IMEI mağdurları dikkat!

Teknoloji 25.03.2014 - 02:27, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 4009+ kez okundu.
 

IMEI mağdurları dikkat!

IMEI numaraları çalınan cihaz sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için cihazın kullanıma açılmasını sağlayacak şekilde mevzuat değişikliği yapılıyor.

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, binlerce vatandaşı mağdur eden kaçak cep telefonlarına 'IMEI' numarası kopyalanmasına yönelik kritik bir tavsiye kararı aldı. Ömeroğlu, "Gerçek cihaz sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için cihazın kullanıma açılmasını sağlayacak şekilde mevzuat değişikliği yapılsın" dedi. Ömeroğlu, gereğinin yapılması için kararı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) gönderdi. Cep telefonuna ait 'IMEI' numarası çalınan ve başka bir cihaza kopyalanan vatandaş BTK'nın iletişim kısıtlaması uygulaması üzerine Ombudsman'a başvurdu. Başvurucu vatandaş şikayet dilekçesinde, "IMEI numaramın başka cihazlara kopyalandığı tespit edildi. Buna rağmen cep telefonumun kapatılması hakkaniyete aykırıdır. Orijinal cihaz ile kopya cihaz arasındaki ayrımı yapmak idarenin görevidir" dedi. 'KAÇ KERE KOPYALANDIĞININ TESPİTİ MÜMKÜN DEĞİLDİR' Şikayeti kabul edilebilir bulan Başdenetçi Ömeroğlu, BTK'dan savunma istedi. Teknolojik gelişmeler nedeniyle cep telefonlarının IMEI değişikliklerinin kolaylaştığını belirten BTK ise savunmasında şu ifadelere yer verdi: "Şikayete konu cihazın eşleştirildiği GSM numarası dışındaki numaralarla haberleşmeye açılması mümkün değildir. IMEI numarası kopyalama yolsuzlukları adli olaylardır ve polisiye tedbirlerle önlenebilecektir. Mevcut imkanlar dahilinde GSM telefonu üzerinde IMEI numarasının kim tarafından ne zaman kaç kere kopyalandığının tespiti mümkün değildir." 'CİHAZIN KULLANIMA AÇILMASINI SAĞLAYACAK ŞEKİLDE MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ YAPILSIN' Ömeroğlu, bu yanıt üzerine kritik bir tavsiye kararı aldı. Ömeroğlu, "Gerçek cihaz sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için cihazın kullanıma açılmasını sağlayacak şekilde mevzuat değişikliği yapılsın" dedi. Ömeroğlu, kararı gereğinin yapılması için BTK'ya gönderdi. BTK'nın kanun gereği 30 gün içinde işlem yapması gerekiyor. Aksi halde başvurucu vatandaşın başvuru sürecinde dondurulan dava açma süresi kaldığı yerden işlemeye başlayacak. IMEI numarası çalınan telefonların aramalara kapanması binlerce vatandaşı mağdur ediyor.
IMEI numaraları çalınan cihaz sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için cihazın kullanıma açılmasını sağlayacak şekilde mevzuat değişikliği yapılıyor.

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, binlerce vatandaşı mağdur eden kaçak cep telefonlarına 'IMEI' numarası kopyalanmasına yönelik kritik bir tavsiye kararı aldı. Ömeroğlu, "Gerçek cihaz sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için cihazın kullanıma açılmasını sağlayacak şekilde mevzuat değişikliği yapılsın" dedi. Ömeroğlu, gereğinin yapılması için kararı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) gönderdi.

Cep telefonuna ait 'IMEI' numarası çalınan ve başka bir cihaza kopyalanan vatandaş BTK'nın iletişim kısıtlaması uygulaması üzerine Ombudsman'a başvurdu. Başvurucu vatandaş şikayet dilekçesinde, "IMEI numaramın başka cihazlara kopyalandığı tespit edildi. Buna rağmen cep telefonumun kapatılması hakkaniyete aykırıdır. Orijinal cihaz ile kopya cihaz arasındaki ayrımı yapmak idarenin görevidir" dedi.

'KAÇ KERE KOPYALANDIĞININ TESPİTİ MÜMKÜN DEĞİLDİR'

Şikayeti kabul edilebilir bulan Başdenetçi Ömeroğlu, BTK'dan savunma istedi. Teknolojik gelişmeler nedeniyle cep telefonlarının IMEI değişikliklerinin kolaylaştığını belirten BTK ise savunmasında şu ifadelere yer verdi:

"Şikayete konu cihazın eşleştirildiği GSM numarası dışındaki numaralarla haberleşmeye açılması mümkün değildir. IMEI numarası kopyalama yolsuzlukları adli olaylardır ve polisiye tedbirlerle önlenebilecektir. Mevcut imkanlar dahilinde GSM telefonu üzerinde IMEI numarasının kim tarafından ne zaman kaç kere kopyalandığının tespiti mümkün değildir."

'CİHAZIN KULLANIMA AÇILMASINI SAĞLAYACAK ŞEKİLDE MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ YAPILSIN'

Ömeroğlu, bu yanıt üzerine kritik bir tavsiye kararı aldı. Ömeroğlu, "Gerçek cihaz sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için cihazın kullanıma açılmasını sağlayacak şekilde mevzuat değişikliği yapılsın" dedi. Ömeroğlu, kararı gereğinin yapılması için BTK'ya gönderdi.

BTK'nın kanun gereği 30 gün içinde işlem yapması gerekiyor. Aksi halde başvurucu vatandaşın başvuru sürecinde dondurulan dava açma süresi kaldığı yerden işlemeye başlayacak. IMEI numarası çalınan telefonların aramalara kapanması binlerce vatandaşı mağdur ediyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.