MÜDÜR TÜZÜN'DEN KURBAN ETİ UYARISI

Sağlık 08.07.2022 - 00:55, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3374+ kez okundu.
 

MÜDÜR TÜZÜN'DEN KURBAN ETİ UYARISI

Ordun Sağlık Müdürü Op. Dr. Dursun Tüzün öncelikle vatandaşlarımızın kesilecek hayvanlar konusunda dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Ordun Sağlık Müdürü  Op. Dr. Dursun Tüzün öncelikle vatandaşlarımızın kesilecek hayvanlar konusunda dikkatli olması gerektiğini söyledi. Tüzün, “Kurbanlarımızın kesimleri veteriner kontrolünde belediyelerimizin gösterdiği sağlıklı ve hijyenik ortamlarda yapılması lazım. Kurbanlar kesildikten sonra sakatatlarının derin bir çukura gömülmesi gerekiyor. Bu sakatatlar paraziter hastalıklar taşıyabiliyor. Sokak hayvanları üzerinden insanlara da bulaşabiliyor. O nedenle sakatatları derin bir çukura gömersek sokak hayvanları bu sakatatlara ulaşamaz.” dedi. KURBAN ETLERİ 4-5 DERECEYİ GEÇMEYECEK ORTAMLARDA SAKLANMALI Sıcak havaların etkisiyle etlerde bozulma yaşanabileceğini hatırlatan Tüzün, “Kurban bayramı yaz aylarına denk geliyor. Sıcak havada etlerimiz bozularak sağlığımıza zararlı bir hale gelebilir. O nedenle kurbanlarımızı keser kesmez serin bir yere almamız gerekiyor. Bizim önerimiz kurban kesildikten sonra soğuk bir depoda dinlenmesi ertesi gün işlenmesidir. Özellikle kavurma yapacaksak bir gün bekletildikten sonra işleme almamız çok önemli. Onun dışında paraziter hastalıklardan korunmak için etleri çiğ tüketmemeye özen gösterelim.” dedi. KURBAN KESERKEN YARAMANMALARA KARŞI DİKKATLİ OLALIM Kurban keserken acemi kasapların ciddi yaralanmalara maruz kalabileceğini vurgulayan Tüzün “Kurban bayramlarında yaralanmalar nedeniyle birçok vatandaşımız hastanelerimize başvuruyor. Özellikle acemi kasap dediğimiz kişiler tarafından yapılan işlemlerde arter ve tendon yaralanmaları gibi büyük çapta yaralanmalar olabiliyor. Biz hastanelerimizde gereken önlemleri aldık ama bu gibi durumlardan kaçınmak için tavsiyemiz vatandaşlarımızın kurbanlarını profesyonel kişilere kestirmesidir.’ Dedi. BAYRAMDA İHTİYACIMIZDAN FAZLA ET TÜKETMEYELİM Bayram ziyaretlerinde ikramların alışılagelmişten daha fazla olduğunu belirterek, kişinin günlük tüketeceği et ihtiyacının 50-100 gr olduğunu hatırlatan Tüzün, “Bu miktarın üzerine çıktığımız takdirde özellikle diyabet, şeker, kolesterol hastalarında ciddi sıkıntılar meydana gelebiliyor. Bunun dışında ağız ve diş sağlığı açısından da bazı sağlık problemleri yaşanabiliyor. Aynı gün işlenen ve bekletilmeden tüketilen etler diş ve damak sağlığı açısından uygun değildir.” dedi. KURBANINIZI KESTİKTEN SONRA SAKATATLARA DİKKAT EDİN Vatandaşlarımızı kistli et, deri ve sakatatlara karşı dikkatli olmaya davet eden Tüzün, “Vatandaşlarımızdan isteğimiz kurbanlarını kestikten sonra, özellikle hayvan derisinde, karaciğerde, akciğerde veya diğer organ etlerinde şüpheli lezyon görürlerse kesinlikle veterinere başvursunlar. Çünkü hayvanlarda ülkemizde Tüberküloz, Brucella ve benzeri paraziter hastalıklar var. Bu konuda o etlerin ve sakatatların tüketilmesi vatandaşlarımız açısından oldukça büyük sıkıntı teşkil ediyor. Özellikle bu konuda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Bu konuda veterinere başvururlarsa sağlıkları açısında çok daha iyi olacaktır” dedi.
Ordun Sağlık Müdürü Op. Dr. Dursun Tüzün öncelikle vatandaşlarımızın kesilecek hayvanlar konusunda dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Ordun Sağlık Müdürü  Op. Dr. Dursun Tüzün öncelikle vatandaşlarımızın kesilecek hayvanlar konusunda dikkatli olması gerektiğini söyledi. Tüzün, “Kurbanlarımızın kesimleri veteriner kontrolünde belediyelerimizin gösterdiği sağlıklı ve hijyenik ortamlarda yapılması lazım. Kurbanlar kesildikten sonra sakatatlarının derin bir çukura gömülmesi gerekiyor. Bu sakatatlar paraziter hastalıklar taşıyabiliyor. Sokak hayvanları üzerinden insanlara da bulaşabiliyor. O nedenle sakatatları derin bir çukura gömersek sokak hayvanları bu sakatatlara ulaşamaz.” dedi.

