MiDE BOTOKSU HAKKINDA MERAK EDiLENLER

Sağlık 21.08.2019 - 12:23, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3068+ kez okundu.
 

MiDE BOTOKSU HAKKINDA MERAK EDiLENLER

Yüz gençleştirmede kullanılan botoks obezite ile mücadelede de kullanılmaya başlandı. Mide botoksu uygulaması, Avrupa ve Amerika’nın ardından Türkiye’de de kullanılmaya başlandı. Peki, mide botoksu zayıflama da bir yöntem mi?

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Bekir Gürcan mide botoksu hakkında merak edilenleri yanıtladı. Botoks uygulanması endoskopik yöntem ile midenin belirli bölgelerine botoks enjekte edilmesi esasına dayanan nispeten yeni bir kilo verdirme yöntemidir. Bu yöntemde mide kaslarının kasılması sınırlandırılarak mide boşalma süresi gecikir ve ayrıca açlık hormonu salgısı baskılanarak hasta da iştah kaybı elde edilir. MİDE BOTOKSU KİMLER İÇİN UYGUNDUR? Mide botoksu aslında kilo vermek isteyen herkese uygulanabilir. Bu işlem bir ameliyat değildir. Bu noktada fazla kiloları olan(VKİ %27-35 arası ) ama ameliyat edilecek kadar da obez olmayan(VKİ %35 ve üzeri) kilo vermek isteyen hastalar ideal hasta grubunu oluşturur. Midesinde ülser veya gastrit olan hastalarda ise öncelikle bu hastalıkların uygun tedavisi gerçekleştirildikten sonra mide botoksu uygulanabilir. MİDE BOTOKSUNUN YAN ETKİLERİ VAR MI? Botoks esas olarak ciltte kırışık azaltmak amacıyla yıllardır çok yaygın kullanılmaktadır ve tehlikeli bir yan etkisi bilinmemektedir. MİDE BOTOKSUNUN KİLO VERDİRME GARANTİSİ VAR MIDIR? Mide botoksu da dahil olmak üzere hiç bir yöntemin kilo verdirme garantisi yoktur. Mide botoksuna mucizevi tedavi gibi davranmak doğru değildir. Mide botoksunun iştahı azaltıcı etkisi olduğu ve diyete yardımcı olduğu bilinmekle beraber, botoks uygulaması sonrası yüksek karbonhidratla beslenen hastalarda başarısız olma ihtimali de mevcuttur. MİDE BOTOKSU İŞLEMİ NE KADAR SÜRER, HASTANEDE YATMAK GEREKLİ MİDİR? Mide botoksu bir ameliyat değildir. Tamamen endoskopik olarak ağızdan girilerek yapılan bir işlemdir. Kesi yoktur. İşlem ortalama 20 dakika sürer. Hastalar, işlem esnasında anestezi hekimi eşliğinde uyutulur. Hastanede yatmak gerekli değildir. İşlem sonrası genellikle 1-2 saatlik müşahede yeterlidir. MİDE BOTOKSU MİDEDE KALICI HASAR OLUŞTURUR MU? Mide botoksunda kullanılan ilacın tüm etkisinin 4—6 ay içinde vücuttan tamamen silindiği bilinmektedir. Bu nedenle kalıcı bir hasar oluşturma ihtimali yoktur. MİDE BOTOKSU UYGULAMASINDAN BEKLENTİ NEDİR? Hastaların toplam ağırlığının %10-15 kadarını 3—6 aylık süre içinde kaybetmesi beklenir. Verilen kilo miktarı; yaş, metabolizma hızı ve yapılan egzersiz sıklığına göre kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Yapılan çalışmalarda elde edilen deneyimlere göre 3 seans uygulanabilir. MİDE BOTOKSU SONRASINDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR? İşlem sonrasında sağlıklı ve etkili bir biçimde kilo vermek için Beslenme ve Diyet Uzmanı kontrolünde takip edilmesi uygun olur.
Yüz gençleştirmede kullanılan botoks obezite ile mücadelede de kullanılmaya başlandı. Mide botoksu uygulaması, Avrupa ve Amerika’nın ardından Türkiye’de de kullanılmaya başlandı. Peki, mide botoksu zayıflama da bir yöntem mi?

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Bekir Gürcan mide botoksu hakkında merak edilenleri yanıtladı.

Botoks uygulanması endoskopik yöntem ile midenin belirli bölgelerine botoks enjekte edilmesi esasına dayanan nispeten yeni bir kilo verdirme yöntemidir.

Bu yöntemde mide kaslarının kasılması sınırlandırılarak mide boşalma süresi gecikir ve ayrıca açlık hormonu salgısı baskılanarak hasta da iştah kaybı elde edilir.

MİDE BOTOKSU KİMLER İÇİN UYGUNDUR?

Mide botoksu aslında kilo vermek isteyen herkese uygulanabilir. Bu işlem bir ameliyat değildir. Bu noktada fazla kiloları olan(VKİ %27-35 arası ) ama ameliyat edilecek kadar da obez olmayan(VKİ %35 ve üzeri) kilo vermek isteyen hastalar ideal hasta grubunu oluşturur. Midesinde ülser veya gastrit olan hastalarda ise öncelikle bu hastalıkların uygun tedavisi gerçekleştirildikten sonra mide botoksu uygulanabilir.

MİDE BOTOKSUNUN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Botoks esas olarak ciltte kırışık azaltmak amacıyla yıllardır çok yaygın kullanılmaktadır ve tehlikeli bir yan etkisi bilinmemektedir.

MİDE BOTOKSUNUN KİLO VERDİRME GARANTİSİ VAR MIDIR?

Mide botoksu da dahil olmak üzere hiç bir yöntemin kilo verdirme garantisi yoktur. Mide botoksuna mucizevi tedavi gibi davranmak doğru değildir. Mide botoksunun iştahı azaltıcı etkisi olduğu ve diyete yardımcı olduğu bilinmekle beraber, botoks uygulaması sonrası yüksek karbonhidratla beslenen hastalarda başarısız olma ihtimali de mevcuttur.

MİDE BOTOKSU İŞLEMİ NE KADAR SÜRER, HASTANEDE YATMAK GEREKLİ MİDİR?

Mide botoksu bir ameliyat değildir. Tamamen endoskopik olarak ağızdan girilerek yapılan bir işlemdir. Kesi yoktur. İşlem ortalama 20 dakika sürer. Hastalar, işlem esnasında anestezi hekimi eşliğinde uyutulur. Hastanede yatmak gerekli değildir. İşlem sonrası genellikle 1-2 saatlik müşahede yeterlidir.

MİDE BOTOKSU MİDEDE KALICI HASAR OLUŞTURUR MU?

Mide botoksunda kullanılan ilacın tüm etkisinin 4—6 ay içinde vücuttan tamamen silindiği bilinmektedir. Bu nedenle kalıcı bir hasar oluşturma ihtimali yoktur.

MİDE BOTOKSU UYGULAMASINDAN BEKLENTİ NEDİR?

Hastaların toplam ağırlığının %10-15 kadarını 3—6 aylık süre içinde kaybetmesi beklenir. Verilen kilo miktarı; yaş, metabolizma hızı ve yapılan egzersiz sıklığına göre kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Yapılan çalışmalarda elde edilen deneyimlere göre 3 seans uygulanabilir.

MİDE BOTOKSU SONRASINDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

İşlem sonrasında sağlıklı ve etkili bir biçimde kilo vermek için Beslenme ve Diyet Uzmanı kontrolünde takip edilmesi uygun olur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.