ODÜ BOR İLE VERİMLİ ÇİLEK PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

Eğitim 10.07.2015 - 15:25, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3920+ kez okundu.
 

ODÜ BOR İLE VERİMLİ ÇİLEK PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Özkutlu, çilek çeşitlerinde bor gübrelemesinin verim ve kalite üzerine etkisini araştırmak amacıyla Ordu Üniversitesi Araştırma Çiftliği'ndeki seralarda bor gübresi ile çilek yetiştiriyor.

Bor elementinin çilek yetiştiriciliğinde önemli bir yeri olduğunu, bor eksikliğinin çilekte şekil ve gelişim bozukluğuna sebep olduğunu bunun da pazar payını düşürdüğünü kaydeden Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkutlu, bor gübresi çileğin büyüme hormonlarının oluşmasında ve çilek köklerinin kuvvetlenmesinde gerekli olduğu gibi çileklerin tomurcuk ve çiçek açmasını da hızlandırdığını söyledi. Ordu'da çilek yetiştiriciliğinin gelişen bir sektör olduğunu, yürüttüğü proje ile kısa gün çilek çeşitlerinde bor gübrelemesinin verim ve kalite üzerine etkisinin ortaya çıkartılarak çilek yetiştiriciliğinin daha da yaygınlaşması ve veriminin de artmasını beklediklerini söyleyen Prof. Dr. Özkutlu, Ordu'nun tarım alanlarının %70'inin bor açısından desteklenmesi gerektiğinin de altını çizdi. Prof. Dr. Özkutlu sözlerini şöyle tamamladı, "Bor mikroelementi bitkiler için gerekli bir mineral ancak Ordu ilimizin toprakları bor açısından çok zengin değil. Son zamanlarda çilek yetiştiriciliği giderek önem kazanıyor. Çilek yetiştirilen topraklar bor bakımından zengin değilse ciddi ekonomik kayıplar yaşanıyor ve verim düşüyor. Biz bu projemizde kısa gün çileklerinin yetiştirilmesinde bor gübrelemesinin verime ve kaliteye etkisini bilimsel olarak ortaya çıkartacağız. İlk üretimleri üniversitemizin araştırma çiftliğinde gerçekleştiriyoruz. Sonuçlar ortaya çıktığında bunu paylaşacağız ve böylece çilek üretiminde verim ve kalite yükseldiği gibi çilek üreticisi sayısında da artış sağlanacaktır."
Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Özkutlu, çilek çeşitlerinde bor gübrelemesinin verim ve kalite üzerine etkisini araştırmak amacıyla Ordu Üniversitesi Araştırma Çiftliği'ndeki seralarda bor gübresi ile çilek yetiştiriyor.

Bor elementinin çilek yetiştiriciliğinde önemli bir yeri olduğunu, bor eksikliğinin çilekte şekil ve gelişim bozukluğuna sebep olduğunu bunun da pazar payını düşürdüğünü kaydeden Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkutlu, bor gübresi çileğin büyüme hormonlarının oluşmasında ve çilek köklerinin kuvvetlenmesinde gerekli olduğu gibi çileklerin tomurcuk ve çiçek açmasını da hızlandırdığını söyledi.

Ordu'da çilek yetiştiriciliğinin gelişen bir sektör olduğunu, yürüttüğü proje ile kısa gün çilek çeşitlerinde bor gübrelemesinin verim ve kalite üzerine etkisinin ortaya çıkartılarak çilek yetiştiriciliğinin daha da yaygınlaşması ve veriminin de artmasını beklediklerini söyleyen Prof. Dr. Özkutlu, Ordu'nun tarım alanlarının %70'inin bor açısından desteklenmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Prof. Dr. Özkutlu sözlerini şöyle tamamladı, "Bor mikroelementi bitkiler için gerekli bir mineral ancak Ordu ilimizin toprakları bor açısından çok zengin değil. Son zamanlarda çilek yetiştiriciliği giderek önem kazanıyor. Çilek yetiştirilen topraklar bor bakımından zengin değilse ciddi ekonomik kayıplar yaşanıyor ve verim düşüyor. Biz bu projemizde kısa gün çileklerinin yetiştirilmesinde bor gübrelemesinin verime ve kaliteye etkisini bilimsel olarak ortaya çıkartacağız. İlk üretimleri üniversitemizin araştırma çiftliğinde gerçekleştiriyoruz. Sonuçlar ortaya çıktığında bunu paylaşacağız ve böylece çilek üretiminde verim ve kalite yükseldiği gibi çilek üreticisi sayısında da artış sağlanacaktır."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.