Hayali Rekolte Kokarca İstilasına Uğradı!
Torun; Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde Ordu sahil kesiminde toplanan fındıkların kokarca istilası sebebiyle çürüdüğünü ifade ederek istilanın yarattığı ekonomik kayıplara ve bu kayıpların telafisine ilişkin sorular yöneltti.
Rekolte Hesabında Kokarca Böceği Kaynaklı Kayıplar Dikkate Alındı Mı?
Kokarca böceği istilasına karşı topyekûn bir mücadele edilmesi gerektiğini defalarca dile getirdiklerinin altını çizen Seyit Torun, çağrılarımıza yetkililer kulak asmadı. Sonuç olarak, fındık rekoltemizde büyük bir düşüş yaşandı ve fındık üreticilerimiz büyük zararlara uğradı. Kokarca böceğiyle etkili bir şekilde mücadele edilmemesi nedeniyle verim kaybı yaşandığını belirten Torun, “rekolte hesaplarında kokarca istilasının hesaba katılmadığı anlaşılıyor.” dedi. Yetkililerden, sorunun çözümü için acilen daha fazla destek ve hızlı aksiyon bekliyoruz diyerek eleştirilerini sıraladı.
Kokarca Böceği Kaynaklı Zararlar Nasıl Telafi Edilecek?
Kokarca böceğinden kaynaklı çürüme ve bozulmalar nedeniyle fındık üreticilerinin yaşadığı mağduriyetin telafi edilip edilmeyeceğine dair herhangi bir bilgilendirme olmadığını ifade eden Seyit Torun, soru önergesinde üreticilerimizin yaşadığı zararların karşılanması için bir bütçe ayrılıp ayrılmadığını sordu. Bu belirsizlik ise özellikle zor durumda olan çiftçilerimizin sorunlarına duyarsız kalındığını gösteriyor diyen Torun, fındık alım fiyatının düşük açıklanması, girdi maliyetlerinin ekonomik kriz sebebiyle aşırı yükselmesi yetmezmiş gibi kokarca istilasına duyarsız kalınması fındık üretiminde dönüşü olmayan hasarlara yol açacaktır ifadelerini kullandı.
Kokarca İstilasına 2 Yıldır Yeterli Müdahale Yapılmadı Yetkililer Artık Uyanmalı!
Seyit Torun, 2 yıldır kokarca böceği sorununun çözümüne dair herhangi bir eylem planı hazırlanmadığını belirtirken, üreticilerin karşılaştığı bu soruna etkili ve kapsamlı bir çözüm bulunmaması ve yetkililerden bu konuda somut bir adım gelmemesi, sorunun ciddiye alınmadığı izlenimini yaratmıştır. Bilimsel gerçekler ışığında acil eylem planı oluşturulmasını ve uygulamaya geçilmesini talep ediyoruz dedi.
CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun’un Soruları:
1.Tarım Orman Müdürlükleri’nin koordinasyonunda gerçekleştirilen rekolte çalışmalarında kokarca böceği istilasının yol açacağı kayıplar hesaplanmış mıdır? Hesaplandıysa zararlı istilası sebebiyle çürüğe ayrılacağı öngörülen fındık miktarını açıklar mısınız?
2.Çok sayıda fındık üreticisi ürünlerinde gerçekleşen çürüme sebebiyle fındığını satamamıştır. Zararlı istilasının yol açtığı zararlar sebebiyle satılamayan fındığın miktarını ve söz konusu bozulmuş ürünün piyasa değerini açıklar mısınız?
3.Kokarca böceği istilasını fırsata çevirmeye çalışarak fındık alım fiyatının çok aşağısına alım yapmaya çalışan tüccarlara karşı herhangi bir önlem alınması düşünülmekte midir?
4.Kokarca böceği kaynaklı çürüme ve bozulmalar sebebiyle ürünü elinde kalan fındık üreticilerimizin zararlarının telafi edilmesi düşünülmekte midir? Üreticilerimizin zararlarının karşılanması için bir bütçe ayrılmış mıdır?
5.Yıl boyu kokarca böceği istilasına yönelik farklı kesimlerden yapılan uyarılar neden dikkate alınmamıştır? Bakanlığınızın zararlı istilasına karşı topyekûn mücadeleye başlamamış olmasının sebeplerini açıklar mısınız?
6.Kokarca böceği sorununun tamamen ortadan kaldırılması için herhangi bir eylem planı hayata geçirilmesi düşünülmekte midir? Düşünülmekteyse hangi tarihte harekete geçilecektir?