İLK TAKSİT ÖDEMELERİ 1 AY UZATILDI

Gündem 26.05.2023 - 17:48, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 4245+ kez okundu.
 

İLK TAKSİT ÖDEMELERİ 1 AY UZATILDI

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ender Sönmez, kamu alacaklarının yapılandırılması, matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesiyle ilgili başvuru sürelerinin 30 Haziran 2023 tarihine kadar uzatıldığına ilişkin açıklamada bulundu.

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ender Sönmez, kamu alacaklarının yapılandırılması, matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesiyle ilgili başvuru sürelerinin 30 Haziran 2023 tarihine kadar uzatıldığına ilişkin açıklamada bulundu. 7440 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanuna göre başvuru süreleri 31/05/2023 tarihinde sona erecekti. 26 Mayıs 2023 tarih 7300 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile müracaat ve ilk taksit ödeme süreleri 1 ay uzatılmış olup bazı kamu alacaklarının yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi (Stok Affı, Kasa Ve Ortaklardan Alacaklar Hesabı Düzeltilmesi) başvuru, beyan ve bildirim 30/06/2023 tarihine kadar, beyan ve bildirimlere dair ilk taksit ödemeleri 31/07/2023 tarihine kadar uzatıldı. Konuya ilişkin açıklama yapan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ender Sönmez: “Kamu idarelerine vergi, SGK Prim vb. borcu olan gerek işletmeler olsun, gerek vatandaşlar olsun vadesi 31/12/2022 tarihine kadar borçlarını 48 aya kadar eşit taksitlerle yapılandırabilmektedir. Taksitlendirme için herhangi bir peşin tutar ödeme, teminat verme zorunluluğu bulunmamaktadır. Mevcut borçların öncelikle faizleri silinmekte, Yİ-ÜFE oranlarına göre yeniden hesaplanmakta ve yeni oluşan tutarlar üzerinden tercih edilen taksitlere göre katsayı uygulanarak ödeme planı belirlenmektedir. Eğer peşin olarak 31/07/2023 tarihine kadar kapsamdaki borçlar ödenirse hesaplanan gecikme faizinin %90’ından vazgeçilmektedir. Özel Usulsüzlük cezaları, idari para cezalarında %50 tutarından vazgeçilmektedir. İşletmeler açısından 2018-2022 hesap dönemlerine dair vergi incelemeleri ile karşılaşmamak için matrah artırımı imkânı bulunmaktadır. İşletmelerin stoklarında bulunup defter kayıtlarında yer almayan veya defter kayıtlarında olduğu halde fiili olarak elinde bulunmayan stoklarını düzeltme, kasa veya ortaklardan alacaklar hesabına fiili duruma uygun olmayan kayıtların düzeltilmesi fırsatı da getirmektedir. Stok affı yönünden yasada son müracaat tarihine kadar ödenir hükmü yer aldığından stok düzeltmesi yapan işletmelerin son başvuru tarihi uzatma ile 30/06/2023 olduğundan bu tarihe kadar beyan ve ödemelerini yapması gerekmektedir.” ifadelerine yer verdi.      
Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ender Sönmez, kamu alacaklarının yapılandırılması, matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesiyle ilgili başvuru sürelerinin 30 Haziran 2023 tarihine kadar uzatıldığına ilişkin açıklamada bulundu.

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ender Sönmez, kamu alacaklarının yapılandırılması, matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesiyle ilgili başvuru sürelerinin 30 Haziran 2023 tarihine kadar uzatıldığına ilişkin açıklamada bulundu.

7440 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanuna göre başvuru süreleri 31/05/2023 tarihinde sona erecekti. 26 Mayıs 2023 tarih 7300 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile müracaat ve ilk taksit ödeme süreleri 1 ay uzatılmış olup bazı kamu alacaklarının yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi (Stok Affı, Kasa Ve Ortaklardan Alacaklar Hesabı Düzeltilmesi) başvuru, beyan ve bildirim 30/06/2023 tarihine kadar, beyan ve bildirimlere dair ilk taksit ödemeleri 31/07/2023 tarihine kadar uzatıldı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ender Sönmez: “Kamu idarelerine vergi, SGK Prim vb. borcu olan gerek işletmeler olsun, gerek vatandaşlar olsun vadesi 31/12/2022 tarihine kadar borçlarını 48 aya kadar eşit taksitlerle yapılandırabilmektedir. Taksitlendirme için herhangi bir peşin tutar ödeme, teminat verme zorunluluğu bulunmamaktadır. Mevcut borçların öncelikle faizleri silinmekte, Yİ-ÜFE oranlarına göre yeniden hesaplanmakta ve yeni oluşan tutarlar üzerinden tercih edilen taksitlere göre katsayı uygulanarak ödeme planı belirlenmektedir. Eğer peşin olarak 31/07/2023 tarihine kadar kapsamdaki borçlar ödenirse hesaplanan gecikme faizinin %90’ından vazgeçilmektedir. Özel Usulsüzlük cezaları, idari para cezalarında %50 tutarından vazgeçilmektedir.

İşletmeler açısından 2018-2022 hesap dönemlerine dair vergi incelemeleri ile karşılaşmamak için matrah artırımı imkânı bulunmaktadır. İşletmelerin stoklarında bulunup defter kayıtlarında yer almayan veya defter kayıtlarında olduğu halde fiili olarak elinde bulunmayan stoklarını düzeltme, kasa veya ortaklardan alacaklar hesabına fiili duruma uygun olmayan kayıtların düzeltilmesi fırsatı da getirmektedir. Stok affı yönünden yasada son müracaat tarihine kadar ödenir hükmü yer aldığından stok düzeltmesi yapan işletmelerin son başvuru tarihi uzatma ile 30/06/2023 olduğundan bu tarihe kadar beyan ve ödemelerini yapması gerekmektedir.” ifadelerine yer verdi.

 

 

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.