HAYVANSAL GIDALARDA DENETİMLER SÜRÜYOR

Gündem 07.03.2021 - 18:21, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3773+ kez okundu.
 

HAYVANSAL GIDALARDA DENETİMLER SÜRÜYOR

​Tarımve Orman Bakanlığı tarafından her yıl hazırlanan "Ulusal Kalıntı İzleme Planı" kapsamında İlimizde hayvan ve hayvansal ürün üreten birincil ürün tesislerinden ve çiftliklerden örnekleme metodu ile balık, süt, kanatlı, kırmızı et, yumurta ve bal gibi ürünlerden numune alımları ekipleri tarafından aralıksız devam ediyor.

​Tarımve Orman Bakanlığı tarafından  her yıl hazırlanan "Ulusal Kalıntı İzleme Planı" kapsamında İlimizde hayvan ve hayvansal ürün üreten birincil ürün tesislerinden ve çiftliklerden örnekleme metodu ile balık, süt, kanatlı, kırmızı et, yumurta ve bal gibi ürünlerden numune alımları ekipleri  tarafından aralıksız devam ediyor. Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz konu ile ilgili yaptığı açıklamada; "5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu' na dayanılarak hazırlanan "Canlı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünlerde Belirli Maddeler ile Bunların Kalıntılarının İzlenmesi İçin Alınacak Önlemlere Dair Yönetmelik"  kapsamında Bakanlığımızca her yıl hazırlanan "Ulusal Kalıntı İzleme Planı" kapsamında İlimizde hayvan ve hayvansal ürün üreten birincil ürün tesisi ve çiftliklerden örnekleme metodu ile balık, süt, kanatlı, kırmızı et, yumurta ve bal numuneleri alınmaktadır. Alınan numunelerde antibiyotik, hormon, pestisit, ağır metal vb. kalıntı analizleri yapılmaktadır. Gıdalarda, ilaç, ağır metal ve hormon kalıntılarının, insan vücudunda mikroplara karşı oluşturabileceği antibiyotik direnci veya organlarda oluşturabileceği hasarlar nedeniyle insan sağlığı açısından oldukça önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.    "İlimizde 2020 yılı Ulusal Kalıntı İzleme Planı kapsamında 171 adet kalıntı izleme numunesi alınmış olup bunlardan 5 adedinde geri izleme çalışmaları yapılmış ve uygun sonuçlanmıştır" diyerek sözlerine devam eden İl Müdür; "Bu ürünlerde kullanımı yasak ilaç ve hormonların, ağır metallerin veya kullanımına izin verilen ilaçların maksimum kalıntı limitlerinin aşılıp aşılmadığının analizleri ilgili laboratuvarlarca yapılarak, olumsuzluk halinde işletmelere idari yaptırımlar uygulanmaktadır. 2021 yılında da Bakanlığımız Ulusal Kalıntı İzleme Planı kapsamında denetim ekiplerimizce birincil ürün tesislerinden ve çiftliklerden numune alımlarına devam edilecektir" diyerek sözlerini noktaladı.    
​Tarımve Orman Bakanlığı tarafından her yıl hazırlanan "Ulusal Kalıntı İzleme Planı" kapsamında İlimizde hayvan ve hayvansal ürün üreten birincil ürün tesislerinden ve çiftliklerden örnekleme metodu ile balık, süt, kanatlı, kırmızı et, yumurta ve bal gibi ürünlerden numune alımları ekipleri tarafından aralıksız devam ediyor.

​Tarımve Orman Bakanlığı tarafından  her yıl hazırlanan "Ulusal Kalıntı İzleme Planı" kapsamında İlimizde hayvan ve hayvansal ürün üreten birincil ürün tesislerinden ve çiftliklerden örnekleme metodu ile balık, süt, kanatlı, kırmızı et, yumurta ve bal gibi ürünlerden numune alımları ekipleri  tarafından aralıksız devam ediyor.
Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz konu ile ilgili yaptığı açıklamada; "5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu' na dayanılarak hazırlanan "Canlı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünlerde Belirli Maddeler ile Bunların Kalıntılarının İzlenmesi İçin Alınacak Önlemlere Dair Yönetmelik"  kapsamında Bakanlığımızca her yıl hazırlanan "Ulusal Kalıntı İzleme Planı" kapsamında İlimizde hayvan ve hayvansal ürün üreten birincil ürün tesisi ve çiftliklerden örnekleme metodu ile balık, süt, kanatlı, kırmızı et, yumurta ve bal numuneleri alınmaktadır. Alınan numunelerde antibiyotik, hormon, pestisit, ağır metal vb. kalıntı analizleri yapılmaktadır. Gıdalarda, ilaç, ağır metal ve hormon kalıntılarının, insan vücudunda mikroplara karşı oluşturabileceği antibiyotik direnci veya organlarda oluşturabileceği hasarlar nedeniyle insan sağlığı açısından oldukça önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.   
"İlimizde 2020 yılı Ulusal Kalıntı İzleme Planı kapsamında 171 adet kalıntı izleme numunesi alınmış olup bunlardan 5 adedinde geri izleme çalışmaları yapılmış ve uygun sonuçlanmıştır" diyerek sözlerine devam eden İl Müdür; "Bu ürünlerde kullanımı yasak ilaç ve hormonların, ağır metallerin veya kullanımına izin verilen ilaçların maksimum kalıntı limitlerinin aşılıp aşılmadığının analizleri ilgili laboratuvarlarca yapılarak, olumsuzluk halinde işletmelere idari yaptırımlar uygulanmaktadır. 2021 yılında da Bakanlığımız Ulusal Kalıntı İzleme Planı kapsamında denetim ekiplerimizce birincil ürün tesislerinden ve çiftliklerden numune alımlarına devam edilecektir" diyerek sözlerini noktaladı.
 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.