BAKANLIKTAN 5 DERNEĞE PROJE YARDIMI


       Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Vali Yardımcısı Engin Avcı, İl Dernekler Müdür Vekili Vedat Öz,  İl Dernekler Müdürlüğü personelleri, Ordu’daki derneklerin başkan ve yöneticileri katıldı.

Vali İrfan Balkanlıoğlu, İçişleri Bakanlığı bütçesinden proje karşılığı derneklere verilen yardımı almaya hak kazanan projelerin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, “Kamu yönetiminde artık anlayışlar değişiyor. Sivil toplum örgütleri özellikle demokratik ülkelerde gittikçe ön plana çıkıyor. Birçok kamu hizmetleri ya sivil toplum örgütleri tarafından veya onların desteğiyle ya da onların yol göstermesiyle, fikir vermesiyle yapılır hale geliyor. Ülkeler demokratikleştikçe, şeffaflaştıkça sivil toplum örgütlerinin de önemi artıyor. İnsanların bir araya gelerek hayır amaçlı gayelerle yapılan, tamamen Allah rızası için çalışan dernek yönetimlerine de çok ihtiyaç vardır. Geçmişte ecdadımız bunun sayısız örneklerini vermiş. O dönemde vakıflar toplumun sorunlarını üzerlerine vazife edinmişlerdir. Akla gelebilecek her konuda vakıflar kurulmuştur. Bu işi biz Avrupa’dan aldığımızı zannediyoruz ama bu iş aslında bizim işimiz” diye konuştu.

“Dernek faaliyetleri başkaları için sevabına yapılan işlerdir. Bir gelir temin etme, kazanç kaygısı olmadan topluma ne yapabilirim?  Kaybolan kültürü yeniden nasıl canlandırırım? Ordu’nun tanınması, kalkınması, gelişmesi için neler olabilir? Gücümüzü nasıl bir araya getirelim? Düşüncesi ve amacıyla yapılan girişimlerdir” diyen Vali Balkanlıoğlu, ”Yaptığınız yardım size fayda sağlar. Avrupa’da birçok şahıs belki 10 tane, 20 tane derneğe üye. Bu tür faaliyetler yapmak başkalarına faydalı olmak son derece önemlidir” şeklinde konuştu.

Proje hazırlama konusuna da değinen Vali Balkanlıoğlu, ”internet medyası aracılığıyla hiç zahmet çekmeden nerden ne teşvikler alınabiliyor, bu konuda çok rahat bilgi alabilirsiniz. İçişleri Bakanlığının sitesinde derneklerin yardım için nasıl başvuracakları ve takip edecekleri adımlar madde madde yazılmış durumda.  Artık proje yapar duruma geldik. Bunları takip ederseniz biz de sizlere proje konusunda gereken desteği veririz” diyerek, sözlerini tamamladı.

İl Dernekler Müdür Vekili Vedat Öz ise yaptığı konuşmada, 9 Mart 2015 tarihinde başlayan ve 7 Mayıs 2015 tarihinde sona eren 2015 yılı proje başvuru dönemi içerisinde,   İçişleri Bakanlığına, Ordu’dan toplam 22 proje başvurusu yapıldığını, bunlardan 5’inin Bakanlıkça kabul gördüğünü, kabul edilen 5 projenin toplam bütçesinin 374.673 TL olduğunu söyleyerek, bunun 359.873 TL’sinin Bakanlıkça, 14.800 TL’sinin ise derneklerin kendi bütçelerinden karşılanacağını ifade etti.       

“İçişleri Bakanlığımızın proje yardımından faydalanmak üzere ilimizde faaliyet gösteren derneklerce, 2011 yılından bugüne kadar 110 proje hazırlanmış olup, bunlardan 23’ü yardım almaya hak kazanmıştır. 23 projeden 20’si başarıyla uygulanmış, 3 proje ise çeşitli nedenlerden dolayı uygulanamamıştır. Uygulanan 20 projeye Bakanlıkça 940.210 TL yardım yapılmıştır” diyen Öz,  “İlimiz genelinde halen faal olarak faaliyetini sürdüren toplam 1.057 derneğimiz mevcuttur. Bu derneklerin 521’i sosyal, kültürel ve dayanışma alanında, 258’i dini alanda, 167’si spor alanında, 53’ü eğitim alanında, 40’ı kamu yararına, 18’i ise şube şeklinde faaliyet göstermektedir” şeklinde konuştu. 

İçişleri Bakanlığından proje yardımı almaya hak kazanan derneklerin projelerinin tanıtım toplantısı, yardım almaya hak kazanan 3 derneğin projelerini sunumlarıyla devam etti.

 Ordu İnsani Yardımlaşma Derneği  "Ordu Arama Kurtarma Timi" projesi ile  toplumu bilinçlendirmek ve ani bir doğal afette hızlı bir karar alma mekanizması oluşturmayı amaçlıyor. Projenin süresi 12 ay bütçesi 92.284 TL

Ordu Spor Görme Engelliler Derneği  "Sesi Görenler Projesi" ile hedeflenen  Ordu merkezde bulunan 38 okuldaki 12.041 öğrenciye görme engellileri anlatmak. Proje süresi 9 ay 10 gün, bütçesi 36.180 TL. Projeye destek veren kurum ise Altınordu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü.

 Ordu Kültür Sanat ve Spor Kulübü Derneği’nin  “Gönülden Gönüle Kardeşlik Köprüsü" projesi, Ordu ile Van arasında kardeşlik köprüsü kurmayı amaçlıyor. Projeye Ordu Valiliği, Van Anadolu Müzik Cemiyeti Derneği katkı sunarken projede süre ise 6 ay 1 gündür. Bütçesi ise 86.970 TL’dir.

 Fatsa Öncü Eğitim Kültür ve Sanat Kulübü Derneği’nin  "Dertsiz Öğrenci, Tasasız Veli" projesinin toplam bütçesi  68.950 TL. Amaç, Fatsa ve çevresinde okuyan ve okul yurtlarında kalan yaklaşık 1000 öğrenciyi avantajlı duruma getirmek. Projenin süresi  9 ay 20 gün.

Perşembe Eğitim Kültür ve Sanat Derneği  "Cittaslow Perşembe'de Eğitim, Kültür ve Spora Katkı" projesi ile ilçedeki madde kullanmaya meyilli gençler için alternatif sosyal alanları oluşturarak önleyici tedbirler alınması ve onları topluma kazandırmak. Projenin toplam bütçesi 90.289 TL’dır. Projenin süresi ise 12 ay.

Daha sonra, Vali İrfan Balkanlıoğlu tarafından İçişleri Bakanlığından proje yardımı alan 5 derneğe protokolleri teslim edildi. Program, düzenlenen kokteyl ile sona erdi.