TIP BAYRAMI KUTLANDI
Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Ordu Tabipler Odası tarafından 14 Mart Tıp Bayramı programı düzenlendi.
Tıp Fakültesi Morfoloji binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ayaz, Ordu Adli Yargı Komisyon Başkanı Dr. Mesut Bilen, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, İl Jandarma Komutanı Tolunay Başer, Tıp Fakültesi Dekan V. Doç. Dr. Ahmet Bayrak, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Bostancı, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Sabri Yener akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program 14 Mart isimli sinevizyon gösterimi ve müzik dinletisi ile devam eden programın devamında Ordu Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt tıp bayramının ilk olarak nasıl ortaya çıktığından bahsederek “ 14 Mart Kurtuluş Savaşı’nda biz de varız diyen hekimlerin başlattıkları Kurtuluş Mücadelesi ruhunun bir sonucudur. İlk kutlama 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altında olan İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları destek vermiştir. Böylece tıp bayramı tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.” dedi.
Enginyurt, “Ordu’da yapımı planlanan şehir hastanesi elbette sağlık anlamında şehrimizin birçok problemini çözecektir. Gerek işletme modeli gerek kampüse uzaklığı gerekse kapasitesi nedeniyle Tıp Fakültemizin eğitim anlamında ihtiyaçlarını karşılamada eksik kalacaktır. Yapılması konusunda sonuna kadar yanında olduğumuz bu hastane dışında kampüs içerisinde de bir Üniversite Hastanesi yapılması kaçınılmaz bir gerçektir.” dedi. Enginyurt, 14 Mart sağlıkçıların dertlerinin dinlendiği, çözümlerin üretilmesi için adımların atılması gereken bir gün olduğunu ifade ederek hekimlik mesleğinin onurlu, meşakkatli, özverili bir meslek olduğunu belirterek sağlık çalışanlarının tıp bayramını kutladı.
Tıp Fakültesi Dekan V. Doç. Dr. Ahmet Bayrak, “ Üniversitemiz Tıp Fakültesi ilk öğrenci kabulünü 2011-12 eğitim öğretim yılında gerçekleştirmiş ve 20 öğrenciyle tıp eğitimine başlamıştır. Fakültemizde bu eğitim öğretim yılı itibari ile toplam 359 öğrenci öğrenim görmektedir. Tıp Fakültesi bünyesinde yüksek akademik birikim ve tecrübeye sahip genç öğretim üyelerimizle büyük bir gayretle hem sağlık hizmetlerini kesintisiz sürdürmekte hem de asistan ve öğrencilerimizin en yeni bilgi ve yüksek klinik becerilere sahip hekimler olarak yetişmeleri için büyük çaba göstermekteyiz. Yeni kurulan bir fakülte olmamıza rağmen geçen yıl mezun ettiğimiz 34 öğrencimizden 12’si Tıpta Uzmanlık Sınavı’nı kazanarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Tüm öğretim üyesi arkadaşlarımın ve sağlık çalışanlarının fedakârca gerçekleştirdikleri büyük hizmetleri bizleri gururlandırmaktadır. Bu vesile ile her şart ve koşulda insanı yaşatmayı, acısını azaltmayı, insanlığa daha nitelikli yaşam sunmayı amaç edinen hekimlerimizin tıp bayramını kutluyorum.” diye konuştu.
Hekimlerin sağlıklı topluma ulaşma noktasında önemli bir sorumluluklar üstlendiğini belirten Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Günümüzde teknolojik gelişmeler baş döndürücü hızla ilerlemektedir. Bu gelişmelerin sağlık alanında tanı koyma ve tedavi etme konusundaki katkıları kabul gören bir gerçektir. Bu gelişmeleri yakından takip eden ülkemizde çok iyi yetişmiş, üst düzeyde donanımlı, yeniliklere açık ve ileri teknolojileri uygulayabilen hekimlerimizin sayısı da bu sayede giderek artmaktadır. Bu bağlamda her geçen gün artan sayısıyla öğretim üyelerimiz, eğitim ve öğretim hayatında öğrencilerimize ışık tutarken aynı zamanda gerçekleştirdikleri çalışmalarla isimlerini bilim dünyasında duyurmaktadırlar. Ayrıca bölgesinde gelişmenin ve sorunların giderilmesinde çözümün en önemli unsuru olmayı kedine misyon edinen Fakültemiz 2016-17 eğitim öğretim döneminde 34 doktor adayını mezun ederek ilk mezunlarını ülkemiz sağlık ordusuna katmıştır. Mezun doktorlarımızın girmiş oldukları ilk uzmanlık sınavında göstermiş oldukları yüzde 37 oranındaki başarı ve bu oranın Türkiye ortalamasının üzerinde olması bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir.” dedi.
Süreç içerisinde Ordu Üniversitesinin sağlık hizmetleri noktasında şehrinde önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade eden Rektör Yarılgaç, “İlimizde 3. basamak sağlık hizmeti sunucuları olarak mevcut ana binadaki Eğitim Araştırma, ek binadaki Kadın Hastalıkları ve Çocuk Hastanelerinin sahip olduğu fiziki mekân yetersizliği hepimizin bildiği yadsınamaz bir gerçektir. Ordu’daki sağlık hizmetlerine önemli bir destek sağlayarak katkılar sunan Üniversitemiz, ilimizdeki sağlık sorunlarına daha çabuk çözümler üretebilmek adına kapsamlı bir üniversite hastanesine ihtiyaç duymaktadır. Mevcut Eğitim ve Araştırma Hastanemizin sağlık problemlerinin giderilmesine yönelik ihtiyaca cevap verememesi vatandaşlarımızın bu hizmeti çevre illerden almasına sebep olmaktadır. Bu aksaklığın bir an önce giderilerek Üniversitemiz Tıp Fakültesinin şehrine ve bölgesine son teknolojik gelişmelerden yararlanarak sağlık hizmeti sunabilmesi en büyük temennimizdir. Fiziki yetersizliklere rağmen Üniversitemiz Eğitim ve Araştırma Hastanesinde geçen yıl 363 bini aşkın hastaya hizmet verilirken, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde ise 4 bine yakın ameliyat yapıldı. 7 bine yakın ameliyat gerçekleştirildiği hastanemizde geçen yıl yapılan tetkik sayısı ise 4 milyona yaklaştı. Bütün bu veriler bizlere Üniversitemiz hastanelerinde geçen yıl adeta hizmet yarışı yaşandığını göstermektedir.” şeklinde konuştu. Rektör Yarılgaç, hekimlerin insanı yaşatmayı ilke edinip mesleklerini büyük fedakârlıkla icra ettiğini ifade ederek hekimlerin ve tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutladı.Konuşmaların ardından Tıp Fakültesinde göreve yeni başlayan doktor öğretim üyelerinin biniş giyme töreni gerçekleştirildi.