BİLİRKİŞİ DENİZ DOLGUSUNU UYGUN BULMADI

Gündem 10.05.2022 - 06:53, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3945+ kez okundu.
 

BİLİRKİŞİ DENİZ DOLGUSUNU UYGUN BULMADI

Mahkemenin görevlendirdiği Bilirkişi Heyeti proje alanında yaptığı inceleme sonrası hazırladığı raporu mahkemeye sundu.

Ordu Çevre Derneği’nin Melet Irmağı ve Turnasuyu Irmağı arasında deniz dolgusu ve kıyı düzenleme projesinin “ÇED gerekli değildir” kararına karşı Ordu 2. İdare Mahkemesi’ne açtığı davada Bilirkişi Raporu, “ÇED Gerekli Değildir” kararını uygun bulmadı. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin daha önceki deniz dolgusu ve kıyı düzenleme projelerinin tümü hakkında da olumsuz görüş verilmiş ve mahkeme bu raporlara göre “ÇED gerekli değildir” kararlarını iptal etmişti. Ordu Büyükşehir Belediyesi, Altınordu ilçesinin Cumhuriyet, Gülyalı ilçesinin Turnasuyu Mahallelerini kapsayan Melet Irmağı ile Turnasuyu Irmakları arasında yapmayı planladığı, deniz dolgusu ve kıyı düzenleme, yürüyüş ve bisiklet yolu adıyla hazırladığı proje için Ordu Valiliği tarafından “ ÇED Gerekli değildir.” kararı verilmişti. Ordu Çevre Derneği, proje ile denize zarar verileceği, ekolojik korumanın olmadığı iddiasıyla “ÇED gerekli değildir” kararının bozulması için Ordu 2. İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Mahkemenin görevlendirdiği Bilirkişi Heyeti proje alanında yaptığı inceleme sonrası hazırladığı raporu mahkemeye sundu. Rapor, “ÇED gerekli değildir” kararının uygun olmadığı yönünde oldu. Kamu yararı yok Ordu Çevre Derneği yönetim kurulu adına yapılan açıklamada Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı projenin kamu yararının da olmadığı vurgulanarak, “Ordu Büyükşehir Belediyesi Rıhtım ile Turnasuyu Irmağı arasındaki alanda deniz dolgusu ve kıyı düzenlemesi adı altında kamu yararı olmayan parça parça projeler yaparak denizi yok ederek halkın denize ulaşımını ortadan kaldırıyor. OBB’nin deniz dolgusu ve kıyı düzenleme projelerine açtığımız davaları kazandık. Melet Irmağı ile Turnasuyu Irmağı arasındaki yeni projenin de diğerlerinde olduğu gibi halkın denize ulaşımını engelleyen, denize zarar veren proje olduğunu belirterek alınan “ÇED gerekli değildir” kararına karşı dava açtık. Mahkemenin görevlendirdiği Bilirkişi Heyeti yerinde yaptıkları incelemenin raporunu mahkemeye ilettiler. Hazırlanan rapor haklılığımızı bilim insanları görüşüyle de kanıtlandı.” denildi. Sonucu bekliyoruz Kıyı dolgularıyla ilgili kazandıkları iki dava olduğunu ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin bu kararlara uymadığı vurgulanan açıklamada, “Şimdi sıra mahkemede. Mahkeme gün verecek ve duruşmalı mahkeme olacak. Mahkemenin Bilirkişi Heyeti raporunu dikkate alarak karar vereceğini umuyoruz. Son karar mahkemenin. Deniz dolgusu ve kıyı dolgularıyla ilgili kazandığımız ancak Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin uymadığı diğer davalar lehimize sonuçlandığı için aynı özellikte olan bu davanın da lehimize sonuçlanacağına inanıyoruz. Bilirkişi Heyeti raporunun sonunda “Ordu Büyükşehir Belediye tarafından yapılması planlanan “Kıyı Boyu Bisiklet ve Yürüyüş Yolu” projesi ile ilgili olarak Ordu Valiliğince verilen “ Çevresel Etki Değerlendirme Gerekli Değildir” kararının teknik olarak yeterli ve uygun olmadığı görüş ve kanaatindeyiz.” denilmektedir. Bu rapor bizim haklılığımızı kanıtladı.” denildi.
Mahkemenin görevlendirdiği Bilirkişi Heyeti proje alanında yaptığı inceleme sonrası hazırladığı raporu mahkemeye sundu.

