PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜLMELİ

Siyaset 27.06.2019 - 17:25, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3082+ kez okundu.
 

PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜLMELİ

Emek Partisi Ordu Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, “Halkta oluşan bu inanç ve heyecan kaybolmadan, tek adam rejimine karşı oluşan bu cepheyi sağlıklı bir diyalogla sürdürerek gerçek parlamenter sisteme dönüş ve güçler ayrılığının yeniden tesisi gibi talepler ivedilikle gündeme getirilmelidir” dedi.

Emek Partisi Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, İstanbul Büyükşehir Belediye seçimini değerlendirdi. İstanbul seçiminin bir yerel seçimden daha fazla anlama sahip olduğunu belirten Kaya, “Halkın demokrasi, eşitlik, adalet, iş ve özgürlük taleplerine kulaklarını tıkayarak, toplumu kutuplaştıran, halkı birbirine düşmanlaştıran tek adam yönetimi, İstanbul’u ona kaybettirecek kadar güçlü bir tepkiyle karşılaşmıştır. İstanbul’u bunca yıldır bir rant kaynağı olarak gören, yandaş şirketlerle birlikte sömüren, doğayı ve çevreyi katleden iktidar böylece önemli bir kayba uğramıştı. İstanbul seçimi bir yerel seçimden daha fazla anlama sahiptir. Halk sadece İstanbul’un belediye başkanını seçmemiştir. Aynı zamanda tek adam yönetimine önemli bir ders vermiştir. Bu seçim sürecinde bile AKP’ye oy vermeyen seçmenleri illet-zillet diye ayrıştıran, Karadeniz seçmenlerine Pontus diyerek hakaret ettiğini zanneden, bir yandan Kürtçe tabelaları sökerken öte yandan Kürdistan lafını telaffuz eden ikiyüzlü politikalar da bu seçimde yanıtını almıştır” diye konuştu. Talepler etrafında ortaklaşmalıyız  Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “CHP-İmamoğlu'nun bu seçim başarısında kendisi ile aynı çizgide olmayan birçok siyasi parti ve grubun çok büyük emeği ve payı vardır. İmamoğlu'na bu destek verilirken, "tek adam rejimine" duyulan öfke ve demokratik-barış içinde bir ülkeye duyulan özlem belirleyici olmuştur. Nitekim kazanılan bu başarıyla kitlelerin üzerindeki ölü toprağı kalkmış ve umutsuz hava dağılmıştır. Şimdi yapılması gereken; halkta oluşan bu inanç ve heyecan kaybolmadan, tek adam rejimine karşı oluşan bu cepheyi sağlıklı bir diyalogla sürdürerek, yeni demokratik anayasa, herkesin temsiline izin veren bir seçim sistemi, gerçek parlamenter sisteme dönüş ve güçler ayrılığının yeniden tesisi gibi talepler ivedilikle gündeme getirmektir. 23 Haziran’da yakalanan bu başarının salt bir belediye başkanlığı düzeyinde kalmaması için; demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesi yükseltilerek sürdürülmelidir.”
Emek Partisi Ordu Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, “Halkta oluşan bu inanç ve heyecan kaybolmadan, tek adam rejimine karşı oluşan bu cepheyi sağlıklı bir diyalogla sürdürerek gerçek parlamenter sisteme dönüş ve güçler ayrılığının yeniden tesisi gibi talepler ivedilikle gündeme getirilmelidir” dedi.

Emek Partisi Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, İstanbul Büyükşehir Belediye seçimini değerlendirdi. İstanbul seçiminin bir yerel seçimden daha fazla anlama sahip olduğunu belirten Kaya, “Halkın demokrasi, eşitlik, adalet, iş ve özgürlük taleplerine kulaklarını tıkayarak, toplumu kutuplaştıran, halkı birbirine düşmanlaştıran tek adam yönetimi, İstanbul’u ona kaybettirecek kadar güçlü bir tepkiyle karşılaşmıştır. İstanbul’u bunca yıldır bir rant kaynağı olarak gören, yandaş şirketlerle birlikte sömüren, doğayı ve çevreyi katleden iktidar böylece önemli bir kayba uğramıştı. İstanbul seçimi bir yerel seçimden daha fazla anlama sahiptir. Halk sadece İstanbul’un belediye başkanını seçmemiştir. Aynı zamanda tek adam yönetimine önemli bir ders vermiştir. Bu seçim sürecinde bile AKP’ye oy vermeyen seçmenleri illet-zillet diye ayrıştıran, Karadeniz seçmenlerine Pontus diyerek hakaret ettiğini zanneden, bir yandan Kürtçe tabelaları sökerken öte yandan Kürdistan lafını telaffuz eden ikiyüzlü politikalar da bu seçimde yanıtını almıştır” diye konuştu.

Talepler etrafında ortaklaşmalıyız 

Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “CHP-İmamoğlu'nun bu seçim başarısında kendisi ile aynı çizgide olmayan birçok siyasi parti ve grubun çok büyük emeği ve payı vardır. İmamoğlu'na bu destek verilirken, "tek adam rejimine" duyulan öfke ve demokratik-barış içinde bir ülkeye duyulan özlem belirleyici olmuştur. Nitekim kazanılan bu başarıyla kitlelerin üzerindeki ölü toprağı kalkmış ve umutsuz hava dağılmıştır. Şimdi yapılması gereken; halkta oluşan bu inanç ve heyecan kaybolmadan, tek adam rejimine karşı oluşan bu cepheyi sağlıklı bir diyalogla sürdürerek, yeni demokratik anayasa, herkesin temsiline izin veren bir seçim sistemi, gerçek parlamenter sisteme dönüş ve güçler ayrılığının yeniden tesisi gibi talepler ivedilikle gündeme getirmektir. 23 Haziran’da yakalanan bu başarının salt bir belediye başkanlığı düzeyinde kalmaması için; demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesi yükseltilerek sürdürülmelidir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.