İNCELEMEDE BULUNDULAR

Gündem 12.06.2019 - 14:00, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 4083+ kez okundu.
 

İNCELEMEDE BULUNDULAR

Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğü , Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından ortaklaşa hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce uygun görülerek desteklenen "Karadeniz Arı Genotipinin Verim ve Varroa Parazitine Direnci Yönünden Islahı Projesi" uygulama alanları İl Müdürü Kemal Yılmaz, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiçek ve proje ortağı kurumların teknik personellerinin katılımıyla ziyaret edilerek incelemelerde bulunuldu.

Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğü , Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından ortaklaşa hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce uygun görülerek desteklenen "Karadeniz Arı Genotipinin Verim ve Varroa Parazitine Direnci Yönünden Islahı Projesi" uygulama alanları İl Müdürü  Kemal Yılmaz, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiçek ve proje ortağı kurumların teknik personellerinin katılımıyla ziyaret edilerek incelemelerde bulunuldu. Dünya ballı bitkiler florasının %75'ine sahip olan ülkemizin; zengin florası, uygun ekolojisi, koloni varlığı ve arı kolonilerinin genetik varyasyonu ile yetiştiricilerin bilgi birikimleri ülkemizi arıcılık sektöründe avantajlı hale getirmektedir. Arılar; bal, polen, propolis, arı zehiri, bal mumu gibi arı ürünlerinin yanında özellikle insan beslenmesinde önemli olan bitkilerin polinizasyonunda da rol oynayarak, bitkisel üretimde kalite ve verimin artırılmasında önemli katkı sağlamaktadır. Arıcılığın yaygın olarak yapıldığı ülkemiz bal üretiminde dünyada 2. sırada yer alırken, ilimiz ise yetiştiricilerinin sahip olduğu yaklaşık 600.000 arı kolonisi ve ürettiği 17.000 ton bal ile Türkiye'de ilk sırada bulunmaktadır.  İlimiz ve ülkemiz arıcılığını daha iyi noktalara taşımak amacıyla hayata geçirilen Karadeniz Arı Genotipinin Verim ve Varroa Parazitine Direnci Yönünden Islahı Projesi çerçevesinde; 2018 yılında Ordu, Giresun, Samsun. Tokat ve Sinop illerindeki yetiştiricilerden toplanan 200 adet arı kolonisi ile ıslah çalışmalarına başlanmıştır. Projenin ilk yılında ilimiz Mesudiye ilçesinde yaz dönemini geçiren kolonilerin bal verimi açısından değerlendirmesi yapılmıştır. Daha sonra kışlama için Perşembe ilçemizde yerleştirilen kolonilerin kıştan çıkma kapasiteleri, ilkbahar gelişimi ve varroa hastalığına dirençleri değerlendirilerek seleksiyona tabi tutulmuşlardır.  İşletmelerde yapılan değerlendirme sonucunda başarılı bulunan kolonilerden larva transferi yöntemiyle ana arı yetiştirilmekte ve yapay tohumlama yöntemi ile ana arıların döllenmesi sağlanmaktadır. Üç yıl devam edecek olan proje sonucunda; Varroaya dirençli, verim düzeyi yüksek, Karadeniz Bölgesine adapte olmuş, kışlatma kayıplarına dayanıklı bir genotipe sahip damızlık ana arı işletmesi oluşturarak, buradan elde edilecek anı arıların bölgemiz arıcılarının hizmetine sunulması amaçlanmaktadır.  
Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğü , Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından ortaklaşa hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce uygun görülerek desteklenen "Karadeniz Arı Genotipinin Verim ve Varroa Parazitine Direnci Yönünden Islahı Projesi" uygulama alanları İl Müdürü Kemal Yılmaz, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiçek ve proje ortağı kurumların teknik personellerinin katılımıyla ziyaret edilerek incelemelerde bulunuldu.

Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğü , Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından ortaklaşa hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce uygun görülerek desteklenen "Karadeniz Arı Genotipinin Verim ve Varroa Parazitine Direnci Yönünden Islahı Projesi" uygulama alanları İl Müdürü  Kemal Yılmaz, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiçek ve proje ortağı kurumların teknik personellerinin katılımıyla ziyaret edilerek incelemelerde bulunuldu.
Dünya ballı bitkiler florasının %75'ine sahip olan ülkemizin; zengin florası, uygun ekolojisi, koloni varlığı ve arı kolonilerinin genetik varyasyonu ile yetiştiricilerin bilgi birikimleri ülkemizi arıcılık sektöründe avantajlı hale getirmektedir. Arılar; bal, polen, propolis, arı zehiri, bal mumu gibi arı ürünlerinin yanında özellikle insan beslenmesinde önemli olan bitkilerin polinizasyonunda da rol oynayarak, bitkisel üretimde kalite ve verimin artırılmasında önemli katkı sağlamaktadır. Arıcılığın yaygın olarak yapıldığı ülkemiz bal üretiminde dünyada 2. sırada yer alırken, ilimiz ise yetiştiricilerinin sahip olduğu yaklaşık 600.000 arı kolonisi ve ürettiği 17.000 ton bal ile Türkiye'de ilk sırada bulunmaktadır. 
İlimiz ve ülkemiz arıcılığını daha iyi noktalara taşımak amacıyla hayata geçirilen Karadeniz Arı Genotipinin Verim ve Varroa Parazitine Direnci Yönünden Islahı Projesi çerçevesinde; 2018 yılında Ordu, Giresun, Samsun. Tokat ve Sinop illerindeki yetiştiricilerden toplanan 200 adet arı kolonisi ile ıslah çalışmalarına başlanmıştır. Projenin ilk yılında ilimiz Mesudiye ilçesinde yaz dönemini geçiren kolonilerin bal verimi açısından değerlendirmesi yapılmıştır. Daha sonra kışlama için Perşembe ilçemizde yerleştirilen kolonilerin kıştan çıkma kapasiteleri, ilkbahar gelişimi ve varroa hastalığına dirençleri değerlendirilerek seleksiyona tabi tutulmuşlardır.  İşletmelerde yapılan değerlendirme sonucunda başarılı bulunan kolonilerden larva transferi yöntemiyle ana arı yetiştirilmekte ve yapay tohumlama yöntemi ile ana arıların döllenmesi sağlanmaktadır.
Üç yıl devam edecek olan proje sonucunda; Varroaya dirençli, verim düzeyi yüksek, Karadeniz Bölgesine adapte olmuş, kışlatma kayıplarına dayanıklı bir genotipe sahip damızlık ana arı işletmesi oluşturarak, buradan elde edilecek anı arıların bölgemiz arıcılarının hizmetine sunulması amaçlanmaktadır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.