BAL ORMANLARI YAYGINLAŞTIRILACAK

Yaşam 08.12.2017 - 18:17, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 2411+ kez okundu.
 

BAL ORMANLARI YAYGINLAŞTIRILACAK

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) uygulamaya koyduğu eylem planı ile Giresun, Ordu ve Sivas’ta 18 bal ormanı tesis edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bal Ormanları Eylem Planı çerçevesinde Giresun, Ordu ve Sivas’ta 17 bin 63 dekar alanda 18 bal ormanı kuruldu. Arıcıların uğrak yeri olan bal ormanları ile bu bölgelerin bal üretiminde söz sahibi olması hedefleniyor. Bal üretim miktarını, kovan başına düşen bal verimini artırmak ve arıcılık sektörünü desteklemek amacıyla Bal Ormanları Projesi’ni hayata geçiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2008’den bu yana ülkenin her köşesinde bal ormanları tesis ediyor. Bu çerçevede Giresun Orman Bölge Müdürlüğünün görev alanına giren Giresun’da Tekkeköy, Andırlı Deresi, Doludere, Yazılar, Küçükdere, Akköy, Haçdağı, Ayıtlıdüz ve Aytepesi isimleriyle 11 bin 666 dekar sahada 9 bal ormanı kuruldu. Ayrıca Ordu’da Kuzköy, Dibektaşı, Ulubey-Gölköy, Gürgentepe, Gürpınar ve Sarıçiçek isimleriyle 3 bin 477 dekar sahada 6 bal ormanı, Sivas Koyulhisar’da ise Aydınlar, Ardıçalan ve Taşçılar isimleriyle bin 920 dekar sahada 3 bal ormanı tesis edildi. Bu bölgelerde toplam 17 bin 63 dekarlık alanda kurulan 18 adet bal ormanı, 11 bin 20 kovana ev sahipliği yapabilecek kapasiteye sahip bulunuyor. Bal ormanlarında yoğunlukla bulunan mor çalı çileği, orman gülü taflan, ıhlamur, böğürtlen, kestane, alıç, ahlat, kuşburnu, yalancı akasya, kekik, dadırak, dağ çileği, barut ağacı, dağ armudu, kuş üvezi, mürver, su pençesi, akçaağaç, yabani erik, yabani elma, kızılcık gibi yüzlerce çeşit bitkiden arılar bal yapabiliyor. Bal ormanlarındaki bitki çeşitliliği sebebiyle de arıcılar bu alanlara büyük ilgi gösteriyor. – “Bal ormanları için özel düzenleme yaptık” Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, tamamen organik bal üretmek maksadıyla bal ormanları kurduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bu çok önemli, arıcılar bilir. Eskiden arıcılar ormana sokulmuyordu. 2007 yılında bana arıcılar geldi, dediler ki ‘Ormanlara biz giremiyoruz.’ ‘Nasıl giremiyorsunuz’ deyince, meğer ormanlara hayvanlar giremez diye bir kanun varmış. Neticede arı da bir hayvan ve bu sebeple ormanlara arıları sokmuyorlarmış. Ben de güldüm. Arılar orman için faydalı. Bu sebeple 16 sayfalık genelge ile bal ormanları kurulması talimatını verdik hatta bal ormanları için özel bir düzenleme yaptık. Bu Türkiye için çok faydalı oldu.” Arıcılığa ve bal üretimine verilen destekler sayesinde Türkiye’nin bal üretiminde dünyada 6’ncı sıradan 2’nci sıraya yükseldiğinin altını çizen Eroğlu, “Uygulamaya koyduğumuz Bal Ormanları Projesi ile her ilimizde bal ormanları kuruyoruz. Bu çalışmalarımızın karşılığını ise üretim artışlarıyla alıyoruz.” ifadesini kullandı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) uygulamaya koyduğu eylem planı ile Giresun, Ordu ve Sivas’ta 18 bal ormanı tesis edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bal Ormanları Eylem Planı çerçevesinde Giresun, Ordu ve Sivas’ta 17 bin 63 dekar alanda 18 bal ormanı kuruldu. Arıcıların uğrak yeri olan bal ormanları ile bu bölgelerin bal üretiminde söz sahibi olması hedefleniyor.

Bal üretim miktarını, kovan başına düşen bal verimini artırmak ve arıcılık sektörünü desteklemek amacıyla Bal Ormanları Projesi’ni hayata geçiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2008’den bu yana ülkenin her köşesinde bal ormanları tesis ediyor.

Bu çerçevede Giresun Orman Bölge Müdürlüğünün görev alanına giren Giresun’da Tekkeköy, Andırlı Deresi, Doludere, Yazılar, Küçükdere, Akköy, Haçdağı, Ayıtlıdüz ve Aytepesi isimleriyle 11 bin 666 dekar sahada 9 bal ormanı kuruldu. Ayrıca Ordu’da Kuzköy, Dibektaşı, Ulubey-Gölköy, Gürgentepe, Gürpınar ve Sarıçiçek isimleriyle 3 bin 477 dekar sahada 6 bal ormanı, Sivas Koyulhisar’da ise Aydınlar, Ardıçalan ve Taşçılar isimleriyle bin 920 dekar sahada 3 bal ormanı tesis edildi.

Bu bölgelerde toplam 17 bin 63 dekarlık alanda kurulan 18 adet bal ormanı, 11 bin 20 kovana ev sahipliği yapabilecek kapasiteye sahip bulunuyor. Bal ormanlarında yoğunlukla bulunan mor çalı çileği, orman gülü taflan, ıhlamur, böğürtlen, kestane, alıç, ahlat, kuşburnu, yalancı akasya, kekik, dadırak, dağ çileği, barut ağacı, dağ armudu, kuş üvezi, mürver, su pençesi, akçaağaç, yabani erik, yabani elma, kızılcık gibi yüzlerce çeşit bitkiden arılar bal yapabiliyor. Bal ormanlarındaki bitki çeşitliliği sebebiyle de arıcılar bu alanlara büyük ilgi gösteriyor.

– “Bal ormanları için özel düzenleme yaptık”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, tamamen organik bal üretmek maksadıyla bal ormanları kurduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu çok önemli, arıcılar bilir. Eskiden arıcılar ormana sokulmuyordu. 2007 yılında bana arıcılar geldi, dediler ki ‘Ormanlara biz giremiyoruz.’ ‘Nasıl giremiyorsunuz’ deyince, meğer ormanlara hayvanlar giremez diye bir kanun varmış. Neticede arı da bir hayvan ve bu sebeple ormanlara arıları sokmuyorlarmış. Ben de güldüm. Arılar orman için faydalı. Bu sebeple 16 sayfalık genelge ile bal ormanları kurulması talimatını verdik hatta bal ormanları için özel bir düzenleme yaptık. Bu Türkiye için çok faydalı oldu.”

Arıcılığa ve bal üretimine verilen destekler sayesinde Türkiye’nin bal üretiminde dünyada 6’ncı sıradan 2’nci sıraya yükseldiğinin altını çizen Eroğlu, “Uygulamaya koyduğumuz Bal Ormanları Projesi ile her ilimizde bal ormanları kuruyoruz. Bu çalışmalarımızın karşılığını ise üretim artışlarıyla alıyoruz.” ifadesini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.