ORDU GALDİRİK KAVURMASI COĞRAFİ İŞARET ALDI

Gündem 12.10.2022 - 16:14, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 2100+ kez okundu.
 

ORDU GALDİRİK KAVURMASI COĞRAFİ İŞARET ALDI

Ordu’da sofralardan eksik olmayan galdirik kavurması, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri sonucunda coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Ordu Galdirik Kavurmasının da tescillenmesiyle Ordu’da coğrafi işaret alınan ürün sayısı 11’e yükseldi.

Ordu’da sofralardan eksik olmayan galdirik kavurması, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri sonucunda coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Ordu Galdirik Kavurmasının da tescillenmesiyle Ordu’da coğrafi işaret alınan ürün sayısı 11’e yükseldi. Ordu Büyükşehir Belediyesi, kendine has özellikleriyle kent kültüründe yer edinmiş ürünleri şehrin gastronomisine kazandırmak amacıyla başlattığı çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığının girişimleriyle, Ordu Galdirik Kavurması Türk Patent ve Marka Kurumunun 1 Eylül 2022 tarih ve 132 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanarak mahreç işaretli ürün olarak tescillendi. Ordu Galdirik Kavurmasının coğrafi işaret almasının ardından il genelindeki coğrafi işaret tescili yapılan ürün sayısı 11’e çıktı. Daha önce Kabataş Helvası, Ordu Perşembe Ceviz Helvası, Ordu Yayla Pancarı (dürme) Turşusu, Akkuş Şeker Fasulyesi, Ordu Kivisi, Ordu Tostu, Yalıköy Köftesi, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Sakarca Mıhlaması ve son olarak Ordu Melocan Kavurması tescillenmişti. YÖRE HALKI SOFRALARINDAN EKSİK ETMİYOR Galdirik bitkisi coğrafi sınırda “kaldirik”, “ıspıt”, “hodan” ve “balık otu” isimleriyle anıldığı için Ordu Galdirik Kavurması kaldirik, ıspıt, hodan veya balık otu kavurması olarak da biliniyor. Galdirik bitkisi, kendiliğinden yetişir ve mayıs - eylül ayları arasında toplanıyor. Yetişme döneminde taze olarak kullanılan galdirik bitkisi, diğer dönemlerde kullanılmak üzere salamura ya da dondurularak saklanıp tüketiliyor. Ordu Galdirik Kavurması ise galdirik bitkisinin yaprak ve çiçek kısımları ayrıldıktan sonra gövde kısmının haşlanıp kuru soğan, ayçiçek yağı ve tuz ile kavrulması suretiyle üretilen bir yemek olarak biliniyor. Üzerine karabiber ve pul biber serpilerek servisi yapılıyor. Kuru soğan yerine yeşil soğan veya pırasa da kullanılabiliyor. İsteğe bağlı olarak tereyağı da ilave edilebilen Ordu Galdirik Kavurmasının geçmişi eskiye dayanırken yörenin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan bu lezzet, coğrafi sınırda düzenlenen festival ve benzeri şenliklerde misafirlere sunuluyor. NASIL HAZIRLANIR? Galdirik bitkileri temizlenir, yaprak ve çiçekleri ayıklanır. Gövde kısımları yıkanır ve 2-3 cm uzunluğunda doğranır. Kaynayan suda 10-15 dk haşlandıktan sonra süzülüp soğuk sudan geçirilir. Küp şeklinde doğranıp rengi pembeleşinceye kadar ayçiçek yağında kavrulan soğanlara, isteğe bağlı olarak tereyağı, galdirik otları ile tuz eklenip kısık ateşte 3-5 dk ara ara karıştırılarak kavrulur. Ordu Galdirik Kavurmasının servisi, üzerine pul biber ve karabiber serpildikten sonra sıcak olarak yapılır.
Ordu’da sofralardan eksik olmayan galdirik kavurması, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri sonucunda coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Ordu Galdirik Kavurmasının da tescillenmesiyle Ordu’da coğrafi işaret alınan ürün sayısı 11’e yükseldi.

Ordu’da sofralardan eksik olmayan galdirik kavurması, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri sonucunda coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Ordu Galdirik Kavurmasının da tescillenmesiyle Ordu’da coğrafi işaret alınan ürün sayısı 11’e yükseldi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi, kendine has özellikleriyle kent kültüründe yer edinmiş ürünleri şehrin gastronomisine kazandırmak amacıyla başlattığı çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığının girişimleriyle, Ordu Galdirik Kavurması Türk Patent ve Marka Kurumunun 1 Eylül 2022 tarih ve 132 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanarak mahreç işaretli ürün olarak tescillendi.

Ordu Galdirik Kavurmasının coğrafi işaret almasının ardından il genelindeki coğrafi işaret tescili yapılan ürün sayısı 11’e çıktı. Daha önce Kabataş Helvası, Ordu Perşembe Ceviz Helvası, Ordu Yayla Pancarı (dürme) Turşusu, Akkuş Şeker Fasulyesi, Ordu Kivisi, Ordu Tostu, Yalıköy Köftesi, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Sakarca Mıhlaması ve son olarak Ordu Melocan Kavurması tescillenmişti.

YÖRE HALKI SOFRALARINDAN EKSİK ETMİYOR

Galdirik bitkisi coğrafi sınırda “kaldirik”, “ıspıt”, “hodan” ve “balık otu” isimleriyle anıldığı için Ordu Galdirik Kavurması kaldirik, ıspıt, hodan veya balık otu kavurması olarak da biliniyor. Galdirik bitkisi, kendiliğinden yetişir ve mayıs - eylül ayları arasında toplanıyor. Yetişme döneminde taze olarak kullanılan galdirik bitkisi, diğer dönemlerde kullanılmak üzere salamura ya da dondurularak saklanıp tüketiliyor. Ordu Galdirik Kavurması ise galdirik bitkisinin yaprak ve çiçek kısımları ayrıldıktan sonra gövde kısmının haşlanıp kuru soğan, ayçiçek yağı ve tuz ile kavrulması suretiyle üretilen bir yemek olarak biliniyor. Üzerine karabiber ve pul biber serpilerek servisi yapılıyor. Kuru soğan yerine yeşil soğan veya pırasa da kullanılabiliyor. İsteğe bağlı olarak tereyağı da ilave edilebilen Ordu Galdirik Kavurmasının geçmişi eskiye dayanırken yörenin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan bu lezzet, coğrafi sınırda düzenlenen festival ve benzeri şenliklerde misafirlere sunuluyor.

NASIL HAZIRLANIR?

Galdirik bitkileri temizlenir, yaprak ve çiçekleri ayıklanır. Gövde kısımları yıkanır ve 2-3 cm uzunluğunda doğranır. Kaynayan suda 10-15 dk haşlandıktan sonra süzülüp soğuk sudan geçirilir. Küp şeklinde doğranıp rengi pembeleşinceye kadar ayçiçek yağında kavrulan soğanlara, isteğe bağlı olarak tereyağı, galdirik otları ile tuz eklenip kısık ateşte 3-5 dk ara ara karıştırılarak kavrulur. Ordu Galdirik Kavurmasının servisi, üzerine pul biber ve karabiber serpildikten sonra sıcak olarak yapılır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.