REKTÖR AKDOĞAN’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Ordu Üniversite Rektör Prof. Dr. Ali Akdoğan TV 52’de yayınlanan “Sormak Lazım” programında pandemi süreci, şehir hastanesi, bilimsel araştırma ve projeler, üniversite sanayi ve şehir iş birliği gibi birçok konuda Fatma Meltem Naz’ın sorularını yanıtladı.
Ordu Üniversitesinin pandemi süreci ile ilgili soruları yanıtlayan Rektör Prof. Dr. Ali Akdoğan, “Ordu Üniversitesi olarak eğitim öğretim süreçlerinin mümkün olduğunca kesintiye uğramadan sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi ve öğrencilerimizin mağduriyet yaşamaması için pandemi döneminde eğitim öğretim sürecini uzaktan eğitim ve dijital öğretim imkanları yoluyla sorunsuz bir şekilde yürütmeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıl uzaktan eğitim sürecini en etkin ve verimli şekilde yürüten üniversiteler arasında 8’inci sırada yer almaktayız.” dedi.
Cumhuriyet Yerleşkesi içerisinde yapımına başlanan Şehir Hastanesi ile ilgili açıklama yapan Rektör Akdoğan, “Sağlık Bakanlığımız tarafından yapımına başlanan Şehir Hastanesinin arazisi için Ordu Üniversitesi olarak başlangıçta 208 dönümlük, sonra 42 dönümlük ek yer tahsisi daha gerçekleştirdik. Şehir hastanemizde hem Sağlık Bakanlığının doktorları hem de Üniversitemizin doktorları birlikte çalışacaklar. Bununla birlikte hastane yanına Tıp Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri için içerisinde derslik, laboratuvar ve çalışma odalarının bulunduğu bir Morfoloji binası inşa edilecek. Bununla birlikte hastaneye ulaşımda ihtiyaç duyulan çevre yolu, şehir merkezi ve üniversite bağlantı yollarının yapım çalışmalarına devam edilmektedir. Ordu Üniversitesi olarak bizler, hasta olan bir vatandaşımızın bütün tıbbi tedavilerinin Ordu’da yapılarak çevre illere olan bağımlılığın azalmasını arzu ediyorduk, şehir hastanenin yapılmasıyla bu bağımlılığın önemli ölçüde azalacağı kanaatindeyim. Şehir hastanemizin ilimize kazandırılmasında başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi olmak üzere Sağlık Bakanlığımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Üniversite bünyesinde sağlık alanında gerçekleştirilen çalışmalardan bahseden Rektör Akdoğan, “Geçtiğimiz aylarda Diş Hekimliği Fakültemizde Engelli ve Dental Tomografi Ünitelerinin açılışını gerçekleştirdik. Hizmete açtığımız Günübirlik Kliniği ve Engelli Ünitesi Ordu ili ve komşu illerden gelen öncelikli olarak engelli bireylerin diş tedavileri olmak üzere genel anestezi gerektirecek çene ameliyatları ve diş tedavisi korkusu olan hastaların tedavilerini de bu klinikte yapılabilecektir. Yine geçtiğimiz günlerde Eğitim Aile Sağlığı Merkezinin açılışını yaptık. Eğitim Aile Sağlığı Merkezi öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimiz ile yerleşkemize yakın yerlerde yaşayan vatandaşlarımıza da sağlık hizmeti verecektir. Bununla birlikte Eğitim ve Araştırma Hastanemize ağır kalp ameliyatlarının yapılabileceği bir ameliyathane ve yoğun bakım ünitesi açıyoruz. Ordu Valiliğimizle imzaladığımız Kardiyovasküler Cerrahi (KVC) Ameliyathanesi ve Yoğun Bakım Ünitesi yapım sözleşmesi ile Ordulu hemşerilerimiz bu sağlık hizmetini kendi illerinde alabilecek ve ağır kalp ameliyatları ilimizde yapılabilecektir. Sağlık alanında hiçbir hastamızın mağduriyet yaşamaması öncelikli hedefimizdir.” diye konuştu.
