RÜSUMAT NO:4 GEMİSİ YENİDEN HAYAT BULUYOR
Kurtuluş Savaşı’nda Anadolu’ya silah sevkiyatı yapan Rüsumat No:4 Gemisi'nin Ordu’da yaşadığı kahramanlık destanı yaşatılıyor.
Kurtuluş Savaşı'nda hafızalardan silinmeyecek bir olayla tarih sayfalarında yerini alan, 1921 yılında Ordu sahilinde Yunan gemilerinden kurtulmak için batırılan ardından tekrar yüzdürülen Rüsumat No:4 Gemisi'nin destanı Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatıyla yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılacak. 2019 yılında göreve başladığında Rüsumat No:4 gemisinin yaşadığı kahramanlık destanının tarihi atmosferini yaşatmak için çalışma yapacakları sözünü veren Başkan Güler, bu sözünü yerine getiriyor.
Rüsumat No:4 Gemisi Teşhir Alanı ve Açık Hava Müzesi Projesi kapsamında Mustafa Kemal Atatürk’ün, Karadeniz gezisi kapsamında 19 Eylül 1924’de Hamidiye kruvazörü ile Ordu’yu gelişi esnasında karaya ayak bastığı yer olan Altınordu sahili Ayışığı Meydanı’nda çalışmalara başlandı. İlk etapta tarihi kaynaklardan yararlanılarak geminin birebir replikasının inşa edildiği çalışma kapsamında gemiye ulaşımı sağlayan ahşap Karadeniz takaları, ahşap yürüyüş yolu, peyzaj düzenlemeleri ve gemi etrafında süs havuzu yer alacak.
DÜNYA DENİZCİLİK TARİHİNDE GERÇEK BİR EFSANE
Yunan ve İngiliz savaş gemileri, Mondros Mütarekesi’nin sonucu olarak Karadeniz’de devriye geziyor ve Kurtuluş Savaşı için cepheye mühimmat taşıyan gemileri yakalamaya çalışıyordu. Mustafa Kemal’in emrine uyarak, Kurtuluş Savaşı’na destek olmak için düşman gemilerini atlatıp Karadeniz’e açılan Rüsumat No:4, büyük bir gemi değildi. 33 metre boyunda, genişçe bir ön güvertesi, dümen ve baş altında iki kapalı ambarı bulunan kahraman gemi Rüsumat No:4, 15 Ağustos 1921’de iki top ve 350 sandık cephaneyi Batum’dan yükleyerek yükünü bir an önce İnebolu’ya yetiştirme çabasındaydı çünkü Sakarya Savaşı başlamak üzereydi. Gemi, 17 Ağustos’ta Ordu’ya vardı. Kimi eksikleri gidermek ve düşman gemileri hakkında bilgi almak için iskeleye yanaştı ancak haberler kötüydü. Düşman gemileri hem batıdan hem doğudan ilerliyordu, dolayısıyla Rüsumat No:4’ün her an yakalanma tehlikesi vardı. Yunan gemisine yakalanmaması için 1921 yılında Ordu sahilinde batırılan gemi, tehlikenin geçmesinin ardından halkın da katılımıyla deniz yüzeyine çıkartılarak yeniden yüzdürüldü. Böylece Rüsumat No:4 Gemisi Kurtuluş Savaşı ve dünya denizcilik tarihinin unutulmaz kahramanlık destanlarından biri olarak anılarda yerini aldı.