Yalnız Bir Adam, Kutsal Bir Şehir…

Kültür 29.11.2014 - 11:02, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 2301+ kez okundu.
 

Yalnız Bir Adam, Kutsal Bir Şehir…

Yalnız Bir Adam, Kutsal Bir Şehir…

Medine Müdafii Fahrettin Paşa “KUMANDAN”, duygusal anlar yaşattı Ordu Büyükşehir Belediyesinin davetlisi olarak ilimize gelen Medine Müdafii Fahrettin Paşa “Kumandan ”  adlı tiyatro oyunu Ünye Kültür Sanat Merkezi’nde sahnelendi. Ordu Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından organize edilen etkinliğe Ordu Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Servet Güngör, Ünye Belediye Başkan Yardımcısı Murat Ocak, Ünye İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Erdem ve vatandaşlar katıldı. Son Er’e, Son Mermi’ye, Son Damla Kan’a, Son Hurma’ya Kadar Medine Savunulacaktır. Birinci Dünya Savaşı’nda Hicaz Cephesi’nde mücadele eden Fahrettin Paşa’nın, Mondros Mütarekesi’nden ardından 2 yıllık bir müdafaadan sonra geri çağrılmasına rağmen bu teklifi reddedip şehri 72 gün daha her şeyleri tükenene kadar Medine’yi müdafaa edişini anlatan  oyunda, Türk-Afgan dostluğunun temelini atan Fahrettin Paşa’nın uğradığı ihanetler ve Peygamberimize olan sevgisinin yanısıra1.Dünya Savaşı’nda birçok cephede savaşan Osmanlı Devleti’nin bu topraklardan çekilişine de değiniliyor. Oyunun yönetmeni ve başrol oyuncusu Kenan Korkmaz oyunla ilgili davetlilere hitaben yaptığı konuşmada, Osmanlı askerlerinin çektiği sıkıntılardan bahsederek o zamanın şartlarında yaşanılan hazin hikayelere değindi. Kenan Korkmaz konuşmasında “Aslında Fahrettin Paşa kendisinin de söylediği gibi ‘Biz bu büyük savaşta yenilmedik müttefiklerimiz yenildi’ diyerek olayı özetlemektedir. Fahrettin Paşa İngilizlerin ve onlarla işbirliği yapan bir grup askerin ihanetine uğramasaydı açlıktan çekirge yemelerine rağmen yine Medine’yi bırakmazdı. Çünkü onu Medine’ye bağlayan Peygamber Efendimizin sevgisi ve kabriydi. Şimdi geçmişten günümüze baktığımızda Fahrettin paşa ve askerlerinin torunları olan bizlerin sokaklarda neler yaptığını görüyoruz ” dedi.   Senaryosunu Yusuf Akçay’ın, Yönetmenliğini ise Kenan Korkmaz’ın yaptığı oyun izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı.  
Yalnız Bir Adam, Kutsal Bir Şehir…

Medine Müdafii Fahrettin Paşa “KUMANDAN”, duygusal anlar yaşattı

Ordu Büyükşehir Belediyesinin davetlisi olarak ilimize gelen Medine Müdafii Fahrettin Paşa “Kumandan ”  adlı tiyatro oyunu Ünye Kültür Sanat Merkezi’nde sahnelendi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından organize edilen etkinliğe Ordu Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Servet Güngör, Ünye Belediye Başkan Yardımcısı Murat Ocak, Ünye İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Erdem ve vatandaşlar katıldı.

Son Er’e, Son Mermi’ye, Son Damla Kan’a, Son Hurma’ya Kadar Medine Savunulacaktır.

Birinci Dünya Savaşı’nda Hicaz Cephesi’nde mücadele eden Fahrettin Paşa’nın, Mondros Mütarekesi’nden ardından 2 yıllık bir müdafaadan sonra geri çağrılmasına rağmen bu teklifi reddedip şehri 72 gün daha her şeyleri tükenene kadar Medine’yi müdafaa edişini anlatan  oyunda, Türk-Afgan dostluğunun temelini atan Fahrettin Paşa’nın uğradığı ihanetler ve Peygamberimize olan sevgisinin yanısıra1.Dünya Savaşı’nda birçok cephede savaşan Osmanlı Devleti’nin bu topraklardan çekilişine de değiniliyor.

Oyunun yönetmeni ve başrol oyuncusu Kenan Korkmaz oyunla ilgili davetlilere hitaben yaptığı konuşmada, Osmanlı askerlerinin çektiği sıkıntılardan bahsederek o zamanın şartlarında yaşanılan hazin hikayelere değindi. Kenan Korkmaz konuşmasında “Aslında Fahrettin Paşa kendisinin de söylediği gibi ‘Biz bu büyük savaşta yenilmedik müttefiklerimiz yenildi’ diyerek olayı özetlemektedir. Fahrettin Paşa İngilizlerin ve onlarla işbirliği yapan bir grup askerin ihanetine uğramasaydı açlıktan çekirge yemelerine rağmen yine Medine’yi bırakmazdı. Çünkü onu Medine’ye bağlayan Peygamber Efendimizin sevgisi ve kabriydi. Şimdi geçmişten günümüze baktığımızda Fahrettin paşa ve askerlerinin torunları olan bizlerin sokaklarda neler yaptığını görüyoruz ” dedi.  

Senaryosunu Yusuf Akçay’ın, Yönetmenliğini ise Kenan Korkmaz’ın yaptığı oyun izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.