2018 BÜTÇESİ EKONOMİK DİNAMİKLİĞİ ARTTIRACAK
2018 yılı Bütçe Kanunu dün itibarıyla Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yapılan bütçe sunumu ile 2018 yılı için büyüme rakamları, kamu maliyesi, yatırım, ihracat, işsizlik oranları, enflasyon ve para politikaları gibi konular netleşmeye başladı.
Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ordu Milletvekili Ergün Taşcı'dan edinilen bilgiye göre Bütçe ve Kesin Hesap Kanunu tasarılarının geneli üzerindeki görüşmelere gelecek hafta Pazartesi’den itibaren devam edilecek. Takip eden günlerde ise Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, bunlara bağlı kurumlar ve bakanlıklar ile ilgili bütçe, kesin hesap ve Sayıştay raporları gündeme alınacak.
Bütçe üzerindeki görüşmelerin 23 Ekim’e kadar devam edeceğinin planlandığını ifade eden milletvekili Taşcı, Türkiye ekonomisinin geçtiğimiz birkaç yıl içinde önemli sınavlardan geçtiğini; güçlü temelleri olan ekonomi, güçlü bankacılık sistemi ve mali disiplin sayesinde 2016 ve 2017’nin en asgari kayıpla atlatıldığını söyledi.
Dünya ve Türkiye ekonomisindeki olumlu ivme sayesinde 2018’de daha öngörülebilir ve hızlı büyümeye dönük adımların atılabileceğini vurgulayan Taşcı, ‘Ekonomik istikrar, daha çok yatırım, ihracat ve istihdam için 2018 Bütçe Kanun Tasarısı oldukça önem arz ediyor. Yakın zamanda, yapısal reform niteliğinde önemli yasal düzenlemeleri Meclisten geçirdik. Bu kapsamda katma değeri yüksek yatırım, üretim ve ihracatı desteklemek amacıyla Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Kanunu, Patent Kanunu, Taşınır Teminat Kanunu, Uluslararası İşgücü Kanunu ve Ar-Ge Kanununu çıkardık. Yurt içi tasarrufları arttırmak amacıyla bireysel emeklilik sistemine otomatik katılımı başlattık. Güçlü büyüme performansı ve aldığımız tedbirlerin etkisiyle istihdam imkânları arttı. 2007 yılından bu yana 7 milyon 800 bin, son bir yılda da 1 milyonun üzerinde vatandaşımıza istihdam kapısı açıldı. 2017 ilk yarı büyüme performansı ile Türkiye, G-20 ülkeleri arasında Çin ve Hindistan’dan sonra en hızlı büyüyen üçüncü ülke oldu.’ diye konuştu.
İhracatta kuvvetli bir artış trendi yakalandığına da işaret eden milletvekili Ergün Taşcı, ‘2016 yılında ihracat 142,5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bu yılsonu itibarıyla ise ihracatın 156,5 milyar dolara ulaşması, 2020 yılı sonunda ise 195 milyar doların üzerine çıkarılması hedefleniyor. Ekonomide yakalanan tüm bu olumlu gelişmeler sayesinde 2017 yılsonu itibarıyla Türkiye ekonomisi yüzde 5,5 gibi yüksek bir büyüme oranını yakalayacak.’ dedi.
Tüm bu sebeplerden dolayı Plan ve Bütçe Komisyonunda dün görüşülmeye başlanan 2018 Bütçe Kanun Tasarısı’nın oldukça önem arz ettiğini belirten Taşcı, ‘Büyümenin hızlandırılması, istihdamın artırılması, makroekonomik istikrarın sağlanması, sermaye ve işgücü kalitesinin arttırılması, yüksek katma değerli üretimin yaygınlaştırılması ve yatırım ortamının daha da iyileştirilmesi için Orta Vadeli Rapor, Sayıştay raporları, bütçe gerekçesi ve 2017 mali raporlarını en ufak ayrıntısına kadar inceleyecek ve tartışacağız. Komisyon gündemine aldığımız 2018 Bütçe Kanun Tasarısı’nın ülkemiz ve milletimize hayırlar getirmesini diliyor, gelecek günlerin daha aydınlık ve refah içerisinde olmasını temenni ediyorum.’ diyerek sözlerini tamamladı.