ODÜ Öğrencileri AIDS'i Anlattı

Sağlık 06.12.2014 - 14:12, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 1656+ kez okundu.
 

ODÜ Öğrencileri AIDS'i Anlattı

ODÜ Öğrencileri AIDS'i Anlattı

ODÜ Tıp Fakültesi Öğrencileri Dünya AIDS Günü Kapsamında Halkı Bilinçlendirdi. Ordu Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği (TurkMSIC Ordu TÖB) AIDS hastalığına dikkat çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak için Ordu Migros AVM'de vatandaşlarla bir araya geldi. Kırmızı kurdele takarak hastalığı tanıdıklarını, HIV pozitifli bireylere yapılan ayrımcılığa dur dediklerini dile getiren Tıp Öğrencileri Birliği (TurkMSIC Ordu TÖB), etkinlikle yüzlerce kişiye ulaşarak hastalığın tanınması ve bulaş yollarının öğrenilmesi konusunda vatandaşları bilgilendirerek konuyla ilgili broşürlerini dağıttılar. Amaçlarının sıfır ayrımcılık, sıfır yeni HIV enfeksiyonu ve sıfır AIDS'e bağlı ölüm olduğunu belirten Tıp öğrencileri, HIV ile AIDS'in aynı olmadığını, basit önlemlerle korunabileceğini, HIV'in sosyal ilişkiler ile kişiden kişiye bulaşmayacağını belirterek HIV/AIDS'in belirtilerini, testlerinin ne zaman gerçekleştirilmesi gerektiğini, HIV pozitifli kişilerin de kaliteli bir yaşam sürdürebileceklerini ve aldıkları tedaviyle sağlıklarına geri geri kavuşabileceklerini belirttiler. Tıp Öğrencileri Birliği Birliği (TurkMSIC Ordu TÖB) Üreme Sağlığı Çalışma Kolu Direktörü Esra YAZGAN AIDS ve HIV hakkında bilgilendirme yaparak şunları ifade etti: "Edinilmiş immün yetmezlik sendromunun ilk klinik bulgusunun rapor edilmesinden 20 yıl sonra AIDS, insanoğlunun şimdiye dek karşılaştığı en yıkıcı hastalık haline geldi. Epidemisinin başlamasından bu yana 60 milyondan fazla insan virüsle infekte oldu. HIV/AIDS ile yaşayanların yaklaşık üçte biri 15 ile 24 yaş arasındadır ve çoğu virüsü taşıdığından haberdar bile değildir. Milyonlarcası da HIV hakkında kendilerini ona karşı koruyacakları bilgiden ya yoksundur ya da yeterli bilgiye sahip değildir. Bilindiği üzere HIV pozitifi yani HIV virüsü ile enfekte olmuş bireyler gerekli tedavi ve bakımı almazlarsa kısa süre sonra edinilmiş bağışıklık yetmezliği sendromuna yakalanırlar. AIDS gerekli tedavi uygulandığı zaman ölümcül değildir, tedavi ile kişinin hayat kalitesini artırmak mümkündür. HIV korumasız anal, oral ve vajinal cinsel ilişki ile bulaşır. HIV, kan ve kan ürünleri nakliyle bulaşır. Ortak enjektör paylaşımından uzak durularak güvenli kan ürünleri kullanılarak kendimizi koruyabiliriz." 4 saat süren etkinlikte yüzlerce kişiye ulaşan Ordu Üniversitesi Tıp Öğrencileri, daha birçok etkinlik düzenleyeceklerini ve şehirle bütünleşerek vatandaşlara yararlı bilgiler vereceklerini belirttiler.    
ODÜ Öğrencileri AIDS'i Anlattı

ODÜ Tıp Fakültesi Öğrencileri Dünya AIDS Günü Kapsamında Halkı Bilinçlendirdi.

Ordu Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği (TurkMSIC Ordu TÖB) AIDS hastalığına dikkat çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak için Ordu Migros AVM'de vatandaşlarla bir araya geldi. Kırmızı kurdele takarak hastalığı tanıdıklarını, HIV pozitifli bireylere yapılan ayrımcılığa dur dediklerini dile getiren Tıp Öğrencileri Birliği (TurkMSIC Ordu TÖB), etkinlikle yüzlerce kişiye ulaşarak hastalığın tanınması ve bulaş yollarının öğrenilmesi konusunda vatandaşları bilgilendirerek konuyla ilgili broşürlerini dağıttılar.

Amaçlarının sıfır ayrımcılık, sıfır yeni HIV enfeksiyonu ve sıfır AIDS'e bağlı ölüm olduğunu belirten Tıp öğrencileri, HIV ile AIDS'in aynı olmadığını, basit önlemlerle korunabileceğini, HIV'in sosyal ilişkiler ile kişiden kişiye bulaşmayacağını belirterek HIV/AIDS'in belirtilerini, testlerinin ne zaman gerçekleştirilmesi gerektiğini, HIV pozitifli kişilerin de kaliteli bir yaşam sürdürebileceklerini ve aldıkları tedaviyle sağlıklarına geri geri kavuşabileceklerini belirttiler.

Tıp Öğrencileri Birliği Birliği (TurkMSIC Ordu TÖB) Üreme Sağlığı Çalışma Kolu Direktörü Esra YAZGAN AIDS ve HIV hakkında bilgilendirme yaparak şunları ifade etti:

"Edinilmiş immün yetmezlik sendromunun ilk klinik bulgusunun rapor edilmesinden 20 yıl sonra AIDS, insanoğlunun şimdiye dek karşılaştığı en yıkıcı hastalık haline geldi. Epidemisinin başlamasından bu yana 60 milyondan fazla insan virüsle infekte oldu. HIV/AIDS ile yaşayanların yaklaşık üçte biri 15 ile 24 yaş arasındadır ve çoğu virüsü taşıdığından haberdar bile değildir. Milyonlarcası da HIV hakkında kendilerini ona karşı koruyacakları bilgiden ya yoksundur ya da yeterli bilgiye sahip değildir. Bilindiği üzere HIV pozitifi yani HIV virüsü ile enfekte olmuş bireyler gerekli tedavi ve bakımı almazlarsa kısa süre sonra edinilmiş bağışıklık yetmezliği sendromuna yakalanırlar. AIDS gerekli tedavi uygulandığı zaman ölümcül değildir, tedavi ile kişinin hayat kalitesini artırmak mümkündür. HIV korumasız anal, oral ve vajinal cinsel ilişki ile bulaşır. HIV, kan ve kan ürünleri nakliyle bulaşır. Ortak enjektör paylaşımından uzak durularak güvenli kan ürünleri kullanılarak kendimizi koruyabiliriz."

4 saat süren etkinlikte yüzlerce kişiye ulaşan Ordu Üniversitesi Tıp Öğrencileri, daha birçok etkinlik düzenleyeceklerini ve şehirle bütünleşerek vatandaşlara yararlı bilgiler vereceklerini belirttiler.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.