SU İÇ, TUZU AZALT, BÖBREĞİNİ KORU

Sağlık 07.03.2018 - 15:59, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3434+ kez okundu.
 

SU İÇ, TUZU AZALT, BÖBREĞİNİ KORU

Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü tüm dünyada ve ülkemizde “Dünya Böbrek Günü” olarak faaliyetler düzenleniyor.

Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü tüm dünyada ve ülkemizde “Dünya Böbrek Günü” olarak faaliyetler düzenleniyor. Dünya böbrek günü nedeniyle açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz açıkalamalarda bulundu. Yanmaz “Böbrek hastalıkları tüm dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Böbrek Günü ve Kadınlar Günü'nün 2018'de aynı zaman dilimine denk gelmesi nedeniyle teması “Böbrekler ve Kadın Sağlığı” olarak belirlenmiştir. Bu temanın; kadın sağlığı, özellikle böbrek sağlığının toplumumuz ve sonraki nesillerimiz üzerindeki önemini vurgulamak adına ve bu anlamda bilinçlenmek adına önemli bir vesile olduğunu düşünüyorum.” dedi. Kronik böbrek hastalığının nedenleri hakkında bilgi veren Yanmaz “Tüm dünyada kronik böbrek hastalığının en çok görülen nedenleri; nefrotik ya da böbrekteki iltihabi hastalıklar, enfeksiyonlar, idrar sistemindeki sorunlar, polikistik böbrek hastalığı gibi kalıtımsal bozukluklar, şeker hastalığı ve yüksek tansiyondur. Gebelikte karşılaşılan sorunlar böbrek hastalığı riskini arttırmaktadır. Genç kadınlarda preeklemsi (gebelik zehirlenmesi), septik düşük (plesantanın enfeksiyonu) ve doğum sonu kanama (doğumdan sonra majör kanamalar) akut böbrek hasarının önde gelen nedenleri arasında yer alır. Ayrıca kronik böbrek hastalığını da tetikleyebilir” dediKronik böbrek hastalığı nasıl anlaşıldığı ve kronik böbrek hastalığı için risk altındaki kişiler hakkında da “Kanda kreatinin değerini ve glomerular filtrasyon hızını ölçen, kan ve idrar örnekleri ile yapılan basit laboratuvar testleri ile kronik böbrek yetmezliği olup olmadığı anlaşılıyor. Şeker hastalığımız, tansiyon yüksekliğimiz, kalp-damar hastalıklarımız, obezitemiz, ailede böbrek hastalığımız varsa ve ileri yaşa sahipsek risk altında bulunuyoruz demektir.” 7 ALTIN KURAL “Öncelikle düzenli egzersiz yapmalı, sağlıklı beslenmeli ve ideal vücut ağırlığımızı korumalı, yiyeceklerimizdeki tuzu azaltmalı, yeterli günlük sıvımızı almalı, sigaradan ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmalıyız. Ayrıca kan basıncı ve kan şekerimizi düzenli olarak ölçtürmeli, risk grubunda olduğumuzu biliyorsak, böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirmeliyiz. Bu vesileyle son olarak tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler diliyor, başta kadın sağlık çalışanlarımız olmak üzere, Saygıdeğer Dünya ve Türk Analarının-Kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar gününü en kalbi duygularımla kutluyorum’’  
Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü tüm dünyada ve ülkemizde “Dünya Böbrek Günü” olarak faaliyetler düzenleniyor.

Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü tüm dünyada ve ülkemizde “Dünya Böbrek Günü” olarak faaliyetler düzenleniyor.

Dünya böbrek günü nedeniyle açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz açıkalamalarda bulundu.

Yanmaz “Böbrek hastalıkları tüm dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Böbrek Günü ve Kadınlar Günü'nün 2018'de aynı zaman dilimine denk gelmesi nedeniyle teması “Böbrekler ve Kadın Sağlığı” olarak belirlenmiştir. Bu temanın; kadın sağlığı, özellikle böbrek sağlığının toplumumuz ve sonraki nesillerimiz üzerindeki önemini vurgulamak adına ve bu anlamda bilinçlenmek adına önemli bir vesile olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Kronik böbrek hastalığının nedenleri hakkında bilgi veren Yanmaz “Tüm dünyada kronik böbrek hastalığının en çok görülen nedenleri; nefrotik ya da böbrekteki iltihabi hastalıklar, enfeksiyonlar, idrar sistemindeki sorunlar, polikistik böbrek hastalığı gibi kalıtımsal bozukluklar, şeker hastalığı ve yüksek tansiyondur.

Gebelikte karşılaşılan sorunlar böbrek hastalığı riskini arttırmaktadır. Genç kadınlarda preeklemsi (gebelik zehirlenmesi), septik düşük (plesantanın enfeksiyonu) ve doğum sonu kanama (doğumdan sonra majör kanamalar) akut böbrek hasarının önde gelen nedenleri arasında yer alır. Ayrıca kronik böbrek hastalığını da tetikleyebilir” dediKronik böbrek hastalığı nasıl anlaşıldığı ve kronik böbrek hastalığı için risk altındaki kişiler hakkında da “Kanda kreatinin değerini ve glomerular filtrasyon hızını ölçen, kan ve idrar örnekleri ile yapılan basit laboratuvar testleri ile kronik böbrek yetmezliği olup olmadığı anlaşılıyor. Şeker hastalığımız, tansiyon yüksekliğimiz, kalp-damar hastalıklarımız, obezitemiz, ailede böbrek hastalığımız varsa ve ileri yaşa sahipsek risk altında bulunuyoruz demektir.”

7 ALTIN KURAL

“Öncelikle düzenli egzersiz yapmalı, sağlıklı beslenmeli ve ideal vücut ağırlığımızı korumalı, yiyeceklerimizdeki tuzu azaltmalı, yeterli günlük sıvımızı almalı, sigaradan ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmalıyız. Ayrıca kan basıncı ve kan şekerimizi düzenli olarak ölçtürmeli, risk grubunda olduğumuzu biliyorsak, böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirmeliyiz.

Bu vesileyle son olarak tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler diliyor, başta kadın sağlık çalışanlarımız olmak üzere, Saygıdeğer Dünya ve Türk Analarının-Kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar gününü en kalbi duygularımla kutluyorum’’

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.