BÖLGESEL ASKOM TOPLANTISI ORDU'DA YAPILDI
Acil Hasta Sevkleri, e-nabız uygulaması ve ildeki organ ve doku nakil oranlarının değerlendirildiği toplantıda, İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç öncelikle Ordu il genelindeki kamu-özel sağlık kuruluşlarında sunulan sağlık hizmetleri, hastane kapasiteleri, yatak doluluk oranları, yıllara göre acil müracaat sayıları, il içi ve iller arası sevk oranları hakkında katılımcılara genel bilgi verdi.
SEVKLER BEKLETİLMEYECEK
Toplantıda, Samsun’dan sonra Ordu’nun erişkin yoğun bakım yatak kapasitesinde bölgede ikinci sırada olduğu ve Organ ve Doku bağışında Türkiye genelinde 20. sırada olduğu bilgisini veren Dr. İsmet Kolomuç şunlara değindi; “ Ordu’da sağlık hizmetlerini geliştirmek ve ilerletmek için bütün birimlerimizle gece gündüz demeden çalışıyoruz. İlimizden dışarıya sevk oranlarını azaltma gayreti içerisindeyiz. Bunun için de ilimize yeni hastaneler ve yeni birimler açma yolunda çaba sarf ediyoruz. Bununla birlikte, acil servislerde ilk müdahalesi, tetkik ve tedavisi yapılan, ancak ilgili dal ve branş uzmanlarının bulunmayışı, yoğun bakımda yer olmaması gibi nedenlerle sevk edilmesine karar verilen hastalarımız oluyor, bu hastalarımızın acil servislerde bekleme süresini azaltmaya yönelik kolaylaştırıcı uygulamaları geliştirmeye çalışıyoruz. Bölgesel ASKOM toplantılarıyla bölge illeriyle koordinasyonu en azami şekilde sağlayarak, ortak bir dil kullanabiliyoruz. Bu da çalışmalarımızı hızlandırıyor. Konu sağlık olunca hepimizin bildiği gibi saniyeler bile önem taşıyor. “
Toplantıda ayrıca, Ordu’da İl içi ve İl dışı sevklerinde ilk üç sırayı KVS (Kalp ve Dolaşım Sistemi), solunum sistemi ve travmalı hastaların aldığını belirten Dr. İsmet Kolomuç, Ordu Halkı için müjdeli haberlere de yer verdi.
112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ İSTASYON SAYISI ARTIYOR
Dr. İsmet Kolomuç; “ vatandaşlarımıza daha etkin ve hızlı hizmet sunabilmek için 15 Ekim’den itibaren ilimiz merkezinde 24 saat mesai ile hizmet sunacak olan doktorlu 5 Nolu 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu’nu hizmete açmış bulunmaktayız. 21 Ekimden itibaren Korgan Tepealan’da haftada 7 gün 8 saat mesai ile ve İkizce Yoğunoluk’ta haftada 7 gün 12 saat mesai ile hizmet sunacak olan olağan dışı durum ambulanslarımızı halkımızın hizmetine sunacağız” dedi.
Ayrıca Dr. İsmet Kolomuç şu bilgilere de yer verdi; “Fatsa Devlet Hastanemizin yenilenme çalışmaları nedeniyle 20 Ekim tarihi mesai bitiminden itibaren hizmet veremeyecek. Fatsa’daki vatandaşlarımız hizmeti Yeni Ünye Devlet Hastanemizden (Devlet Sahil Yolu Yüceler mevkii) alacak. Bunun için sağlık hizmetlerimizi güçlendirmek, herhangi bir olumsuzluğa mahal vermemek adına Fatsa ilçemizde bulunan iki tane A tipi 112 Acil Sağlık Hizmetleri istasyonuna ilaveten, Fatsa Devlet Hastanemiz yenileninceye kadar 7 gün 24 saat hizmet sunacak olan iki tane daha olağan dışı durum ambulanslarımızı hizmete sunarak ilçeyi güçlendiriyoruz.”
Toplantıda son olarak, 112 Komuta Kontrol Merkezlerinde e-nabız uygulaması ile ilgili uygulamaya başlanan illerde yaşanan aksaklıklarla, uygulamaya başlanmayan illerde işlemlerin hızlandırılmasına yönelik değerlendirmelerde bulunularak, bir sonraki bölgesel ASKOM toplantısının Ocak 2016’da Samsun’da yapılacağı bilgisine yer verildi.