OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÇÖKÜYOR

Ekonomi 12.07.2019 - 12:12, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3466+ kez okundu.
 

OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÇÖKÜYOR

30 Haziran’da ÖTV teşviğinin sona ermesi, otomobil fiyatlarının da %11 ile %23 civarında artmasına neden oldu.

30 Haziran’da ÖTV teşviğinin sona ermesi, otomobil fiyatlarının da %11 ile %23 civarında artmasına neden oldu. Haziran'da 105 bin liraya satılan otomobilin fiyatı 121 bin liraya fırladı. Yüzlerce bayi Temmuz ayında tek bir otomobil bile satamadı. Otomotiv sektörü temsilcileri acil çözüm bekliyor. Aksi halde sektördeki daralma geçtiğimiz yıla göre yüzde 55'i bulacak… Motor hacmi 1.6 litre altında kalan otomobillere uygulanan 15 puanlık ÖTV indirimi 30 Haziran tarihinde sona erdi. İndirimin sona ermesiyle sıfır otomobil fiyatlarında ortalama %11 ile %23 oranında bir artış yaşandı. İndirim kapsamında vergi öncesi değeri 80 ile 120 bin lira olan 1.6 motora kadar otomobillerden %30 ÖTV alınıyordu. Bu oran yeniden %45'e yükseldi. Örneğin, ÖTV indirimiyle 105 bin liraya satılan Renault Megane’nın düz vites benzinli versiyonu bugün 121 bin lira oldu. Diğer markalarda da benzer fiyat artışları yaşandı. Satışlar bıçak gibi kesildi. Yüzlerce bayi Temmuz ayının ilk 12 gününde tek bir otomobil bile satamadı. Sektör temsilcileri zaten neredeyse durma noktasında olan satışların, ÖTV teşviğinin sona ermesiyle tamamen bittiğini belirterek acil çözüm bekliyor. Temmuz ayının ilk 12 günün de tüm Türkiye'de satılan araç sayısı sadece 200 adet. Bu rakamlara baktığımızda otomotiv sektörünün içersinde bulunduğu sıkıntı ve tehlike çok açık ve net şekilde görülüyor. DARALMA %55'İ AŞACAK ÖTV teşviğine rağmen yılın ilk yarısında satış rakamları 200 bine bile ulaşamadı. Teşvik sona erdi ve sıfır otomobil fiyatları yükseldi. Yılın ikinci yarısında satışların düşeceği kesin. Eğer yeni bir düzenleme yapılmazsa ve otomobil kredilerindeki banka faiz oranları geçen yıllardaki gibi düşük olmazsa ;ilk 6 ayda 195 bin satış yapan pazar, ikinci 6 ayda 100 bin rakamını bile bulamaz. Bu da sektörün 2019'da bir önceki yıla göre %55'e yakın bir daralma yaşayacağı anlamına geliyor. Otomotiv piyasasına yönelik gerekli tedbirler alınmazsa, sektör ve tedarikçilerini zor günlerin bekleyeceği bir gerçek. Otomotiv fabrikalarında ve satış noktalarında işlerin kötüye gitmesi durumunda işverenlerin mecburi işçi çıkartması kaçınılmaz olacaktır. Devlet tarafından yeniden ÖTV indirimi ve banka faiz oranlarında iyileştirilmesi lüzumlu ve gerekli olduğu apaçık ortadadır…
30 Haziran’da ÖTV teşviğinin sona ermesi, otomobil fiyatlarının da %11 ile %23 civarında artmasına neden oldu.

30 Haziran’da ÖTV teşviğinin sona ermesi, otomobil fiyatlarının da %11 ile %23 civarında artmasına neden oldu.

Haziran'da 105 bin liraya satılan otomobilin fiyatı 121 bin liraya fırladı. Yüzlerce bayi Temmuz ayında tek bir otomobil bile satamadı.

Otomotiv sektörü temsilcileri acil çözüm bekliyor. Aksi halde sektördeki daralma geçtiğimiz yıla göre yüzde 55'i bulacak…

Motor hacmi 1.6 litre altında kalan otomobillere uygulanan 15 puanlık ÖTV indirimi 30 Haziran tarihinde sona erdi. İndirimin sona ermesiyle sıfır otomobil fiyatlarında ortalama %11 ile %23 oranında bir artış yaşandı. İndirim kapsamında vergi öncesi değeri 80 ile 120 bin lira olan 1.6 motora kadar otomobillerden %30 ÖTV alınıyordu.

Bu oran yeniden %45'e yükseldi. Örneğin, ÖTV indirimiyle 105 bin liraya satılan Renault Megane’nın düz vites benzinli versiyonu bugün 121 bin lira oldu. Diğer markalarda da benzer fiyat artışları yaşandı. Satışlar bıçak gibi kesildi. Yüzlerce bayi Temmuz ayının ilk 12 gününde tek bir otomobil bile satamadı. Sektör temsilcileri zaten neredeyse durma noktasında olan satışların, ÖTV teşviğinin sona ermesiyle tamamen bittiğini belirterek acil çözüm bekliyor.

Temmuz ayının ilk 12 günün de tüm Türkiye'de satılan araç sayısı sadece 200 adet.

Bu rakamlara baktığımızda otomotiv sektörünün içersinde bulunduğu sıkıntı ve tehlike çok açık ve net şekilde görülüyor.

DARALMA %55'İ AŞACAK

ÖTV teşviğine rağmen yılın ilk yarısında satış rakamları 200 bine bile ulaşamadı. Teşvik sona erdi ve sıfır otomobil fiyatları yükseldi. Yılın ikinci yarısında satışların düşeceği kesin. Eğer yeni bir düzenleme yapılmazsa ve otomobil kredilerindeki banka faiz oranları geçen yıllardaki gibi düşük olmazsa ;ilk 6 ayda 195 bin satış yapan pazar, ikinci 6 ayda 100 bin rakamını bile bulamaz.

Bu da sektörün 2019'da bir önceki yıla göre %55'e yakın bir daralma yaşayacağı anlamına geliyor.

Otomotiv piyasasına yönelik gerekli tedbirler alınmazsa, sektör ve tedarikçilerini zor günlerin bekleyeceği bir gerçek.

Otomotiv fabrikalarında ve satış noktalarında işlerin kötüye gitmesi durumunda işverenlerin mecburi işçi çıkartması kaçınılmaz olacaktır.

Devlet tarafından yeniden ÖTV indirimi ve banka faiz oranlarında iyileştirilmesi lüzumlu ve gerekli olduğu apaçık ortadadır…

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.