YILIN ÖNCÜ KÜLTÜR ARAŞTIRMACISI ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI

Gündem 27.03.2019 - 12:39, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3308+ kez okundu.
 

YILIN ÖNCÜ KÜLTÜR ARAŞTIRMACISI ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI

Ordu Üniversitesi 21’inci Yüzyıl Gençlik ve Münazara Kulübü tarafından “Yılın Öncü Kültür Araştırmacısı” ödül töreni gerçekleştirildi.

Ordu Üniversitesi  21’inci Yüzyıl Gençlik ve Münazara Kulübü tarafından “Yılın Öncü Kültür Araştırmacısı” ödül töreni gerçekleştirildi. Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Konser Salonu’nda düzenlenen programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, 21’inci Yüzyıl Gençlik ve Münazara Kulübü akademik danışmanı Öğr. Gör. Reşit Akdağ, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve davetliler katıldı. Ödül töreni öncesi öğrencilerle söyleşi gerçekleştiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Aksoy; Türk kültüründeki damgalar, semboller, mezar taşları, kilim ve halılardaki sembollerden söz ederek bu göstergelerin Türk tarihinin kültürel DNA’sı olduğuna vurgu yaptı. Farklı coğrafyalarda yaşamış olan bazı kültürlerin aynı sembol ve damgaları kullandığını, Türklerin tarih boyunca değişmeyen en önemli özelliklerinden birinin damgalar olduğunu söyleyen Aksoy, “Türk sözlü geleneği izlendiğinde, zamanla onlardan bazılarının kaya resimlerine, kaya resimlerinin bazılarının damgalara, damgalardan bazılarının da yazıya dönüştüğü görülmektedir. Hatta kadim Türk alfabesinin birçok harfi tarihte ve günümüzde karşımıza damga olarak çıkmaktadır. Bu damgalarının bazıları zamanla Türk ailelerinin, boylarının damgası olduğu gibi bazen de çok farklı yerlerde kullanmışlar. Gümümüzde de bazı binaların dış cephelerinde, çiçek saksılarında, otobüs duraklarında, Türk halı kilimlerinde, mezarlarda, paralarda o damgaları görebilmekteyiz.” dedi. Türklerin en çok kullandığı damgalardan birinin koçbaşı damgası olduğunu ifade eden Aksoy, “Koçbaşı damgası, Türk kültürünün bir mührü gibi bugün hala çeşitli mezar taşlarında, halı ve kilimlerde varlığını sürdürmektedir. Ayrıca Anadolu’da geleneksel anlayışa göre, dokunan halı ve kilimlerdeki hâkim damga koçbaşıdır. Mezar taşlarındaki koçbaşı damgası, özellikle Doğu Anadolu mezarlarında yaygın olarak kullanılmıştır.” şeklinde konuştu. Söyleşinin devamında Aksoy, son örnekleri Tunceli’deki mezarlarda görülen koçbaşı figürlerinin görsellerini öğrenciler ile paylaştı. Gerçekleştirilen söyleşi sonrası Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Doç. Dr. Mustafa Aksoy’a “Yılın Öncü Kültür Araştırmacısı” ödülünü takdim etti. Üniversitelerin gerçekleştirdikleri akademik çalışmaların yanı sıra düzenlenen bu tür sosyal ve kültürel etkinliklerle de bilimin üst seviyelere taşınmasında önemli rol üstlendiklerini belirten Rektör Yarılgaç, 9 yıldır çalışmalarını sürdüren 21’inci Yüzyıl Gençlik ve Münazara Kulübü’ne ve “Yılın Öncü Kültür Araştırmacısı” ödülüne layık görülen Doç. Dr. Mustafa Aksoy’a gerçekleştirmiş olduğu söyleşiden dolayı teşekkür etti.  
Ordu Üniversitesi 21’inci Yüzyıl Gençlik ve Münazara Kulübü tarafından “Yılın Öncü Kültür Araştırmacısı” ödül töreni gerçekleştirildi.

Ordu Üniversitesi  21’inci Yüzyıl Gençlik ve Münazara Kulübü tarafından “Yılın Öncü Kültür Araştırmacısı” ödül töreni gerçekleştirildi.
Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Konser Salonu’nda düzenlenen programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, 21’inci Yüzyıl Gençlik ve Münazara Kulübü akademik danışmanı Öğr. Gör. Reşit Akdağ, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve davetliler katıldı.
Ödül töreni öncesi öğrencilerle söyleşi gerçekleştiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Aksoy; Türk kültüründeki damgalar, semboller, mezar taşları, kilim ve halılardaki sembollerden söz ederek bu göstergelerin Türk tarihinin kültürel DNA’sı olduğuna vurgu yaptı. Farklı coğrafyalarda yaşamış olan bazı kültürlerin aynı sembol ve damgaları kullandığını, Türklerin tarih boyunca değişmeyen en önemli özelliklerinden birinin damgalar olduğunu söyleyen Aksoy, “Türk sözlü geleneği izlendiğinde, zamanla onlardan bazılarının kaya resimlerine, kaya resimlerinin bazılarının damgalara, damgalardan bazılarının da yazıya dönüştüğü görülmektedir. Hatta kadim Türk alfabesinin birçok harfi tarihte ve günümüzde karşımıza damga olarak çıkmaktadır. Bu damgalarının bazıları zamanla Türk ailelerinin, boylarının damgası olduğu gibi bazen de çok farklı yerlerde kullanmışlar. Gümümüzde de bazı binaların dış cephelerinde, çiçek saksılarında, otobüs duraklarında, Türk halı kilimlerinde, mezarlarda, paralarda o damgaları görebilmekteyiz.” dedi.
Türklerin en çok kullandığı damgalardan birinin koçbaşı damgası olduğunu ifade eden Aksoy, “Koçbaşı damgası, Türk kültürünün bir mührü gibi bugün hala çeşitli mezar taşlarında, halı ve kilimlerde varlığını sürdürmektedir. Ayrıca Anadolu’da geleneksel anlayışa göre, dokunan halı ve kilimlerdeki hâkim damga koçbaşıdır. Mezar taşlarındaki koçbaşı damgası, özellikle Doğu Anadolu mezarlarında yaygın olarak kullanılmıştır.” şeklinde konuştu.
Söyleşinin devamında Aksoy, son örnekleri Tunceli’deki mezarlarda görülen koçbaşı figürlerinin görsellerini öğrenciler ile paylaştı.
Gerçekleştirilen söyleşi sonrası Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Doç. Dr. Mustafa Aksoy’a “Yılın Öncü Kültür Araştırmacısı” ödülünü takdim etti. Üniversitelerin gerçekleştirdikleri akademik çalışmaların yanı sıra düzenlenen bu tür sosyal ve kültürel etkinliklerle de bilimin üst seviyelere taşınmasında önemli rol üstlendiklerini belirten Rektör Yarılgaç, 9 yıldır çalışmalarını sürdüren 21’inci Yüzyıl Gençlik ve Münazara Kulübü’ne ve “Yılın Öncü Kültür Araştırmacısı” ödülüne layık görülen Doç. Dr. Mustafa Aksoy’a gerçekleştirmiş olduğu söyleşiden dolayı teşekkür etti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.