BAŞKAN GÜLER “ORDU’YU YÖNETENLER” PROGRAMINA KONUK OLDU
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler Altaş Tv ekranlarında “Ordu’yu Yönetenler” programının canlı yayın konuğu oldu.
Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler, Funda Altaş Şimşit’in hazırlayıp sunduğu “Ordu’yu Yönetenler” programında, Ordu’da devam eden yatırımların son durumları, yürütülen çalışmalar, turizm hedefleri, Ordu’daki Spor çalışmaları ve Orduspor ile ilgili gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 6 AYDA NELER YAPTI?
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in sunucu Funda Altaş Şimşit’in “Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı olarak 6 ay’da ne gibi hizmetlere imza attınız? şeklindeki sorusuna karşılık verdiği yanıtta, “ Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak çok güzel bir 6 ayı geride bıraktık. Ordu benim için özel bir şehir. Tüm bilgi ve birikimlerimi Ordu’ya hizmet için kullanıyorum. Ankara ve İstanbul’daki tüm dostlarımızla Ordu’ya hizmet yapmak için adeta gecemizi-gündüzümüze katıyoruz. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı olmak benim için şerefli bir görev onun için bu görevi en verimli bir şekilde kullanacağım. Ordu’da 6 ay için de çok önemli çalışmalara imza attık. Bunu geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Büyükşehir Belediye Başkanları ile istişare toplantısında da gördük. Biz 30 Büyükşehir Belediyesi içinde en küçük Büyükşehir Belediyesiyiz ama yaptıklarımızla ilk 3 arasında yer alıyoruz. Yapılan ve yapılacak çalışmalarla Ordu yakın zamanda isminden çok fazla söz ettirecek bir şehir olacak. Bunu hep birlikte yaşayıp göreceğiz” diye konuştu.
CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞMENİZDE ORDU İLE İLGİLİ NELER GÖRÜŞÜLDÜ?
Ordu’nun yerinin Cumhurbaşkanı’nda farklı olduğunun altını çizen Başkan Güler, “ Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile her görüştüğümüzde Ordu ile ilgili önemli konulara değiniyoruz. Cumhurbaşkanımız Ordu’yu ve Orduluları çok seviyor. 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde birlikte görev yaptık. Onun için birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Partinin kuruluşunda yer almam ve partinin programını yazan 6 kişiden birisi olmam bu durumu daha da önemli hale getiriyor. Onun için Ordu’da bana görev vermesi şaşırılacak bir durum değildi. Bana bu görevi söylediğinde hiç tereddüt etmeden kabul ettim. Sayın Cumhurbaşkanımız teklif etmemiş olsaydı, başka türlü aklıma gelmeyen bir görevdi. Bunu bugün itibariyle lakıyla yapıyoruz. Bugün bu konumdan dolayı Ankara’da bir dediğimiz iki edilmiyor.Bu çalışmalarımıza da yansıyor. Yapılan ve yapılacak olan tüm çalışmalarımız inanıyorum ki; En küçük Büyükşehir Belediyesi olarak bizi en iyi hizmet yapan belediyeler arasında ilk 3’e sokacaktır” şeklinde konuştu.
HALK GÜNÜNDE NELER KONUŞULUYOR?
