PROF ATEŞ KARA DEZENFEKSİYON TÜNELİ İÇİN UYARIDA BULUNDU

Sağlık 28.03.2020 - 14:46, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3317+ kez okundu.
 

PROF ATEŞ KARA DEZENFEKSİYON TÜNELİ İÇİN UYARIDA BULUNDU

Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Ordu’da hayata geçirilen dezenfekte tünelinin riskli olduğunu belirterek, dezenfeksiyon sırasında hem korona hem de tüberküloz mikrobu gibi daha tehlikeli hastalıklara yol açan organizmaların havaya karışarak başka kişilere bulaşma ihtimali olduğunu söyledi.

Tehlikeli hastalıkların bulaşma riski var Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Ordu'da hayata geçirilen 'dezenfeksiyon tüneli' uygulamasıyla ilgili uyarılarda bulundu. Dezenfeksiyonda kullanılan madde su bile olsa uygulamanın tehlikeli olduğunu ifade eden Prof. Kara, dezenfeksiyon sırasında hem korona hem de tüberküloz mikrobu gibi daha tehlikeli hastalıklara yol açan organizmaların havaya karışarak başka kişilere bulaşma riski olduğunu ifade etti. Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyada ölüm saçmaya devam eden yeni tip korona virüse karşı tüm uzmanların önerdiği tedbirler dışında başta yerel yönetimler olmak üzere kitlesel önlemler de alınıyor.  Birçok ilde toplu taşıma araçları, yollar, duraklar dezenfekte edilirken Ordu Büyükşehir Belediyesi de şehirde 'Aircor 52' adı verilen dezenfeksiyon tünelini hayata geçirdi. Ancak bu tünele ilişkin Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'dan dikkat çeken bir uyarı geldi.  "İnsan hayatını tehdit eden bir uygulama" CNN Türk'te Hande Fırat'ın hazırladığı Gece Görüşü programına konuk olan Prof. Dr. Ateş Kara'ya göre dezenfeksiyon tüneli büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Tünelde dezenfeksiyon amacı ile sadece su kullanılması halinde bile burayı kullananlar için büyük bir risk oluşturduğunu söyledi.  Tünel için "İnsan hayatını tehdit eden bir uygulama" diyen Ateş Kara, kullanılan malzemenin su bile olsa buhar halinde ve küçük partiküller şeklinde püskürtüldüğüne dikkat çekti. Sonra da tüneli kullanan ilk kişinin o buhar altından geçerken bir kez nefes alması ya da öksürmesi halinde eğer tüberküloz benzeri bir hastalığı varsa peşinden geçen kişinin ondan yayılan mikrobu kapma riski ile karşı karşıya kalacağını söyledi.  Belediyelerin sokak, toplu taşıma araçları gibi katı yüzeyleri dezenfekte etmesinin de gereksiz olduğunu ifade eden Kara, korona virüse karşı sabun ve evlerde kullanılan deterjanların yeterliği olduğunu belirtti. 
Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Ordu’da hayata geçirilen dezenfekte tünelinin riskli olduğunu belirterek, dezenfeksiyon sırasında hem korona hem de tüberküloz mikrobu gibi daha tehlikeli hastalıklara yol açan organizmaların havaya karışarak başka kişilere bulaşma ihtimali olduğunu söyledi.

Tehlikeli hastalıkların bulaşma riski var

Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Ordu'da hayata geçirilen 'dezenfeksiyon tüneli' uygulamasıyla ilgili uyarılarda bulundu. Dezenfeksiyonda kullanılan madde su bile olsa uygulamanın tehlikeli olduğunu ifade eden Prof. Kara, dezenfeksiyon sırasında hem korona hem de tüberküloz mikrobu gibi daha tehlikeli hastalıklara yol açan organizmaların havaya karışarak başka kişilere bulaşma riski olduğunu ifade etti.

Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyada ölüm saçmaya devam eden yeni tip korona virüse karşı tüm uzmanların önerdiği tedbirler dışında başta yerel yönetimler olmak üzere kitlesel önlemler de alınıyor.  Birçok ilde toplu taşıma araçları, yollar, duraklar dezenfekte edilirken Ordu Büyükşehir Belediyesi de şehirde 'Aircor 52' adı verilen dezenfeksiyon tünelini hayata geçirdi. Ancak bu tünele ilişkin Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'dan dikkat çeken bir uyarı geldi. 

"İnsan hayatını tehdit eden bir uygulama"

CNN Türk'te Hande Fırat'ın hazırladığı Gece Görüşü programına konuk olan Prof. Dr. Ateş Kara'ya göre dezenfeksiyon tüneli büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Tünelde dezenfeksiyon amacı ile sadece su kullanılması halinde bile burayı kullananlar için büyük bir risk oluşturduğunu söyledi. 

Tünel için "İnsan hayatını tehdit eden bir uygulama" diyen Ateş Kara, kullanılan malzemenin su bile olsa buhar halinde ve küçük partiküller şeklinde püskürtüldüğüne dikkat çekti. Sonra da tüneli kullanan ilk kişinin o buhar altından geçerken bir kez nefes alması ya da öksürmesi halinde eğer tüberküloz benzeri bir hastalığı varsa peşinden geçen kişinin ondan yayılan mikrobu kapma riski ile karşı karşıya kalacağını söyledi. 

Belediyelerin sokak, toplu taşıma araçları gibi katı yüzeyleri dezenfekte etmesinin de gereksiz olduğunu ifade eden Kara, korona virüse karşı sabun ve evlerde kullanılan deterjanların yeterliği olduğunu belirtti. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.