MALİYETİ DÜŞÜRÜP, ÜRETİMİ 1.5 MİLYON TONA YÜKSELTMELİYİZ
Ordulu fındık sanayicisi ve işadamı Mehmet Albayrak, Türkiye'nin fındıkta dünya piyasalarındaki hakimiyetini sürdürebilmesi için çok üretip, çok satarak, çok döviz kazanması gerektiğini söyledi.
Albayrak; "Türkiye, yılda 1 milyon 500 bin ton fındık üretmeli ve bu ürünün ihracatından kazandığı döviz miktarını da en az 4 milyar dolara çıkarmalıdır" dedi.
Bir dönem Karadeniz Fındık ve Mamulleri Birliği yönetim kurulu üyeliği de yapan Mehmet Albayrak, 760 bin hektarlık bahçelerle dünyanın en büyük fındık üreticisi olan Türkiye'de dönüm başına üretimin maalesef 80 ile 100 kilogram arasında olduğu hatırlatarak şunları söyledi:
"Dönüm başına üretimde dünya ölçeği ise 200-250 kilogramdır. Bu da Türkiye'nin fındık üretiminde verimsiz ve kâr oranı düşük bir faaliyet içinde olduğunun resmidir. Bir başka gerçek de diğer ülkeler bir kilo fındığı 50 cent maliyetle üretirken, Türkiye'de bun neredeyse 1.5 dolara kadar çıkmaktadır. Üretim maliyetimiz Dünya ile mukayese edince çok yüksek olduğu görülmektedir. Çiftçi üretim maliyetleri yüksek olduğu için haklı olarak ürününü yüksek fiyatla satmak istemektedir. Bu sorunun tek çözüm yolu, verimliliği arttırıp ,üretim maliyetlerini düşürerek, üreticinin daha çok fındık gelirine ulaşmasını sağlamaktır."
Verim ve kaliteyi arttırarak üretimin 650-700 bin tondan yıllık 1 milyon 500 tona çıkarılmasının mümkün olduğunu vurgulayan Mehmet Albayrak; "Bunu yapabiliriz. 5 yıllık bir program dahilinde yapılacak çalışmayla dönüm başına 200 kilogram üretime ulaşıldığında 1 milyon 500 bin tona ulaşmak kolaylaşacaktır. Bu da 750 bin ton iç fındık demektir. Bu iç fındığın 600 bin tonunu ihraç ettiğimiz de yılda en az 4 milyar dolar döviz girdisi sağlamış oluruz. 150 bin tonu da iç piyasada tüketilir hale gelecektir. Bu strateji sektörde herkesin kazanması demektir" diye konuştu.
Mehmet Albayrak, bu hedeflere varılabilmesi için öncelikle yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"Bahçelerin yenilenip ve verimsiz türlerden arındırılmalı.
Eğimli arazilere ve küçük üreticilere daha fazla destek sağlanmalı. Alan bazlı destek direk olarak para verilmesi yerine gübre ve ilaç teminine gidilmeli. Toprağında yaşayan ve onu işleyen üreticilere de ek destek sağlanmalı."
HABER MERKEZİ