Her zaman halk ile iç içe bir anlayış içerisinde olduklarının altını çizen Başkan Güler, Hergün 16:00 ile 17:00 arasında halkımız ile bir araya geliyoruz, diyerek sözlerine şöyle devam etti. “Her gün halk günü yapıyoruz. Yoğun çalışma tempomuza halkımızın istek ve dileklerini dinlemeden es geçmiyoruz. Onların sıcak ve samimi olması bize güç veriyor. Onların dertlerine çözüm arıyoruz. Bunu yaparken, Genel Sekreter’imiz, Genel Sekreter Yardımcılarımız, Daire Başkanlarımız ve ilgili şube müdürlerimiz hazırda bekliyor. Milletimizin sorunlarına anında çözüm bulmaya çalışıyoruz. Çözüm bulduğumuz vatandaşlarımız bizlere teşekkürlerini iletip gidiyor. Bu bizi daha da heyecanlandırıyor. Bu buluşmaları her gün yapıyoruz. Aslında bizim uyguladığımız Gönül Belediyeciliği. Biz Gönül Belediyeciliğini uyguluyoruz. Öyle ki; biz gece 2-3’lere kadar çalışıyoruz. Bazen sosyal medya üzerinden kahve içme
talebi geliyor, bizimle görüşme talebi geliyor. Davet ediyoruz, gelip görüşüyoruz. Bu bizi ve karşımızdaki vatandaşlarımızı da mutlu ediyor. Biz halkımız ile kocam bir Aile gibiyiz” diye konuştu.
BELEDİYE ELİ İLE FINDIK TOPLAMA VERİMLİ OLDU MU? TARIM İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARINIZ NELER?
ORTAR şirketi ile bu yıl fındık toplama işleminin yapıldığını ifade eden Başkan Güler, “ Seneye Giresun’dan taleplerin olduğunu ve başarılı bir proje olduğunu” söyledi. Başkan Güler, açıklamalarına şöyle devam etti. “ Ordu’da her yıl fındık toplama için 45 milyon para il dışına çıkıyordu. Yaptığımız proje ile bunun önüne nasıl geçebilirizi konuştuk. Belediye eli ile fındık toplama projesini hayata geçirdik. Pilot ilçelerimiz olan Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerimizde önemli çalışmalara imza attık. Bu proje sayesinde istihdama da önemli katkılarda bulunduk. Çok sayıda gencimiz hem sigortalı hem de maaşlı eleman oldu. Bizim yaptığımız bu proje ülke genelinde ses getirdi. Bu projemizden komşu ilimiz Giresun’da seneye bizlerden destek istedi. İnşallah bu projemizi daha da geliştireceğiz ve seneye daha da geniş kitlelere ulaştıracağız. Bu arkadaşlarımız sadece fındık toplama işi yapmayacaklar, dönemsel olarak fındık bahçesinde ne yapılıyorsa bu arkadaşlarımız yapacak. Ekibimiz çok sağlam bir ekip. Onun dışında yine tarım projelerimiz var. Damızlık koyunlar dağıttık. 4 bin kaz dağıttık. Sadece bir ay fındığı toplamak için bahçeye giriyorsunuz. Halbuki oralar mera gibi ot dolu. Orada gezen tavuk, koyun işi yapabiliriz. Tarım projelerine ağırlık verdik ki işsizliğin çözümü ve turizmi destekleyecek gıda. Bir tarım ülkesiyiz. Önümüzü kesen koyun sürülerinin olduğu dönemlere dönmek istiyoruz. Damızlık koyun dağıttık. Hepsi de hamile. Aralık ayında kuzularını dünyaya getirecekler. Öbür taraftan kaz son derece önemli bir hayvan. 40 aileye 4 bin tane dağıttık. 80 dişi 20 erkek. Hepsini de seçerek yaptık. Bunlar incelendi, etüt edildi. Tüyleri ve eti son derece önemli. Soyaya ağırlık verdik. Bunlara bazıları ne alaka diyebilir. Bizim esas atağımız turizmde olacak. Ordu’nun güzellikleri saymakla bitmez. Yaylaları, kanyonları, tarihi eserleri, kaya mezarları. Bu noktada turizmi tarımla birleştirmek istiyoruz. Köy şehir entegrasyonu var. Köylerdeki tarihi konakları eski evleri alıp restore edip bunları aynı zamanda pansiyon olarak kullanmak. Köyle turizmi birleştirmemiz gerekiyor. Bu bir konsept çünkü geçen hafta bir pilot arkadaşla denk geldik. Yazın köye geldik diyor ve çocuğa süt bulamadım dedi. Bu beni çok şaşırttı. Köye gitmenin amacı köy hayatını, doğal hayatı yaşamak. Üretmeden tüketmek olmaz. Biz bunu yapıp uygulamalı turizm olarak yapacağız. Gelen insan meyvesini toplayacak, hatıralarını oradan oluşturacak ve orası onun için unutulmaz olacak. En güzel meyveyi yedi en güzel balığı tuttu yer olacak. Modern bir anlayışla bunu tarımla birleştirerek, turizmle birleştirerek, tarımla birleştirerek, sanatla birleştirerek yapmak istiyoruz. Ordu’nun muhteşem bir zenginliği var. Bitki zenginliği, tabiat zenginliği var. Bunların hepsini bir araya getireceğiz. Ordu soya fabrikasının bulunduğu yer ama soya Ordu’da yok. Biz şimdi soya dikmeye başladık. Şu anda çok orijinal çalışmalarımız var, bu orijinal çalışmalarımızla mega projelerimiz birleşecek” şeklinde konuştu.