Ordu Çevre Derneği’nin Melet Irmağı ve Turnasuyu Irmağı arasında deniz dolgusu ve kıyı düzenleme projesinin “ÇED gerekli değildir” kararına karşı Ordu 2. İdare Mahkemesi’ne açtığı davada Bilirkişi Raporu, “ÇED Gerekli Değildir” kararını uygun bulmadı. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin daha önceki deniz dolgusu ve kıyı düzenleme projelerinin tümü hakkında da olumsuz görüş verilmiş ve mahkeme bu raporlara göre “ÇED gerekli değildir” kararlarını iptal etmişti.

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Altınordu ilçesinin Cumhuriyet, Gülyalı ilçesinin Turnasuyu Mahallelerini kapsayan Melet Irmağı ile Turnasuyu Irmakları arasında yapmayı planladığı, deniz dolgusu ve kıyı düzenleme, yürüyüş ve bisiklet yolu adıyla hazırladığı proje için Ordu Valiliği tarafından “ ÇED Gerekli değildir.” kararı verilmişti. Ordu Çevre Derneği, proje ile denize zarar verileceği, ekolojik korumanın olmadığı iddiasıyla “ÇED gerekli değildir” kararının bozulması için Ordu 2. İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Mahkemenin görevlendirdiği Bilirkişi Heyeti proje alanında yaptığı inceleme sonrası hazırladığı raporu mahkemeye sundu. Rapor, “ÇED gerekli değildir” kararının uygun olmadığı yönünde oldu.

Kamu yararı yok

Ordu Çevre Derneği yönetim kurulu adına yapılan açıklamada Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı projenin kamu yararının da olmadığı vurgulanarak, “Ordu Büyükşehir Belediyesi Rıhtım ile Turnasuyu Irmağı arasındaki alanda deniz dolgusu ve kıyı düzenlemesi adı altında kamu yararı olmayan parça parça projeler yaparak denizi yok ederek halkın denize ulaşımını ortadan kaldırıyor. OBB’nin deniz dolgusu ve kıyı düzenleme projelerine açtığımız davaları kazandık. Melet Irmağı ile Turnasuyu Irmağı arasındaki yeni projenin de diğerlerinde olduğu gibi halkın denize ulaşımını engelleyen, denize zarar veren proje olduğunu belirterek alınan “ÇED gerekli değildir” kararına karşı dava açtık. Mahkemenin görevlendirdiği Bilirkişi Heyeti yerinde yaptıkları incelemenin raporunu mahkemeye ilettiler. Hazırlanan rapor haklılığımızı bilim insanları görüşüyle de kanıtlandı.” denildi.

Sonucu bekliyoruz

Kıyı dolgularıyla ilgili kazandıkları iki dava olduğunu ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin bu kararlara uymadığı vurgulanan açıklamada, “Şimdi sıra mahkemede. Mahkeme gün verecek ve duruşmalı mahkeme olacak. Mahkemenin Bilirkişi Heyeti raporunu dikkate alarak karar vereceğini umuyoruz. Son karar mahkemenin. Deniz dolgusu ve kıyı dolgularıyla ilgili kazandığımız ancak Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin uymadığı diğer davalar lehimize sonuçlandığı için aynı özellikte olan bu davanın da lehimize sonuçlanacağına inanıyoruz. Bilirkişi Heyeti raporunun sonunda “Ordu Büyükşehir Belediye tarafından yapılması planlanan “Kıyı Boyu Bisiklet ve Yürüyüş Yolu” projesi ile ilgili olarak Ordu Valiliğince verilen “ Çevresel Etki Değerlendirme Gerekli Değildir” kararının teknik olarak yeterli ve uygun olmadığı görüş ve kanaatindeyiz.” denilmektedir. Bu rapor bizim haklılığımızı kanıtladı.” denildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.