KIŞ ÖNCESİ BACALARI TEMİZLETİN

Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, vatandaşların yaklaşan kış mevsimi öncesinde ev ve iş yerleri bacalarını temizletmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Yapılan açıklamada, yangınların en çok Ocak, Şubat ve Mart aylarında bacaların tıkanması sonucu meydana geldiği belirtildi.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin ve kış aylarında çıkan yangınların önemli bir bölümünün bacaların tıkanması sonucu meydana geldiğini söyleyen uzmanlar, baca yangınlarının genelde alt katlarında lokanta, pastane vb. iş yerleri bulunan binalarda meydana geldiğini belirtti. İtfaiye Dairesi Başkanlığı, vatandaşları baca yangınlarına karşı havaların soğumasını beklemeden, mutlaka bacalarını temizletmesi ve kontrol ettirmesi yönünde uyardı.

1,5 YILDA 284 BACA YANGINI ÇIKTI

İtfaiye Dairesi Başkanlığının verilerine göre 2016 yılında 167 baca yangını çıktı ve yapılan incelemeler sonucu bu yangınların temizlenmeyen bacalarda gerçekleştiği tespit edildi. 2017’nin ilk 9 ayında ise 117 baca yangınına müdahale edildi. Baca yangınlarının en çok Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında meydana geldiği belirlendi.

HER YIL YAPILMASI ZORUNLU

Doğal gaz bacalarının yılda bir, fuel oil - mazot ve katı yakıt bacalarının yılda iki, restoran- otel mutfak sistemleri ve bacalarının çalışma yoğunluğuna göre 3 ile 6 ay arasında temizlenmesi gerekiyor.

KİRLİ BACA, YAKITIN DOĞRU YANMASINI ENGELLİYOR

Sonbaharda ya da ilkbaharda gündeme gelen teknik konulardan biri olan baca temizliği sorunu, soba zehirlenmelerinin de önüne geçiyor. Kirli bir baca, yakıtın doğru yanmasını engellerken oluşan parçacıklar da bacalarda ciddi tıkanıklıklara sebebiyet veriyor. Temiz bir baca, yakıtın daha kaliteli yanmasıyla tasarruf sağlarken çevre kirliliğini de önlüyor.

BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİ, BACA TEMİZLİĞİ VE DENETİMİ HİZMETİ VERİYOR

İtfaiye Dairesi Başkanlığı, havaların soğumasıyla birlikte baca temizliği konusunda yoğunluk yaşanabileceğine dikkat çekerek, son günleri beklemeden baca temizliklerini yaptırmaları konusunda vatandaşları uyarıyor. Baca temizliği yaptırmak isteyenler, itfaiyenin 0452 233 44 36 numaralı telefonu ya da Alo 110 Yangın İhbar Hattı’nı arayarak ücretsiz olarak bilgi alabiliyor.

BACA YANGININA NASIL MÜDAHALE EDİLİR?

Baca yangını söndürülmediği takdirde, çatının hatta binanın yanmasına sebep olabiliyor. Muhtemel yangınlarda, bacanın alt ve üstten ıslak bezle tampon yapılarak kapatılması ve oksijensiz bırakılması gerekiyor.

BU UYARILARA DİKKAT EDİN!

- Bacalar, yılda en az 1 kez ve özellikle kış dönemi öncesinde İtfaiye birimine (110) mutlaka temizlettirilmeli.

- Lodoslu günlerde havanın ısınmasından dolayı bacalar daha az çeker. Tıkalı bacalar ve periyodik bakımdan geçirilmeyen cihazlar lodosta karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açabilir. Bu nedenle böyle havalarda doğal gazlı cihazlar kapatılmalı ve sobalar söndürülmeli.

- Doğal gaz proje ve tesisatları, mutlaka sertifika almış yetkili firmalara yaptırılmalı.

- Bacalı cihaz (soba, kombi, şofben vb.) taktırmadan önce mutlaka doğal gaz dağıtım şirketinden sertifika almış firmalara bacalar test ettirilmeli. Olumlu baca raporu verilmeden, cihaz taktırılmamalı.

- Merkezi sistemin bulunmadığı binalarda bacasız sistemle çalışan hermetik kombi, şofbenler tercih edilmeli ve her yıl düzenli olarak bakımları yaptırılmalı.

- Konutta veya binada doğal gaz tesisatıyla ve cihazlarla ilgili herhangi bir tadilat yaptırıldığı takdirde (kapı ve pencere değişikliği, cihaz-tesisat yer değişikliği, cam balkon, çatı onarımı, baca tadilatı, kazan yenileme vb.) mutlaka doğal gaz dağıtım şirketine bilgi verilmeli ve onay almadan hiçbir tadilat yapılmamalı.

- Bacaların içindeki sıva dökülmelerinin yol açtığı tıkanmalara karşı, standartlara uygun astar çelik baca yaptırılmalı.

- Bacalara ters rüzgâra karşı şapka taktırılmalı.

- Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatılmamalı.

- Cihazlara baca sensörü taktırılmalı, cihazların çalışır durumda olduğu kontrol ettirilmeli ve kesinlikle sökülmemeli. Sensörler, bacaların tıkalı olması hâlinde cihazın gazını keser.

- Bacalı cihazlar için taze hava teminini sağlayan camdaki menfez (ventilasyon), soğuk vb. gerekçelerle kesinlikle kapatılmamalı, yoksa hemen taktırılmalı. Balkon, cam ve PVC gibi malzemelerle kapatıldığı takdirde menfez, atmosfere doğrudan açık olacak şekilde balkon camına yeniden monte ettirilmeli.

- Baca fleksleri (cihazı bacaya bağlayan esnek boru), ısınmadan ve soğumadan dolayı deformasyona uğradığı için 2 yılda bir yenilenmeli.

- Bacalı cihazlar, 8 metreküpten küçük hacimli yerlere, hacimleri ne olursa olsun balkon, yatak odası, banyo ve tuvalet gibi mahallere tesis ettirilmemeli.