“iFTARDA AŞIRI YEMEK REFLÜ YAPIYOR”

Sağlık 06.06.2018 - 09:23, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 4430+ kez okundu.
 

“iFTARDA AŞIRI YEMEK REFLÜ YAPIYOR”

Ramazan Ayı'nda açlık süresinin uzamasından dolayı mide rahatsızlıklarının arttığını dile getiren Medical Park Ordu Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fuat Ekiz “Ramazanda mide rahatsızlıkları oluşmasının başlıca sebepleri iftar yemeğini hızlı yemek ve sahur yemeği sonrası hemen yatmaktır.

Ramazan Ayı'nda açlık süresinin uzamasından dolayı mide rahatsızlıklarının arttığını dile getiren Medical Park Ordu Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fuat Ekiz “Ramazanda mide rahatsızlıkları oluşmasının başlıca sebepleri iftar yemeğini hızlı yemek ve sahur yemeği sonrası hemen yatmaktır. Bu ayda özensiz beslenen kişilerde mide yanması, gaz, ekşime, reflü gibi yakınmalar artar. Mide şikayetlerinin oluşmaması için yemek esnasında fazla sıvı almaktan, hızlı yemek yemekten, aşırı şerbetli tatlılarından, baharatlı gıdalardan, iftar sonrası fazla çay- kahve tüketiminden ve yağlı gıdalardan uzak durmak faydalı olacaktır.” dedi. Yoğurt Yemek Daha Az Susatıyor! Gün içinde aç kalındığı için sindirim sisteminin yavaşlamasından dolayı kabızlık, ishal, hazımsızlık gibi sorunlara karşı sahurda yoğurt veya kefir tüketiminin faydalı olacağını belirten Doç. Dr. Fuat Ekiz “Sahurda yoğurt tüketimi hem kan şekerini dengeler hem de daha az susamamıza neden olur. Özellikle evde yapılan doğal yoğurtlar, hazır yoğurtlara göre daha yüksek miktarda probiyotik içerir. Bu sayede yoğurt bağırsak hareketlerini düzenler ve metabolizmayı harekete geçirir.” dedi. Sindirim sorunu  yaşayanlar doktor kontrolü altında oruç tutmalıdır!  Oruç tutmanın sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişileri daha fazla etkileyeceğini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fuat Ekiz, “Gastrointestinal hastalıkları olan (Reflü, ülser, mide-bağırsak kanseri, kalın bağırsak, iltihabi bağırsak hastalığı vs.) hastaların oruç tutup tutmamaları konusunda mutlaka kendisini takip eden Gastroenteroloji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi gereklidir. “ diyerek sözlerini sonlandırdı.   
Ramazan Ayı'nda açlık süresinin uzamasından dolayı mide rahatsızlıklarının arttığını dile getiren Medical Park Ordu Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fuat Ekiz “Ramazanda mide rahatsızlıkları oluşmasının başlıca sebepleri iftar yemeğini hızlı yemek ve sahur yemeği sonrası hemen yatmaktır.

Ramazan Ayı'nda açlık süresinin uzamasından dolayı mide rahatsızlıklarının arttığını dile getiren Medical Park Ordu Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fuat Ekiz “Ramazanda mide rahatsızlıkları oluşmasının başlıca sebepleri iftar yemeğini hızlı yemek ve sahur yemeği sonrası hemen yatmaktır. Bu ayda özensiz beslenen kişilerde mide yanması, gaz, ekşime, reflü gibi yakınmalar artar. Mide şikayetlerinin oluşmaması için yemek esnasında fazla sıvı almaktan, hızlı yemek yemekten, aşırı şerbetli tatlılarından, baharatlı gıdalardan, iftar sonrası fazla çay- kahve tüketiminden ve yağlı gıdalardan uzak durmak faydalı olacaktır.” dedi.
Yoğurt Yemek Daha Az Susatıyor!
Gün içinde aç kalındığı için sindirim sisteminin yavaşlamasından dolayı kabızlık, ishal, hazımsızlık gibi sorunlara karşı sahurda yoğurt veya kefir tüketiminin faydalı olacağını belirten Doç. Dr. Fuat Ekiz “Sahurda yoğurt tüketimi hem kan şekerini dengeler hem de daha az susamamıza neden olur. Özellikle evde yapılan doğal yoğurtlar, hazır yoğurtlara göre daha yüksek miktarda probiyotik içerir. Bu sayede yoğurt bağırsak hareketlerini düzenler ve metabolizmayı harekete geçirir.” dedi.
Sindirim sorunu 
yaşayanlar doktor kontrolü altında oruç tutmalıdır! 
Oruç tutmanın sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişileri daha fazla etkileyeceğini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fuat Ekiz, “Gastrointestinal hastalıkları olan (Reflü, ülser, mide-bağırsak kanseri, kalın bağırsak, iltihabi bağırsak hastalığı vs.) hastaların oruç tutup tutmamaları konusunda mutlaka kendisini takip eden Gastroenteroloji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi gereklidir. “ diyerek sözlerini sonlandırdı. 
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.