ROTARY KULÜPLERİ KURULUŞUNUN 116. YILI KUTLUYOR

Gündem 23.02.2021 - 16:03, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 4367+ kez okundu.
 

ROTARY KULÜPLERİ KURULUŞUNUN 116. YILI KUTLUYOR

Ordu Rotary Kulübü ve dünyadaki tüm Rotary kulüpleri, Rotary’nin kuruluşunun 116. yılını kutlama hazırlıklarını tamamladı.

Ordu Rotary Kulübü ve dünyadaki tüm Rotary kulüpleri, Rotary’nin kuruluşunun 116. yılını kutlama hazırlıklarını tamamladı. Ordu Rotary Kulübü Başkanı Rtn. Hakan Çolak,  Rotary Kulübünün kuruluşunu şu şekilde ifade etti. “Dünyanın ilk ve en etkin Uluslararası hizmet kulübü olan Rotary’nin kurucusu bir avukat olan Paul Harris’tir.  Ordu Rotary Kulübü Başkanı Hakan Çolak; Rotary hareketi, 1905 yılı başlarında, o zamanlar genç bir avukat olan Paul Harris, yakın arkadaşı Silvester Schiele ile yaptığı görüşmeler sonrasında, Paul Harris,  kömür tüccarı Silvester Schiele, maden mühendisi Gustavus Loehr ve tüccar terzi Hiram Sorey, maden mühendisi Loehr'in Unitiy Building'deki 711 nolu ofisinde bir araya geldiler. 23 Şubat 1905 tarihinde yaptıkları toplantıda almış oldukları ortak kararla, çeşitli iş kollarından seçilen işadamlarının oluşturacağı bir işadamları kulübünü hayata geçirdiler. Bu toplantı aynı zamanda dünyanın ilk gönüllü hizmet kuruluşu olan Rotary'nin de doğuşudur. İlk toplantılar,  bu kişilerin ofislerinde yapıldı. Bu dönüşümlü toplantılar, bir anlamda kuruluşun ismini de belirlemiş ve “bir ana eksen çevresinde dönüşümü” ifade eden “Rotary” tanımı kendiliğinden ortaya çıkmıştır. Bu dört üye aralarına Harry Ruggles adlı bir matbaacıyı da alarak 23 Şubat 1905 tarihinde, Chicago Rotary Kulübü olarak resmen faaliyete geçtiler. Rotary’nin kurucusu Paul Harris, 1947 yılında ölümünden kısa bir süre önce yazdığı otobiyografisinde bu olguyu şöyle anlatır. “Soğuk bir kış günü diktiğiniz bir fidanın tutup tutmayacağından emin olamazsınız. Ancak o fidanın üzerinde ilk tomurcukları gördüğünüz gün, görkemli bir ağacı düşleyebilirsiniz.” şeklinde ifade etmiştir. Rotary Kulüplerinin kuruluşu her yıl 23 Şubat tarihinde kulüpler tarafından kutlanılmaktadır. 116 yıldır toplumuna “Kendinden Önce Hizmet” ideali ile hizmetlerini sürdürmektedir. Rotary'nin amacı, bütün onurlu girişimlerin temeli sayılan hizmet etme idealini teşvik etmek, geliştirmek ve özellikle; • Tanışıklığın geliştirilmesinin bir hizmet fırsatı sayılmasını, • İş ve meslekte erdemli olmanın bir değer olarak tanınması ve her Rotary üyesinin kendi meslek ve işini, topluma bir hizmet fırsatı sayarak yüceltmesini, • Her Rotaryenin hizmet idealini kişisel işine olduğu kadar toplum hayatına da uygulamasını, • Hizmet idealinde birleşmiş olan çeşitli iş ve meslek sahibi insanlar arasında dünya çapında dostluk ilişkileri kurmak suretiyle, uluslararası karşılıklı anlayışı, iyi niyeti ve barış idealini geliştirmektir.” diyerek sözlerini tamamladı.      
Ordu Rotary Kulübü ve dünyadaki tüm Rotary kulüpleri, Rotary’nin kuruluşunun 116. yılını kutlama hazırlıklarını tamamladı.
Ordu Rotary Kulübü ve dünyadaki tüm Rotary kulüpleri, Rotary’nin kuruluşunun 116. yılını kutlama hazırlıklarını tamamladı. Ordu Rotary Kulübü Başkanı Rtn. Hakan Çolak,  Rotary Kulübünün kuruluşunu şu şekilde ifade etti. “Dünyanın ilk ve en etkin Uluslararası hizmet kulübü olan Rotary’nin kurucusu bir avukat olan Paul Harris’tir. 
Ordu Rotary Kulübü Başkanı Hakan Çolak; Rotary hareketi, 1905 yılı başlarında, o zamanlar genç bir avukat olan Paul Harris, yakın arkadaşı Silvester Schiele ile yaptığı görüşmeler sonrasında, Paul Harris,  kömür tüccarı Silvester Schiele, maden mühendisi Gustavus Loehr ve tüccar terzi Hiram Sorey, maden mühendisi Loehr'in Unitiy Building'deki 711 nolu ofisinde bir araya geldiler. 23 Şubat 1905 tarihinde yaptıkları toplantıda almış oldukları ortak kararla, çeşitli iş kollarından seçilen işadamlarının oluşturacağı bir işadamları kulübünü hayata geçirdiler. Bu toplantı aynı zamanda dünyanın ilk gönüllü hizmet kuruluşu olan Rotary'nin de doğuşudur. İlk toplantılar,  bu kişilerin ofislerinde yapıldı. Bu dönüşümlü toplantılar, bir anlamda kuruluşun ismini de belirlemiş ve “bir ana eksen çevresinde dönüşümü” ifade eden “Rotary” tanımı kendiliğinden ortaya çıkmıştır.
Bu dört üye aralarına Harry Ruggles adlı bir matbaacıyı da alarak 23 Şubat 1905 tarihinde, Chicago Rotary Kulübü olarak resmen faaliyete geçtiler.
Rotary’nin kurucusu Paul Harris, 1947 yılında ölümünden kısa bir süre önce yazdığı otobiyografisinde bu olguyu şöyle anlatır. “Soğuk bir kış günü diktiğiniz bir fidanın tutup tutmayacağından emin olamazsınız. Ancak o fidanın üzerinde ilk tomurcukları gördüğünüz gün, görkemli bir ağacı düşleyebilirsiniz.” şeklinde ifade etmiştir.
Rotary Kulüplerinin kuruluşu her yıl 23 Şubat tarihinde kulüpler tarafından kutlanılmaktadır. 116 yıldır toplumuna “Kendinden Önce Hizmet” ideali ile hizmetlerini sürdürmektedir. Rotary'nin amacı, bütün onurlu girişimlerin temeli sayılan hizmet etme idealini teşvik etmek, geliştirmek ve özellikle;
• Tanışıklığın geliştirilmesinin bir hizmet fırsatı sayılmasını,
• İş ve meslekte erdemli olmanın bir değer olarak tanınması ve her Rotary üyesinin kendi meslek ve işini, topluma bir hizmet fırsatı sayarak yüceltmesini,
• Her Rotaryenin hizmet idealini kişisel işine olduğu kadar toplum hayatına da uygulamasını,
• Hizmet idealinde birleşmiş olan çeşitli iş ve meslek sahibi insanlar arasında dünya çapında dostluk ilişkileri kurmak suretiyle, uluslararası karşılıklı anlayışı, iyi niyeti ve barış idealini geliştirmektir.” diyerek sözlerini tamamladı.
 
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.