MELET’E ALTERNATİF KÖPRÜ’DE SON DURUM NE? HANGİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR?
Ordu’da her alanda çalışma yaptıklarını söyleyen Başkan Güler, “ Bizim için önemli olan Ordu’da milletimizin rahat yaşaması bunun için çalışmalarımızı yapıyoruz” dedi. Başkan Güler sözlerine şöyle devam etti. “ Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak başlattığımız Melet projesi var. Şuan tüm hızıyla devam ediyor. Toplam 136 metre uzunluğunda ve 20 milyon TL maliyetli bir proje. Bunu haricinde, Çambaşı’nda otel projesinin temelini attık. Şu anda 4. Katına çıktı kaba inşaatı. Yanına futbol sahası yapıyoruz. Milli ve profesyonel takımlar gelsin orada antrenman yapsın diye. 40 km’ye yakın asfalt yaptık. Güzel bir iskele yaptık. Denizle Ordu’nun buluşması lazım. Tekne olsa Ordu’da teknenin yaklaşa bileceği bir alan yoktu. Mıdı’nın önüne güzel bir köprü yaptık. Buraya aynı zamanda rüsumat 4’ün teknesini de getireceğiz. Orayı muhteşem bir çekim merkezi haline getirmek istiyoruz. Bunların hepsi parça parça yapılan birleştirilince de çok önemli eserleri oluşturacak çalışmalar” diye konuştu.
“ÜNYE’DE 35 YILLIK AYIBI KAPATTIK”
Ünye’de 35 yıllık ayıba son verdiklerini söyleyen Güler, “35 yıllık ayıbı ortadan kaldırdık. Orayı şimdi çok faydalı çekim merkezi haline getireceğiz. Ünye zaten güzel. Bizim bir yerde Ordu’nun batıdan giriş kapısı. Orayı çok güzel bir tesis haline getirmek istiyoruz. Aynı zamanda çok güzel sosyal tesisler oluşturacağız. Burası aynı zamanda karavan merkezide olacak. Kanalizasyon suları denize akıyordu. Atık sular onları toparladık. Fatsa’da benzer çalışmalar var. Karadeniz’de düz yer bulmak zor ama vahşi çöp depolarını rehabilite ederek aynı zamanda büyük bir çekim merkezi haline getirmek istiyoruz. Deniz kenarı terme sınırında güzel bir yer. Ünye’nin de girişinde. Oraya ilk girdiğimde ben inanamadım. Daha evvelden biz İstanbul’da çöp patlamıştı. Buna karşı çok hassasiyetimiz var. Ayrıca görsel kirlilikte oluşturuyor. Buraya köpekler geliyor, martılar geliyor buradan da mikrobu başka yerlere taşıyorlar. Yoğun bir çalışma içerisindeyiz. 35 yıllık bu ayıba ekiplerimiz ile son vermiş olduk” şeklinde konuştu.