Turizm Fakültesinin eğitim faaliyetlerine başlaması için çalışmaların hızlı bir şekilde sürdürüldüğünü ifade eden Rektör Akdoğan, İlahiyat Fakültesi binasının temelinin bu yıl
içerisinde atılmasının planlandığını ayrıca Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi ile Ağız ve Diş Teknikerliği bölümünün açılması planlandığını belirtti.
Ordu Üniversitesinde gerçekleştirilen bilimsel faaliyetler ve tarım alanındaki çalışmalardan söz eden Rektör Akdoğan, “Ordu Üniversitesi araştırma-geliştirme olanaklarının artırılması, bilim ve teknolojide yetkinlik kazanılması ve bu yetkinliğin ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürülmesine yönelik çalışmalarına devam ederek ulusal ve uluslararası düzeyde ülkemizin bilimsel verimliliğini artırma görevini gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Akademik çalışmalar için önemli bir referans kaynağı olan ve üniversitelerin hangi düzeyde bilim üretebildiklerini gösteren URAP 2020-2021 sonuçlarına göre Türkiye’deki 166 üniversite arasında 83’üncü, 110 devlet üniversitesi arasında 70’inci, 2000 yılından sonra kurulan 95 üniversite içerisinde ise 25'inci sırada yer alan Üniversitemiz yerini her geçen dönem üst sıralara taşımaya devam etmektedir. Ordu Üniversitesinde yapılan çalışmalar sadece bu kurum için değil, millet ve ülke için de önem arz etmektedir. Bilim insanları tarafından ileriye atılacak her adım ülkelerin kalkınmasında ve güçlenmesinde çok önemli bir rol oynayacaktır.” dedi.
Bölgenin simgesi haline gelmiş olan fındığın, üretiminden ihracatına bütün aşamalarıyla araştırılmasını temel görevlerinden biri edinen Ordu Üniversitesinde fındık başta olmak üzere kivi, karayemiş üzerinde nitelikli bilimsel çalışmalar yürütüldüğünü belirten Rektör Akdoğan, bölgenin ekolojisine uygun ve bölge açısından daha yüksek ekonomik değere sahip olan diğer tarımsal ürünlerin yetiştiriciliği, hastalık ve zararlıların ıslahı, işlenmesi konusundaki çalışmaların ulusal ve uluslararası düzeyde sürdürüldüğünün altını çizdi.
Rektör Akdoğan, “Ordu Üniversitesi olarak her eğitim döneminde daha fazla öğrenciye ev sahipliği yapmaktayız. Bu dönemde de Üniversitemiz elde ettiği yüzde 94’e yaklaşan doluluk oranıyla başarı çıtasını her geçen dönem daha ileri taşıdığını göstermiştir. Yürüttüğü bilimsel çalışmaları ile ulusal ve uluslararası alanda tanınırlığını artıran Üniversitemiz, yeni öğrencilerimizin de katılımıyla bilgi üretmeye, üniversite-şehir bütünlüğünü sürdürmeye, bütün paydaş kurum ve kuruluşlar ile iş birliği gerçekleştirerek ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamaya devam edecektir. Ordu Üniversitesi olarak bizim hedeflerimiz bundan sonraki süreçte yerelden ulusala, ulusaldan küresele geçmek; teoriyi uygulamaya dönüştürmek; diğer kurumlarla iş birliği içerisinde toplumu kalkındırmaya yönelik hizmetler sunarak yeni nesil üniversiteler arasındaki yerimizi almaya çalışmaktır. Kendi teknolojisini üretebilen bir ülke olabilmek için öncü teknoloji ve yenilik merkezlerine muhakkak sahip olmamız gerekmektedir. Etkin ve sürdürülebilir bir üniversite – sanayi iş birliği için somut bir ara yüz olmak, bölge içerisinde yatırım iklimini sürekli iyileştirerek girişimciler ve yenilikçi teknolojiler için yeni yatırım fırsatları için kümelenme çalışmaları yapmak ve nitelikli iş imkanları sunarak araştırmacı ve kaliteli işgücünü bölgeye çekmek hedeflerimiz arasında yer almaktadır.” şeklinde konuştu.