TÜRK FINDIĞI PAZARI TEHLİKEDE

Ekonomi 03.10.2018 - 12:48, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 1712+ kez okundu.
 

TÜRK FINDIĞI PAZARI TEHLİKEDE

Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye fındığının verim ve kalitesinde yaşanan sorunlar, pazar payı ve ticaret hacmini giderek azaltıyor.

Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye fındığının verim ve kalitesinde yaşanan sorunlar, pazar payı ve ticaret hacmini giderek azaltıyor. İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören, son yıllarda bazı çalışmalar yapılıyor olmasına rağmen Türk fındığında verim ve kalite sorununun devam ettiğine dikkat çekerek, rekoltenin artması ve ürünün de kaliteli olması halinde daha çok ihracat yapabileceklerini açıkladı. Bu konuda bazı farklı uygulamalar yapılması için Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvuruda bulunduklarını bildiren Gören, yakın döneme kadar dünya fındık üretim ve ihracatının yüzde 80’ini gerçekleştirdiğimizi hatırlattıklarını belirterek, “Ancak son 10-15 yıl içinde fındıkta Pazar payımız yüzde 60’lara kadar gerilemiştir” diyerek açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Negatif olarak yansıyan bu değişime bakıldığında, fındık bitkisinde görülen ve zirai mücadele gerektiren hastalıklar üründe kalite ve verimi kaybına yol açarken, rekolte tahminlerini de isabetli olmaktan uzaklaştırmaktadır. Buna bağlı olarak da sektörümüzün dünyada ki pazar payı ve ticaret hacmi her geçen yıl azalmaktadır.” -2023 hedefine daha fazla katkı Zirai mücadele konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üreticilere yönelik çalışmalar yaptığını, ancak üreticilerin bunları uygulamada gereken özeni göstermediklerini vurgulayan İFMİB Başkanı Gören şöyle dedi: “Bu durumda farklı uygulamalar ve değerlendirmeler yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Bu da zirai mücadele yapan üreticilerin yapmayanlardan farklı olarak değerlendirilmesini gerektirmektedir. Diğer bir ifade ile hali hazırda uygulanmakta olan Alan Bazlı Destek’in, zirai mücadele koşuluna bağlanması, verimli fındık alanları ile rekoltenin artmasını sağlayacaktır.” İhracatçılar olarak, rekoltenin artması ve ürünün kaliteli olması halinde daha çok dış satım yapacakları sözünü veren Ali Haydar Gören, “Ayrıca bu şartlarda sektörümüz 2023 hedefine daha çabuk ulaşacak, artan ihracat ile ekonomimize daha yüksek seviyede katkı sağlanacaktır” dedi. Gören; kalitesi ile ün yapmış olan Türk Fındığının bu imajını korumasının bütün paydaşların menfaatine olacağını hatırlatarak, üreticilere yönelik destek uygulamasının başta zirai mücadele olmak üzere kaliteli ve iyi üretime yönelik olarak konumlandırılmasının faydalı olacağını da sözlerine ekledi.
Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye fındığının verim ve kalitesinde yaşanan sorunlar, pazar payı ve ticaret hacmini giderek azaltıyor.

Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye fındığının verim ve kalitesinde yaşanan sorunlar, pazar payı ve ticaret hacmini giderek azaltıyor.

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören, son yıllarda bazı çalışmalar yapılıyor olmasına rağmen Türk fındığında verim ve kalite sorununun devam ettiğine dikkat çekerek, rekoltenin artması ve ürünün de kaliteli olması halinde daha çok ihracat yapabileceklerini açıkladı.

Bu konuda bazı farklı uygulamalar yapılması için Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvuruda bulunduklarını bildiren Gören, yakın döneme kadar dünya fındık üretim ve ihracatının yüzde 80’ini gerçekleştirdiğimizi hatırlattıklarını belirterek, “Ancak son 10-15 yıl içinde fındıkta Pazar payımız yüzde 60’lara kadar gerilemiştir” diyerek açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Negatif olarak yansıyan bu değişime bakıldığında, fındık bitkisinde görülen ve zirai mücadele gerektiren hastalıklar üründe kalite ve verimi kaybına yol açarken, rekolte tahminlerini de isabetli olmaktan uzaklaştırmaktadır. Buna bağlı olarak da sektörümüzün dünyada ki pazar payı ve ticaret hacmi her geçen yıl azalmaktadır.”

-2023 hedefine daha fazla katkı

Zirai mücadele konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üreticilere yönelik çalışmalar yaptığını, ancak üreticilerin bunları uygulamada gereken özeni göstermediklerini vurgulayan İFMİB Başkanı Gören şöyle dedi:

“Bu durumda farklı uygulamalar ve değerlendirmeler yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Bu da zirai mücadele yapan üreticilerin yapmayanlardan farklı olarak değerlendirilmesini gerektirmektedir. Diğer bir ifade ile hali hazırda uygulanmakta olan Alan Bazlı Destek’in, zirai mücadele koşuluna bağlanması, verimli fındık alanları ile rekoltenin artmasını sağlayacaktır.”

İhracatçılar olarak, rekoltenin artması ve ürünün kaliteli olması halinde daha çok dış satım yapacakları sözünü veren Ali Haydar Gören, “Ayrıca bu şartlarda sektörümüz 2023 hedefine daha çabuk ulaşacak, artan ihracat ile ekonomimize daha yüksek seviyede katkı sağlanacaktır” dedi.

Gören; kalitesi ile ün yapmış olan Türk Fındığının bu imajını korumasının bütün paydaşların menfaatine olacağını hatırlatarak, üreticilere yönelik destek uygulamasının başta zirai mücadele olmak üzere kaliteli ve iyi üretime yönelik olarak konumlandırılmasının faydalı olacağını da sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.