“İMAR KONUSUNDA KARARLILIĞIMIZ DEVAM EDECEK”
Funda Altaş Şimşit’in İmar Konusunda kararlılığınız devam edecek mi? Sorusunda net cevap veren Başkan Güler, sözlerine şöyle devam etti. “ İmar çoğu şeyin temeli. Hem de yolsuzlukların temeli hem sıkıntıların temeli, rantın kapısı ve çirkinleşen şehirlerin en temel sebebi. Ben buna izin veremem. Dolayısıyla çok kararlıyız. Lami cimi sevmiyorum. Maalesef kolay anlaşılamayan durumlarda var. Hukuken de bu işi kökünden çözmek niyetindeyiz. Bir tane yanlış yaptığınız zaman emsal teşkil ediyor, örnek oluyor diğerleri dede aynı şey oluyor. Ordu’yu kirletmeye hakkımız yok. Bu vatandaşın anayasal hakkı. Sahiller herkesin. Parayı veren düdüğü çalar diye bir şey yok. Ordu herkesin, Türkiye herkesin sahillerde vatandaşın. Bu noktada kesin kararlı bir şekilde gidiyoruz. Anayasal hata yapmadan herkesin hakkı olan çalışmaları yapacağız. Bu benim hem geçmişimle ilgili yaklaşımımım hem de aynı sülaleden gelen bir kurucu belediye başkanında torunu durumundayım. Dolayısıyla bize emanet edildi Ordu. Ben şehri emini durumdayım. Bunun için doğru olan şeyleri yapmayı düşünüyorum. Yaptığım şeyleri de düşünerek değerlendirerek yapıyoruz. Yanlış olan kantorantların hepsini ortadan kaldırıyoruz. Bu sadece adalet açısından değil erdemli davranış. Ordu’yu düşünen, üreten ve yarışan Ordu haline getirmek için düşünmemiz lazım. Bütün bu değişim dönüşüm zihinlerde başlıyor. Peşinden proje üreteceğiz. Güzellikle üreteceğiz. Bundan sonrada iyilikte yarışacağız. Önce kendimizle yarışacağız. Sonrada rakiplerimizle diğer şehirlerle yarışacağız. Ordu’nun ses getirecek bir şehir olacağına inanıyorum. İmar bizim vazgeçilmez tek konumuzdan bir tanesi. Sadece rant olarak değil estetik olarak ta bakıyoruz. Bize şehirler emanet edildi. Bizde şehirli olmak zorundayız. Kültürüyle, sanatıyla. Biz sanatkâr şehrin çocuklarıyız. 1930 yılından beri tiyatromuz var. Çok aydın sanatkârlarımız ve toplumlarımız var. Halk bizden daha ilerde. Dünyadaki gelişmeleri de takip ediyorum. Ab belediyeler birliğinede seçildim. Hemen hemen görmediğimiz şey yoktu. Ben yönetmek değil yönlendirmek istiyorum. Çünkü burada herkesin bilgisi var ben sadece yönetici değil yönlendirici olacağım” diye konuştu.
BORÇ YÜZÜNDEN HİZMET YAPILAMIYOR ELEŞTİRİSİNE NE DİYORSUNUZ?
Sunucu Funda Altaş Şimşit’in, Muhalefetin borç nedeni ile Büyükşehir hizmet yapamadığı yönde eleştirilerine ne diyorsunuz? Sorusuna Başkan Güler şöyle cevap verdi.
“Ordu belediyesi güçlü bir belediye biz güçlü bir şehiriz. Bütün kaynaklarımız müsait. Tabi ki borcumuz olacak. Ama bizim görevimizde bunları ödemek. Kısa zaman da ben 200 trilyon kadar borç ödedim. Kaynağı olmayan belediye bunu yapabilir mi. Ben bakanlıklar yönettim. Büyük şirketleri yönettim. Dolayısıyla bunlar çok önemli şeyler değil. Önemli olan bunları döndürebilmek. 4 şirketi biz neden kurduk. Hem işsizliği çözmek hem de kaynakları arttırmak için. Benim farkım bu. Öbür türlü ben zaten belediye başkanı olmama gerek yoktu. Biz burayı havza yaklaşımı yapalım diye
Cumhurbaşkanımız yönlendirdi. Mesela burada başarılı olursak aynı şekilde komşu illerde de aynı yaylalarımız var. Giresun’un bizden ne farkı var. Dolayısıyla bizde onlardan birtakım şeyler öğreneceğiz, onlarda bizden” şeklinde konuştu.