KURBAN ETLERİ 4-5 DERECEYİ GEÇMEYECEK ORTAMLARDA SAKLANMALI

Sıcak havaların etkisiyle etlerde bozulma yaşanabileceğini hatırlatan Tüzün, “Kurban bayramı yaz aylarına denk geliyor. Sıcak havada etlerimiz bozularak sağlığımıza zararlı bir hale gelebilir. O nedenle kurbanlarımızı keser kesmez serin bir yere almamız gerekiyor. Bizim önerimiz kurban kesildikten sonra soğuk bir depoda dinlenmesi ertesi gün işlenmesidir. Özellikle kavurma yapacaksak bir gün bekletildikten sonra işleme almamız çok önemli. Onun dışında paraziter hastalıklardan korunmak için etleri çiğ tüketmemeye özen gösterelim.” dedi.

KURBAN KESERKEN YARAMANMALARA KARŞI DİKKATLİ OLALIM

Kurban keserken acemi kasapların ciddi yaralanmalara maruz kalabileceğini vurgulayan Tüzün “Kurban bayramlarında yaralanmalar nedeniyle birçok vatandaşımız hastanelerimize başvuruyor. Özellikle acemi kasap dediğimiz kişiler tarafından yapılan işlemlerde arter ve tendon yaralanmaları gibi büyük çapta yaralanmalar olabiliyor. Biz hastanelerimizde gereken önlemleri aldık ama bu gibi durumlardan kaçınmak için tavsiyemiz vatandaşlarımızın kurbanlarını profesyonel kişilere kestirmesidir.’ Dedi.

BAYRAMDA İHTİYACIMIZDAN FAZLA ET TÜKETMEYELİM

Bayram ziyaretlerinde ikramların alışılagelmişten daha fazla olduğunu belirterek, kişinin günlük tüketeceği et ihtiyacının 50-100 gr olduğunu hatırlatan Tüzün, “Bu miktarın üzerine çıktığımız takdirde özellikle diyabet, şeker, kolesterol hastalarında ciddi sıkıntılar meydana gelebiliyor. Bunun dışında ağız ve diş sağlığı açısından da bazı sağlık problemleri yaşanabiliyor. Aynı gün işlenen ve bekletilmeden tüketilen etler diş ve damak sağlığı açısından uygun değildir.” dedi.

KURBANINIZI KESTİKTEN SONRA SAKATATLARA DİKKAT EDİN

Vatandaşlarımızı kistli et, deri ve sakatatlara karşı dikkatli olmaya davet eden Tüzün, “Vatandaşlarımızdan isteğimiz kurbanlarını kestikten sonra, özellikle hayvan derisinde, karaciğerde, akciğerde veya diğer organ etlerinde şüpheli lezyon görürlerse kesinlikle veterinere başvursunlar. Çünkü hayvanlarda ülkemizde Tüberküloz, Brucella ve benzeri paraziter hastalıklar var. Bu konuda o etlerin ve sakatatların tüketilmesi vatandaşlarımız açısından oldukça büyük sıkıntı teşkil ediyor. Özellikle bu konuda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Bu konuda veterinere başvururlarsa sağlıkları açısında çok daha iyi olacaktır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.