken çocukluk dönemi denilen yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan, genellikle etkilerini ömür boyu sürdüren nörogelişimsel bir bozukluktur. Bireylerin sosyal etkileşim ve iletişim kurma becerilerini olumsuz yönde etkiler ve sınırlı ilgi ve tekrarlanan davranışlara neden olur.  Çocuğunuz başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, ismini söylediğinizde bakmıyorsa, söyleneni işitmiyor gibi davranış sergiliyorsa, oyuncaklarıyla amacına uygun şekilde oynamıyorsa, bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa, sallanma ve çırpınma gibi hareketleri varsa, gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, bazı eşyaları döndürme, sıraya dizme gibi davranışları varsa ve günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki gösteriyorsa otizm açısından değerlendirme yapılması uygun olacaktır. Bizler İl Sağlık Müdürlüğü olarak, erken tanı, tedavi ve eğitim hizmetlerine erişimin önemini vurgulamak amacıyla; 2 Nisan günü başlayan ve Nisan ayı boyunca devam eden farkındalık çalışmaları yapıyoruz.  2017 yılında Otizm Spektrum Bozukluğu(OSB) konusunda ilimizde; 212 Aile hekimimizin 130 tanesine, 198 Aile Sağlığı Elemanımızın 124 tanesine farkındalık eğitimi yaptık. İlimizde 5 bin 575 çocuğumuzun Aile Sağlığı Merkezlerimizde taraması yapıldı.  Tarama sonucunda riskli bulunan 39 çocuğumuz 2. basamak sağlık hizmetine yönlendirildi ve 19 çocuğumuz otizm tanısı aldı. 2018 yılı içerisinde de farkındalık çalışmaları ve tarama faaliyetlerimiz devam edecek. Otizmin belirtilerini bilmek çok önemli. Vatandaşlarımız çocuklarında otizmin belirtilerini gözlendiğinde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarımızın ilgili birimlerine başvurması uygun olacaktır. Başta anne babalar olmak üzere, sağlık personelimizin ve öğretmenlerimizin, beyin gelişiminin en hızlı olduğu erken çocukluk döneminde otizmin farkına varmaları oldukça önemlidir.  Unutmamalıyız ki; otizm, ne kadar erken dönemde tanınır ve uygun bir şekilde tedaviye yönlendirilirse, o kadar olumlu sonuçlar alınır. Erken tanı sonrası en etkili tedavi, erken dönemde başlanan yoğun, kesintisiz ve nitelikli özel eğitimdir” dedi.  
Otizm spektrum bozukluğu belirtileri erken çocukluk döneminde ortaya çıkar diyen İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz otizm ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Otizm spektrum bozukluğu belirtileri erken çocukluk döneminde ortaya çıkar diyen İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz otizm ile ilgili açıklamalarda bulundu.  
 Ergün Yanmaz yaptığı açıklamada  “Otizm spektrum bozukluğu, belirtileri erken çocukluk dönemi denilen yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan, genellikle etkilerini ömür boyu sürdüren nörogelişimsel bir bozukluktur. Bireylerin sosyal etkileşim ve iletişim kurma becerilerini olumsuz yönde etkiler ve sınırlı ilgi ve tekrarlanan davranışlara neden olur. 
Çocuğunuz başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, ismini söylediğinizde bakmıyorsa, söyleneni işitmiyor gibi davranış sergiliyorsa, oyuncaklarıyla amacına uygun şekilde oynamıyorsa, bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa, sallanma ve çırpınma gibi hareketleri varsa, gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, bazı eşyaları döndürme, sıraya dizme gibi davranışları varsa ve günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki gösteriyorsa otizm açısından değerlendirme yapılması uygun olacaktır.
Bizler İl Sağlık Müdürlüğü olarak, erken tanı, tedavi ve eğitim hizmetlerine erişimin önemini vurgulamak amacıyla; 2 Nisan günü başlayan ve Nisan ayı boyunca devam eden farkındalık çalışmaları yapıyoruz. 
2017 yılında Otizm Spektrum Bozukluğu(OSB) konusunda ilimizde; 212 Aile hekimimizin 130 tanesine, 198 Aile Sağlığı Elemanımızın 124 tanesine farkındalık eğitimi yaptık. İlimizde 5 bin 575 çocuğumuzun Aile Sağlığı Merkezlerimizde taraması yapıldı.  Tarama sonucunda riskli bulunan 39 çocuğumuz 2. basamak sağlık hizmetine yönlendirildi ve 19 çocuğumuz otizm tanısı aldı. 2018 yılı içerisinde de farkındalık çalışmaları ve tarama faaliyetlerimiz devam edecek.
Otizmin belirtilerini bilmek çok önemli. Vatandaşlarımız çocuklarında otizmin belirtilerini gözlendiğinde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarımızın ilgili birimlerine başvurması uygun olacaktır. Başta anne babalar olmak üzere, sağlık personelimizin ve öğretmenlerimizin, beyin gelişiminin en hızlı olduğu erken çocukluk döneminde otizmin farkına varmaları oldukça önemlidir. 
Unutmamalıyız ki; otizm, ne kadar erken dönemde tanınır ve uygun bir şekilde tedaviye yönlendirilirse, o kadar olumlu sonuçlar alınır. Erken tanı sonrası en etkili tedavi, erken dönemde başlanan yoğun, kesintisiz ve nitelikli özel eğitimdir” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.