UYUŞTURUCUYA KARŞI AMANSIZ MÜCADELE
Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Vali Yardımcıları Ekrem Yaman, Ahmet Arık, İl Emniyet Müdürü Suat Çelik, İl Jandarma Komutanı Albay Sedat Sarıkaya, İl Sağlık Müdürü Dr.İsmet Kolomuç, Ordu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr.Mithat Kıvrak, Halk Sağlığı Müdürü Dr.Çetin Gündoğdu, ilgili daire müdürleri ve kurul temsilcileri katıldı.
Uyuşturucuyla, aynı terörizmle mücadele gibi mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Vali Balkanlıoğlu, Ordu’da uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalara değindi.
2016 yılında Ordu il genelinde 518 operasyon yapılarak 711 kişinin yakalandığını ve bunlardan 37’sinin tutuklandığını belirten Vali Balkanlıoğlu, çalışmaların 2017 yılı içerisinde de devam ettiğini dile getirdi. Vali Balkanlıoğlu şunları söyledi: “Bu yıl içerisinde 157 operasyon yapılmış ve işin tam can alıcı noktalarına temas edilmiş ki, il genelinde 43 kişi şuanda tutuklanmış. Ünye’de 36 kişi hakkında işlem yapıldı bunlardan 31’i tutuklandı. Dolayısıyla şebekeleri dağıtılmış oldu. Bu konuda vatandaşların uyarılmasının yanı sıra satıcılar konusunda da ihbar mekanizmaları çok önemli. Vatandaşın emniyetle, güvenlik güçleriyle işbirliği yapmalarında sayısız fayda var. Bölgemiz yağışlı ve bitkili yetiştirmeye uygun olduğu için bazen ağaçların arasında, orada burada esrar yetiştiriyorlar. Bazen jandarmalarımız devriye gezerken ya da vatandaşların ihbarıyla, çeşitli uyuşturucu maddeleri ele geçiriliyor ve imha ediliyor” dedi.
Uyuşturucu konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarını hatırlatan Vali İrfan Balkanlıoğlu, uyuşturucunun ülke gençliğine ve ekonomisine ciddi zararlar verdiğini söyledi. Vali Balkanlıoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız bizlerle yapmış olduğu toplantılarda, uyuşturucunun aynı terörle mücadele gibi önemli bir konu olduğunu bizlere iletiyor. Uyuşturucu, terörden daha tehlikeli bir unsur. Bir ülkeye yapılabilecek en büyük kötülük uyuşturucudur, çünkü ülkenin geleceğini hedef alarak karartıyor. Nesilleri yok ederek devre dışı bırakıyor. Anormal derecede ekonomik zararlar veriyor. Bu ülkenin gençlere ihtiyacı var. Bakınız, sağlık kuruluşları, çeşitli merkezler, akıl hastaneleri, psikiyatri servisleri uyuşturucu müptelaları ile dolu. Bu işin pençesine düşmek son derce kolay ama çıkmak neredeyse imkansız. Bir ülkeye yapılabilecek en büyük kötülük o ülkenin gençlerine uyuşturucuya müptela kılmaktır. Bu uluslararası bir sorun aslında. Bir yerde bir sorun arsa aynı terör gibi, her yere bulaşıyor. Dünyanın bu istiladan kurtulması için işbirliği şart” diye konuştu.
Ordu’da uyuşturucu ile mücadelede daha çok gayret gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Vali Balkanlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bölgemizde gençlerimiz risk altında. Ortaokul çocuklarının ellerinde sigara görüyorum ve ben çok üzülüyorum. Uyuşturucuya geçişte, sigaranın çok önemli bir köprü olduğunu söylüyorlar. Uyuşturucu kullanamaya davet eden kişiler genelde sevimli tipler olduğunu görüyoruz. Bu konularda dikkat etmek lazım. Uyuşturucuyla ilgili velileri, aileleri, çocuklar bilinçlendirirken bunlara dışarıdan uyuşturucuyu temin eden kişiler de var. Bunun göz ardı edilmemesi gerekiyor. Bu kişiler çocukların uyuşturucuya müptela olması için bir çaba içerisindeler. Önce bir müşteri kitlesi oluşacak ki, talep oluşsun, o talebe uygun mal getirsinler. Talep olmadan buralarda pazarlamak zor. Bundan dolayı pahalı olan uyuşturucu maddeleri bile, müptela kitlesi oluşturmak için önce ücretsiz ya da az ücretlerle verip insanları alıştırıyorlar. Parası olmayanları da pazarlayıcı durumuna getirmek için bir takım tekliflerde bulunuyorlar. Bunu sadece Emniyet ve Jandarmanın işi olarak görmek son derece yanlış. Emniyet güçleri Suçluyla mücadele ediyor ama suçla mücadele etmek çok geniş bir kavram. Bundan dolayı sevil toplum örgütlerinin, okul aile birliklerinin, okul idarecilerinin, bütün sağlık kuruluşlarının, diyanetin, milli eğitimin ve bu konuda herkesin bu vatan için sorumlu hissetmesi lazım. Uyuşturucu madde sadece ve sadece uyuşturucu kullananlar ile onların ailelerini ilgilendiren bir sorun değil, herkesi ilgilendiriyor. Memleketimiz geleceği açısından herkesin birbiriyle iletişim ve işbirliği halinde bu illetle mücadele etmesi lazım. Her konuda duyarlı olmak ilgili ve bilgili olmak şart. Ordu’da rakamlar düşük, çok çok iyiyiz ama uyanık olmakta ve hiç olmaması için çabalamakta fayda var.”