KİBELE MARKASI İLE ORDU ÇİKOLATASI ÜRETİLECEK
Ordu’nun farklı alanlarda önemli yatırımlara imza atacağının altını çizen Başkan Güler, çikolatayı marka haline getireceğiz, bunu yaparken de Ordu’nun markasını kullanacağız” dedi. Başkan Güler “ Çikolata ile yeni bir projemizi hayata geçiriyoruz. Bunu yaparken de yeni bir marka ile hayata geçiriyoruz. Ordu’muzun markası olan Kibele ile hayata geçireceğiz. Sanatkâr arkadaşlarımız Kibele heykeli üzerinde çalışmaları yapıyorlar. Kibele diye bir çikolata markasını ilimize kazandıracağız. Şimdi bir adam Antep’e gittiğinde Antep Baklavası getiriyor. Niye biz Ordu çikolatasını Kibele adı altında yapmayalım? Bu konuda çok güzel çalışmalar yapılıyor. İnanıyorum ki, kısa süre içinde Kibele markası ile çikolatalarımızı satışa başlayacağız. Hatırlar mısınız? Ben seçim döneminde bir ara kayboldum. 7 saatlik bir uçuş ile Afrika’ya gittim. Gana’da dünyanın en iyi kakaosunu üreten kişiler ile görüştüm. Tekrar 7 saat uçuş ile geri geldik. Şimdi Dünya’nın en iyi kakaosu ile en iyi fındığını birleştiriyoruz. Yani bu yapılan çalışmalar 5-6 aylık çalışmalar değil. Bunların hepsinin birer geçmişi var. Biz buraya birikimimiz ve tecrübemiz ile geldik. Dolayısıyla, Ordu’da güzel şeyler yapıyoruz” şeklinde konuştu.
ORDUSPOR’DA BİRLEŞME NEDEN OLMADI?
Funda Altaş Şimşit’in hazırlayıp sunduğu “Ordu’yu Yönetenler” programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Başkan Güler, Yeni Orduspor ile Orduspor’un neden birleşmenin gerçeklemediği sorusuna içtenlikle cevap verdi. Başkan Güler, “ Takımlarla yüz yüze görüşmeyi bizzat kendisinin yaptığını ancak buna rağmen birleşmenin olmadığını ifade ederek” şöyle konuştu.
“Bizim bir Orduspor’umuz var UEFA’ya kadar çıkmış. Bu takımdan Üstün’ler, Yener’ler, Pele Erollar ve birçok efsane çıkmış bir takımımız var. İlk geldiğimizde Orduspor’u yaşatmak için neler yaparız’ı konuştuk. Ortak fikir, Yeni Orduspor ile birleşme oldu. Onun için görüşmeler yaptık. Ancak yöneticilerin Evet demelerine rağmen birleşme olmadı. Tek tek spor kulüpleri ile görüştük. Yeni Orduspor ve Altınordu Belediyespor ile görüştük. Ancak birleşme olmadı. Orduspor şimdi Yeni Mahalle ile birleşerek yoluna 1967 Orduspor olarak 1. Amatör kümeden devam edecek. Desteğimiz elbette olacak. Ancak bunu ya parkeden de diğer takımlarımızı yok saymayacağız. Hepsine hakkaniyetli ve adaletli yaklaşacağız. İnanıyorum ki efsane kaldığı yerden kısa süre içinde yukarılara doğru çıkacak ve özlenen, beklenen Orduspor tekrar hak ettiği yerlere gelecektir” şeklinde konuştu.
Öte yandan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Mehmet Hilmi Güler, seyircilerden gelen sorulara da içtenlikle cevap vererek açıklamalarda bulundu.