Ordu’nun Köklü Sorunları Var

MÜSİAD’ın Tarım Zirvesinde konuşan Kahraman şunları söyledi: Tarım ve hayvancılık, insanlığın yerleşik hayata geçtiği ilk çağlardan günümüze kadar, stratejik önemini hiç kaybetmemiş ve kaybetmeyecektir de. Varlığın temel kaynağı olması hasebiyle tarım ve hayvancılık, en başa tutturulmadır. Bugün, ‘bal, balık ve fındık’ başlıklarında birbirinden değerli uzmanlarımızın sunum ve bilgi aktarımlarıyla daha da anlam kazanacaktır. Fındık ve balın borsamız kotasyon maddeleri arasında olması hasebiyle, konu bizleri ve üyelerimizi de yakından ilgilendirmektedir.

Türkiye, dünya fındık üretiminde liderken Ordu, fındığın en çok üretildiği lokasyondur. Türkiye’de en çok bal, Ordulu arıcılar tarafından üretilmektedir. Ordu’nun denize kıyısı 100 kilometredir. Bu anlamda balıkçılık ve diğer su ürünleri yetiştiriciliği, avcılığı ve ticareti önem arz etmektedir. Denizin bereketinden ne kadar faydalanıyoruz ve başta balık olmak üzere su ürünlerinden katma değerli mamul madde elde edip edemediğimiz, hem kilit soru, hem de sorundur.

Ordu Ticaret Borsası olarak, kentimizin mevcut ve potansiyel değerleri, zenginlikleri hususunda tüm algılarımız açıktır. Fındık, bal ve balıkçılığın da içinde olduğu üretim kalemleri hususunda hazırlayıp güncel tuttuğumuz raporlarımız web sitemizde yayınlanmakta olup; birçok kurum, kuruluş ve işletmenin çalışmalarında bu raporlardan istifade ettiğini de geri dönüşlerden biliyoruz. Bilgi, bekletilmemelidir. Bu türden etkinliklerle bilgi birikimi aktarılmakta ve aktarılan bilgi büyümekte, gelişmektedir.

Evet, fındıkta da arıcılıkta da balıkçılıkta da ciddi, köklü sorunlarımız var. Bu sorunların aşılabilmesi, öncelikle doğru ve etkin yöntemlerle sorunların tespitini zorunlu kılar. Önce teşhis konulacak ki tedavi başlasın ve sonuç versin.

Özel sektör girisimcilik kültürünün güçlü isimlerinden MÜSİAD’ın güçlü paydaşlarımız arasında olduğundan bahsetmiştim, bu samimi ifademden dolayı kendimizi bu etkinliğin davetlisi değil, ev sahibi olarak gördüğümüzü de ifade etmek isterim.”